Ανεβάζει ρυθμούς το Χρηματιστήριο - «Σκαρφαλώνει» στις 870 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανεβάζει ρυθμούς το Χρηματιστήριο - «Σκαρφαλώνει» στις 870 μονάδες
Υπερβαίνει τις 870 μονάδες το Χρηματιστήριο. Ράλι για Viohalco. Έντονα ανοδικά Jumbo, ΟΤΕ, ΔΕΗ.

Τελευταία ενημέρωση 12:50

Στην πορεία του πληθωρισμού, στο σήμα που εκπέμπουν οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης αλλά και στις αλλαγές που αναμένονται στους δείκτες MSCI εστιάζουν οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο, με τη μεταβλητότητα και τη χαμηλή ορατότητα να αποτελούν τα δύο δύσκολα χαρτιά που θα ακολουθούν τα χαρτοφυλάκια.

Συγκεκριμένα, τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον μήνα Απρίλιο, όχι μόνο επιβεβαίωσαν τους φόβους για διψήφια αύξηση του πληθωρισμού, αλλά επικυρώνουν και ότι η άνοδος επιταχύνεται ταχύτατα. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών αυξήθηκε κατά 10,2%, έναντι ανόδου κατά 8,9% τον Μάρτιο, κατά 7,2% τον Φεβρουάριο και κατά 6,2% τον Ιανουάριο. Η ισχυρή αυτή η άνοδος τιμών ήταν αναμενόμενη σε έναν μεγάλο βαθμό λόγω της προ ημερών ανακοίνωσης από πλευράς Eurostat των πρώτων στοιχείων για την πορεία του Eναρμονισμένου Δείκτη Τιμών που σημείωσε άνοδο κατά 9,1% τον Απρίλιο (σ.σ. για άνοδο 9,4% έκαναν λόγο τα πρώτα στοιχεία). Καθώς λοιπόν ο εν λόγω δείκτης που μετρά την ακρίβεια ανά την ΕΕ κινείται (λόγω διαφορετικής στάθμισης) σε ελαφρά πιο χαμηλά επίπεδα από τον Ελληνικό Γενικό Δείκτη, ήταν προάγγελος των σημερινών ανακοινώσεων.

Επίσης ως προς το σκέλος της MSCI να υπενθυμίσουμε πως η Société Générale αναμένει να υπάρξουν δύο προσθήκες ελληνικών μετοχών και μία διαγραφή από το δείκτη MSCI EM.

Σύμφωνα με το γαλλικό οίκο, από το δείκτη αναμένεται να διαγραφεί η μετοχή της Jumbo, ενώ από την άλλη, αναμένεται να προστεθούν οι τίτλοι της Εθνικής Τράπεζας και της Mytilineos. Η Société Générale εκτιμά πως η διαγραφή της Jumbo είναι λιγότερο πιθανή «delete close», ενώ οι προσθήκες των τίτλων της Εθνικής και της Mytilineos έχουν υψηλές πιθανότητες, «add», ενώ εξετάζει και το ενδεχόμενο προσθήκης στον δείκτη της μετοχής των ΕΛΠΕ (λιγότερο πιθανή).

Παράλληλα, θετικά διατείνεται η DBRS στη δέσμευση της Ελλάδας για δημοσιονομική πειθαρχία, τονίζοντας ωστόσο πως οι συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία διαμορφώνουν μια πρόσθετη αβεβαιότητα γύρω από τις εκτιμήσεις της.

Μια πιο μακροχρόνια επίδραση στις τιμές των εμπορευμάτων και τον πληθωρισμό θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερη ανάπτυξη. Ενδέχεται να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για τον μετριασμό των επιπτώσεων στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, όπως σημειώνει η DBRS. Μια παρατεταμένη ή πιο ευρεία σύγκρουση θα μπορούσε να εντείνει τις προϋπάρχουσες επιπτώσεις της πανδημίας, να οδηγήσει σε ασθενέστερη ανάπτυξη και να καθυστερήσει περαιτέρω την εξισορρόπηση των δημοσιονομικών μεγεθών, όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης. Παρά την απουσία ισχυρών οικονομικών δεσμών με τη Ρωσία, η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας αναμένεται να επιβραδυνθεί φέτος στο 3,1% σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, από τις αρχικές εκτιμήσεις για 4,5%. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων και στην αρνητική επίδραση του υψηλού πληθωρισμού.

Επίσης, ισχυρό «σήμα» εκπέμπει και η Morgan Stanley για την Ελλάδα. Από τις λίγες χώρες στην Ευρωζώνη στις οποίες το ΑΕΠ της έχει επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα το 2021, είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, καθώς η οικονομία της επωφελήθηκε από τη δυναμική επανέναρξη του τουρισμού το 2021, μετά το πλήγμα που δέχθηκε ελέω πανδημίας.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, η οικονομική ανάκαμψη ήταν ευρεία σε όλες τις κατηγορίες, με την ιδιωτική κατανάλωση, τις επενδύσεις καθώς και τις εξαγωγές να ενισχύονται σημαντικά πέρυσι. Έτσι, αναμένει πως η ελληνική οικονομία θα διατηρήσει μια σταθερή αναπτυξιακή δυναμική φέτος, εξακολουθώντας να υποστηρίζεται από τις ανοδικές τάσεις μετά το re-opening εξαιτίας της πανδημίας. Ωστόσο, λόγω του απότομα αυξανόμενου πληθωρισμού, αναμένει ότι η επιβράδυνση της εγχώριας ζήτησης αναμένεται να έχει ως αφετηρία το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και θα συνεχιστεί έως το 2023.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Chiara Zangarelli, οικονομολόγος της Morgan Stanley αναμένει για φέτος ανάπτυξη 3,2% φέτος και 2,5% το 2023, ενώ η ανεργία αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω στο 13,7% φέτος και στο 12,5% το 2023. Ωστόσο, ο πληθωρισμός αναμένεται να κλείσει στο 6,3% φέτος προτού υποχωρήσει στο 1,6% το 2023.

Στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 1,16% στις 870,83 μονάδες, με τον τζίρο στα κοντά στα 20 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 1,27% στις 2.100 μονάδες και ο τραπεζικός σημειώνει κέρδη 0,83% στις 581,79 μονάδες.

Στις τράπεζες, η ΕΤΕ υποχωρεί ελαφρώς κατά 0,83% στα 3,34 ευρώ, ενώ από την άλλη ενισχύεται η Eurobank κατά 1,14% και η Πειραιώς κατά 0,65%. Ισχυρότερο μπάσιμο πραγματοποιείται από τους αγοραστές στην Alpha Bank με κέρδη 2%.

Ώθηση στην αγορά δίνει η κίνηση της Jumbo, του ΟΤΕ και της ΔΕΗ που δέχθηκε ισχυρές πιέσεις στο τελευταίο διάστημα περνώντας κάτω από τα 7 ευρώ. «Ράλι» καταγράφεται στη Viohalco με τη μετοχή να ενισχύεται κατά 6,74% στα 3,96 ευρώ.

Επανέρχονται οι αγοραστές στην Τέρνα Ενεργειακή μετά το ενδιαφέρον σημείο εισόδου που υπήρξε από την ισχυρή κατοχύρωση κερδών των τελευταίων ημερών, ενώ ήπια ανοδικά κινείται επίσης η Mytilineos και τα ΕΛΠΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider