ΗΠΑ: Σε χαμηλό 4ετίας η ζήτηση στεγαστικών δανείων παρά την μείωση των επιτοκίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Σε χαμηλό 4ετίας η ζήτηση στεγαστικών δανείων παρά την μείωση των επιτοκίων
Παρά τη μικρή πτώση, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων είναι σημαντικά υψηλότερα από ό,τι ήταν στην αρχή του τρέχοντος έτους.

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2018 υποχώρησε η ζήτηση στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ ακόμη και μετά την ελαφρά πτώση των επιτοκίων την περασμένη εβδομάδα.

Οι αιτήσεις για στεγαστικά δάνειά για αγορά κατοικίας μειώθηκαν κατά 1% την περασμένη εβδομάδα σε σύγκριση με μία εβδομάδα πριν, σύμφωνα με τον εποχικά διορθωμένο δείκτη της Ένωσης Τραπεζιτών Υποθηκών. Ο όγκος ήταν 14% χαμηλότερος από την ίδια εβδομάδα πριν από ένα χρόνο.

Παρά τη μικρή πτώση, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων είναι σημαντικά υψηλότερα από ό,τι ήταν στην αρχή του τρέχοντος έτους.

Αυτό καθώς το μέσο συμβατικό επιτόκιο για στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου 30 ετών με προσαρμοζόμενα υπόλοιπα δανείων (647.200 δολάρια ή λιγότερο) μειώθηκε σε 5,33% από 5,46%, ενώ σε μονάδες μειώθηκε σε 0,51 από 0,60 για δάνεια με 20% προκαταβολή.

«Τα επιτόκια στεγαστικών δανείων μειώθηκαν για τέταρτη φορά μέσα σε πέντε εβδομάδες, καθώς οι ανησυχίες για ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη και το πρόσφατο selloff στο χρηματιστήριο οδήγησαν τις αποδόσεις των ομολόγων χαμηλότερα», δήλωσε στο CNBC ο οικονομολόγος Joel Kan.

Η αύξηση των επιτοκίων και η απότομη άνοδος στις τιμές των κατοικιών πλήττουν σκληρά τις πωλήσεις. Οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται επειδή εξακολουθεί να υπάρχει τόσο μικρή προσφορά στην αγορά, αλλά διαφορετικά επίπεδα αγοραστών βλέπουν διαφορετικές εικόνες.

«Η ζήτηση είναι υψηλή στο ανώτερο άκρο της αγοράς και οι προκλήσεις της προσφοράς και της οικονομικής προσιτότητας δεν είναι τόσο επιζήμιες για αυτούς τους δανειολήπτες όσο για τους αγοραστές για πρώτη φορά», δήλωσε ο Kan.

Το μέσο επιτόκιο για στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου διάρκειας 30 ετών με υπόλοιπο δανείου άνω των 647.200 δολαρίων μειώθηκε στο 4,93% από 5,02%. Τα Jumbo-δάνεια διατηρούνται ως επί το πλείστον σε επενδυτικά και τραπεζικά χαρτοφυλάκια, σε αντίθεση με το να πωλούνται στη Fannie Mae και Freddie Mac. Οι δανειστές τα θεωρούν λιγότερο επικίνδυνα δεδομένης της υψηλότερης πιστωτικής ποιότητας του δανειολήπτη στον οποίο απευθύνονται.

Οι αιτήσεις για αναχρηματοδότηση στεγαστικού δανείου, οι οποίες είναι πιο ευαίσθητες στις κινήσεις των επιτοκίων από τις αιτήσεις για αγορά, μειώθηκαν κατά 5% την εβδομάδα και ήταν 75% χαμηλότερες από την ίδια εβδομάδα πριν από ένα χρόνο. Παρόλο που τα επιτόκια υποχώρησαν από τα υψηλά τους τις τελευταίες εβδομάδες, η ζήτηση αναχρηματοδότησης δεν επανήλθε επειδή τόσοι πολλοί δανειολήπτες είχαν ήδη περάσει από τη διαδικασία όταν τα επιτόκια ήταν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ πέρυσι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Τα επιτόκια στεγαστικών δανείων πέφτουν, αλλά η ζήτηση είναι κοντά στα χαμηλά της πανδημίας - «Αγκάθι» οι υψηλές τιμές

ΗΠΑ: Αυξήθηκαν οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών τον Μάρτιο παρά την άνοδο των στεγαστικών επιτοκίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider