Πάουελ (Fed): Η οικονομία μπορεί να αντέξει τη «σφιχτή» νομισματική πολιτική - Πιθανή η ύφεση

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάουελ (Fed): Η οικονομία μπορεί να αντέξει τη «σφιχτή» νομισματική πολιτική - Πιθανή η ύφεση
«Δεν θέλουμε να προκαλέσουμε ύφεση στην οικονομία, αλλά είναι πολύ βασικό για εμάς να μειώσουμε τις υψηλές τιμές» είπε ο κεντρικό τραπεζίτης των ΗΠΑ.

Τελευταία ενημέρωση: 17:54

Μήνυμα για το ότι η αμερικανική οικονομία μπορεί να αντέξει της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής έστειλε ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed), Τζερόμ Πάουελ, μιλώντας στο Κογκρέσο.

Κατά την πρώτη από τις δύο μέρες κατάθεσης του στην Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων, ο Αμερικανός τραπεζίτης ανέφερε πως «η αμερικανική οικονομία είναι πολύ δυνατή και μπορεί να διαχειριστεί τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής».

Ύφεση και πληθωρισμός

Οι δηλώσεις του Πάουελ έρχονται μια εβδομάδα αφόρου η Fed αύξησε τα βασικά επιτόκια της κατά 75 μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη αύξηση τους από το 1994. Σειρά επενδυτών θεωρεί πως οι αυξήσεις των επιτοκίων της τράπεζας θα αυξήσουν τον κίνδυνο για ύφεση στην οικονομία, ιδιαίτερα εάν αυτές επιταχυνθούν από την Fed.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της τράπεζας ανέφερε πως οι τρέχουσες αυξήσεις των επιτοκίων είναι «κατάλληλες», προσθέτοντας πως το ύψος των αυξήσεων από την Fed θα καθορίζεται από τα στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, σημειώνοντας πως η τράπεζα πρέπει να έχει ευελιξία στην αντίδραση της στα εισερχόμενα στοιχεία και την εξέλιξη των οικονομικών προοπτικών.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι η αύξηση των επιτοκίων της Fed «οδηγήθηκε» από τους δείκτες για τον πληθωρισμό. Στη συνέχεια, είπε πως αναμένει μια συνεχιζόμενα ανοδική τάση για τα βασικά επιτόκια της τράπεζας.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η αύξηση των επιτοκίων της Fed θα μειώσει τις τιμές σε τρόφιμα και ενέργεια για τους Αμερικανούς πολίτες, ο Πάουελ απάντησε πως «όχι, δεν θα τις μειώσει».

Σε σχόλιο για το αν «βλέπει» ύφεση στις ΗΠΑ, ο Πάουελ είπε πως «είναι πιθανό να υπάρξουν απροσδόκητες εκπλήξεις για την οικονομία το επόμενο διάστημα».

«Η ύφεση είναι σίγουρα μια πιθανότητα, αλλά δεν στοχεύει σε αυτό η αύξηση των επιτοκίων.

Δεν θέλουμε να προκαλέσουμε ύφεση στην οικονομία, αλλά είναι πολύ βασικό για εμάς να μειώσουμε τις υψηλές τιμές» ανέφερε ο ίδιος.

Ακόμα, ο Πάουελ είπε πως η Fed θα συνεχίσει με τον στόχο για μείωση του πληθωρισμού στο 2%, από το 8,6% που βρέθηκε τον Μάιο σε υψηλό 41 ετών.

«Χρειαζόμαστε χαμηλό πληθωρισμό για να ενισχυθεί η αγορά εργασίας, που είναι βασικός στόχος της Fed» ανέφερε ο Πάουελ.

Εξάλλου, ο Πάουελ απάντησε σε ερώτηση για τα περιοριστικά μέτρα που έχει λάβει η Κίνα για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού. «Δεν έχουμε δει ακόμα το σύνολο των επιπτώσεων από τα lockdown της Κίνας στην οικονομία» ανέφερε ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Fed: Πάνω από το 50% οι πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ τους επόμενους 12 μήνες

Citigroup: Κοντά στο 50% η πιθανότητα ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία

gazzetta
gazzetta reader insider insider