Αδύναμη εκκίνηση για την Wall Street τον Ιούνιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αδύναμη εκκίνηση για την Wall Street τον Ιούνιο
Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,54% ή κατά 176 μονάδες στις 32.813 μονάδες. Ο S&P 500 κατέγραψε πτώση 30,92 μονάδων ή 0,75% στις 4.101 μονάδες. Ο Nasdaq έχασε 0,72% ή 86 μονάδες στις 11.994 μονάδες.

Με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τετάρτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street, παρά την αρχική προσπάθεια να αφήσουν πίσω τους τον αρνητικό Μάιο, μετά και τις δηλώσεις αξιωματούχων της Fed που ενίσχυσαν τις προσδοκίες πως η Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να περιορίζει επιθετικά τη νομισματική πολιτική.

Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,54% ή κατά 176 μονάδες στις 32.813 μονάδες. Ο S&P 500 κατέγραψε πτώση 30,92 μονάδων ή 0,75% στις 4.101 μονάδες. Ο Nasdaq έχασε 0,72% ή 86 μονάδες στις 11.994 μονάδες.

Η πρώτη ημέρα του Ιουνίου σηματοδοτεί και την έναρξη της «επιχείρησης» της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για την απομείωση του γιγάντιου ισολογισμού 9 τρισ. δολαρίων ο οποίος συσσωρεύτηκε κατά την διάρκεια εφαρμογής των έκτακτων οικονομικών μέτρων της πανδημίας.

Ακόμα, με την περίοδο των εταιρικών αποτελεσμάτων να είναι σχεδόν στο τέλος της και με την Fed να έχει ήδη προδιαγράψει περαιτέρω αυξήσεις στα επιτόκια στις επόμενες δύο συνεδριάσεις της FOMC, θεωρείται δεδομένο ότι θα ασκηθούν πιέσεις στην αγορά των μετοχών και το καλοκαιρινό ζητούμενο για την Wall Street, θα είναι να βρεθεί… κατεύθυνση.

Η «παύση» στην αύξηση των επιτοκίων θα γίνει όταν η Federal Reserve θα έχει ανεβάσει το επιτόκιο στο περίπου 2,5%, δήλωσε η Πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο, Mary Daly. «Πρέπει να οδηγήσουμε το επιτόκιο στην ουδετερότητα, την οποία τοποθετώ στο περίπου 2,5% σε ονομαστικούς όρους. Πρέπει να το κάνουμε δίχως καθυστέρηση», είπε η Daly σε συνέντευξη στο CNBC.

Άλλωστε, σημάδια «στενέματος» στην αμερικανική οικονομία ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται ορατά, όπως στην αγορά ακινήτων, καθώς στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2018 υποχώρησε η ζήτηση στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ ακόμη και μετά την ελαφρά πτώση των επιτοκίων την περασμένη εβδομάδα. Οι αιτήσεις για στεγαστικά δάνειά για αγορά κατοικίας μειώθηκαν κατά 1% την περασμένη εβδομάδα σε σύγκριση με μία εβδομάδα πριν, σύμφωνα με τον εποχικά διορθωμένο δείκτη της Ένωσης Τραπεζιτών Υποθηκών. Ο όγκος ήταν 14% χαμηλότερος από την ίδια εβδομάδα πριν από ένα χρόνο. Παρά τη μικρή πτώση, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων είναι σημαντικά υψηλότερα από ό,τι ήταν στην αρχή του τρέχοντος έτους. Αυτό καθώς το μέσο συμβατικό επιτόκιο για στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου 30 ετών με προσαρμοζόμενα υπόλοιπα δανείων (647.200 δολάρια ή λιγότερο) μειώθηκε σε 5,33% από 5,46%, ενώ σε μονάδες μειώθηκε σε 0,51 από 0,60 για δάνεια με 20% προκαταβολή.

Ωστόσο, μία νότα αισιοδοξίας προκάλεσε το γεγονός πως η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ τον Μάιο ενισχύθηκε σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, μία ένδειξη πως η ζήτηση παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το Institute for Supply Management (ISM), ο μεταποιητικός δείκτης ενισχύθηκε στις 56,1 μονάδες σε σχέση με τις 55,4 μονάδες του Απριλίου, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μείωση στις 54,5 μονάδες.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, αίσθηση προκάλεσε η είδηση ότι το δεξί χέρι του Μαρκ Ζάκερμπεργκ και Νο 2 της Meta, Sheryl Sandberg αποχωρεί από την εταιρεία έπειτα από 14 χρόνια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider