«Καμπανάκι» για ύφεση στις ΗΠΑ από Goldman, Deutsche Bank, Nomura, Μασκ και Ρουμπινί

Ελίνα Δημαρτίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Καμπανάκι» για ύφεση στις ΗΠΑ από Goldman, Deutsche Bank, Nomura, Μασκ και Ρουμπινί
Όλο και αυξάνονται οι φωνές που προβλέπουν ύφεση στις ΗΠΑ, με Nomura, Goldman Sachs, Deutsche Bank αλλά και τους Έλον Μασκ και Νουριέλ Ρουμπινί να προειδοποιούν για τις αυξημένες πιθανότητες μιας σκληρής προσγείωσης για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Όλο και αυξάνονται οι φωνές που προβλέπουν ύφεση στις ΗΠΑ, με Nomura, Goldman Sachs, Deutsche Bank αλλά και τους Έλον Μασκ και Νουριέλ Ρουμπινί να προειδοποιούν για τις αυξημένες πιθανότητες μιας σκληρής προσγείωσης για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, καθώς η Federal Reserve αυξάνει τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει τον ταχύτερο ρυθμό πληθωρισμού εδώ και δεκαετίες.

Ο οικονομολόγος, Νουριέλ Ρουμπινί, περιβόητος για τις δυσοίωνες εκτιμήσεις του και την πρόβλεψη της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, ανέφερε ότι αναμένει ύφεση στις ΗΠΑ μέχρι το τέλος του έτους.

«Τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη, οι λιανικές πωλήσεις, η μεταποιητική δραστηριότητα και η στέγαση επιβραδύνονται απότομα, ενώ ο πληθωρισμός είναι υψηλός», δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg. «Είμαστε πολύ κοντά», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Roubini Macro Associates.

Ο επικεφαλής της Tesla, Έλον Μασκ, δήλωσε σήμερα ότι μια ύφεση στις ΗΠΑ φαίνεται πιθανή στο εγγύς μέλλον. «Η ύφεση είναι αναπόφευκτη κάποια στιγμή. Όσο για το αν υπάρχει ύφεση βραχυπρόθεσμα, αυτό είναι πιο πιθανό παρά όχι», είπε ο Μασκ σε συνέντευξή του στον αρχισυντάκτη του Bloomberg News John Micklethwait στο Οικονομικό Φόρουμ του Κατάρ στη Ντόχα. «Δεν είναι σίγουρο, αλλά φαίνεται πιο πιθανό», είπε ο Μασκ.

Παράλληλα, αναλυτές της Goldman Sachs αναθεώρησαν τις προβλέψεις για ύφεση στην αμερικανική οικονομία. Η Goldman αναφέρει πως η χώρα έχει 30% πιθανότητες για να εισέλθει σε ύφεση το 2023, έναντι 15% στην προηγούμενη εκτίμηση της τράπεζες. Οι ΗΠΑ έχουν 48% πιθανότητες για να παρουσιάσουν ύφεση μέσα στα επόμενα 2 χρόνια, από 35% πιθανότητες στην προηγούμενη εκτίμηση της Goldman.

«Βλέπουμε πλέον τον κίνδυνο ύφεσης ως υψηλότερο», έγραψαν οικονομολόγοι με επικεφαλής τον Jan Hatzius. «Οι κύριοι λόγοι είναι ότι η βασική μας εκτίμηση ανάπτυξης είναι τώρα χαμηλότερη και ανησυχούμε ολοένα και περισσότερο ότι η Fed θα αισθανθεί υποχρεωμένη να ανταποκριθεί δυναμικά στον υψηλό πληθωρισμό και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό των καταναλωτών εάν οι τιμές της ενέργειας αυξηθούν περαιτέρω, ακόμη και αν η δραστηριότητα επιβραδυνθεί απότομα», τόνισαν.

Εχθές, η Nomura αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο εμφάνισης μιας ήπιας ύφεσης στην οικονομία των ΗΠΑ εντός του 2022. «Οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες αναμένεται να περιοριστούν περαιτέρω, οι καταναλωτές αναμένεται να υποστούν ένα σημαντικά αρνητικά σοκ στην εμπιστοσύνη τους, οι αναταραχές στην αλυσίδα της ενέργειας και των τροφίμων έχουν επιδεινωθεί και οι προοπτικές ανάπτυξης στο εξωτερικό έχουν υποχωρήσει», σημείωσε η ιαπωνική τράπεζα.

Εξάλλου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έχει ξεκαθαρίσει πως η ύφεση της οικονομίας των ΗΠΑ «δεν είναι αναπόφευκτη», αλλά και η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, αν και ανέφερε ότι «η οικονομία επιβραδύνει» προς μια «αργή και σταθερή ανάπτυξη», δεν απέφυγε να πει πως «η ύφεση είναι αναπόφευκτη».

Αναφερόμενος στην παγκόσμια οικονομία, ο επικεφαλής της Deutsche Bank, Christian Sewing, εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο απότομης διακοπής της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, υπογραμμίζοντας πως σε μία τέτοια περίπτωση «η πιθανότητα να επέλθει ύφεση νωρίτερα είναι προφανώς πολύ μεγαλύτερη».

«Θα έλεγα ότι συνολικά έχουμε μια τόσο δύσκολη κατάσταση που η πιθανότητα ύφεσης και στη Γερμανία ή στην Ευρώπη το 2023 ή το επόμενο έτος είναι υψηλότερη από ό,τι έχουμε παρατηρήσει σε οποιαδήποτε από τα προηγούμενα χρόνια» υπογράμμισε στη συνέχεια ο Sewing, αναγνωρίζοντας σαν «υπεύθυνο» τον πληθωρισμό αλλά και τον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ανατολική Ευρώπη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider