Morgan Stanley: Σε «τροχιά» επενδυτικής βαθμίδας η Ελλάδα - Στο επίκεντρο η δημοσιονομική πολιτική

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Morgan Stanley: Σε «τροχιά» επενδυτικής βαθμίδας η Ελλάδα - Στο επίκεντρο η δημοσιονομική πολιτική
Από τις λίγες χώρες στην Ευρωζώνη στις οποίες το ΑΕΠ της έχει επιστρέψει στα προ πανδημία επίπεδα το 2021, είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, καθώς η οικονομία της επωφελήθηκε από τη δυναμική επανέναρξη του τουριστικού κλάδου το 2021.

Από τις λίγες χώρες στην Ευρωζώνη των οποίων το ΑΕΠ της έχει επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα το 2021, είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, καθώς η οικονομία της ωφελήθηκε από τη δυναμική επανέναρξη του τουρισμού το 2021, μετά το πλήγμα που δέχθηκε ελέω πανδημίας.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, η οικονομική ανάκαμψη ήταν ευρεία σε όλες τις κατηγορίες, με την ιδιωτική κατανάλωση, τις επενδύσεις καθώς και τις εξαγωγές να ενισχύονται σημαντικά πέρυσι. Έτσι, αναμένει πως η ελληνική οικονομία θα διατηρήσει μια σταθερή αναπτυξιακή δυναμική φέτος, εξακολουθώντας να υποστηρίζεται από τις ανοδικές τάσεις μετά το re-opening εξαιτίας της πανδημίας. Ωστόσο, εξαιτίας της απότομης ανόδου του πληθωρισμού, αναμένει μια επιβράδυνση της εγχώριας ζήτησης με αφετηρία το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και με συνέχεια έως το 2023.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Chiara Zangarelli, οικονομολόγος της Morgan Stanley αναμένει για φέτος ανάπτυξη 3,2% φέτος και 2,5% το 2023, ενώ η ανεργία αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω στο 13,7% φέτος και στο 12,5% το 2023. Ωστόσο, ο πληθωρισμός αναμένεται να κλείσει στο 6,3% φέτος προτού υποχωρήσει στο 1,6% το 2023.

Morgan Stanley

Ωστόσο, επισημαίνει τον κίνδυνο που προέρχεται από την αύξηση των αποδόσεων των κρατικών τίτλων. Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, η ελληνική οικονομία στηρίχθηκε στη χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής και σε μεγάλο βαθμό επίσης από την ευέλικτη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. Η Ελλάδα στην πραγματικότητα εντάχθηκε (για πρώτη φορά από τότε που απώλεσε το καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας) στο πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ κατά την πανδημία, γεγονός που οδήγησε σε απότομη μείωση των ελληνικών αποδόσεων τα τελευταία δύο χρόνια, όπου αυτό, σε με τη σειρά του, στήριξε τις επενδύσεις και τη δημοσιονομική βιωσιμότητα της χώρας.

Από την άλλη βέβαια, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που έχουν οδηγήσει σε αύξηση των αποδόσεων το τελευταίο διάστημα, κάτι που αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τη χώρα: το τέλος του PEPP - η Ελλάδα δεν εντάσσεται στις αγορές του APP - και η πρόσφατη «hawkish» στροφή της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

Ενώ βρίσκεται στην πορεία ομαλοποίησης και εξομάλυνσης της νομισματικής της πολιτικής, η Morgan Stanley αναμένει πως η ΕΚΤ θα διατηρήσει μια ιδιαίτερα προσεκτική στάση όσον αφορά τους κινδύνους κατακερματισμού αποτρέποντας μια ξαφνική και αδικαιολόγητη αυστηροποίηση των συνθηκών χρηματοδότησης, χρησιμοποιώντας με ευελιξία τις επανεπενδύσεις στις λήξεις του PEPP σε όλες τις χώρες και σε ορίζοντα χρόνου, κάτι που αναμένεται να ωφελήσει και την Ελλάδα, της οποίας οι αγορές στο πλαίσιο του PEPP θα συνεχίσουν να επανεπενδύονται από την ΕΚΤ εντός του ορίζοντα εκτιμήσεων του οίκου.

Στο «δρόμο» προς την επενδυτική βαθμίδα

Οι βελτιωμένες προοπτικές ανάπτυξης και σταθερή πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής, οδήγησαν πρόσφατα την Standard & Poor's και την DBRS να στείλουν το ελληνικό αξιόχρεο, μόλις μια βαθμίδα μακριά από το investment grade. «Ενώ άλλοι οίκοι αξιολόγησης διατηρούν την Ελλάδα πιο μακριά από την επενδυτική βαθμίδα, η Fitch αναθεώρησε πρόσφατα τις προοπτικές της για την Ελλάδα σε θετικές, τον Ιανουάριο του 2022, και πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να αναθεωρήσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας προς τα πάνω κατά την επόμενη αξιολόγηση στις 8 Ιουλίου» αναφέρει η Morgan Stanley. Επίσης, η υποχώρηση του δείκτη NPL στην Ελλάδα, ήταν ένας ακόμη κρίσιμος παράγοντας για τις πρόσφατες κινήσεις αναβάθμισης, με τα στοιχεία στο τέλος του 2021 να δείχνουν ότι ο δείκτης έχει υποχωρήσει στο 12,1% κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2021, από το υψηλό επίπεδο του σχεδόν 50% το 2018.

«Πιστεύουμε ότι αν η ανάπτυξη της Ελλάδας παραμείνει σε σύμφωνη τροχιά με τις προσδοκίες μας και το δημόσιο χρέος της θα μπορούσε να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα ήδη από το επόμενο έτος» επισημαίνει η Zangarelli.

Η δημοσιονομική πολιτική στο επίκεντρο

Αν και η Morgan Stanley αναμένει κάποια επιβράδυνση της ανάπτυξης φέτος, κυρίως λόγω των δευτερογενών επιπτώσεων από την πολεμική σύρραξη μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας, ο υψηλότερος πληθωρισμός αναμένεται να ενισχύσει την ονομαστική ανάπτυξη και να επιτρέψει περαιτέρω μειώσεις στα επίπεδα δημοσίου χρέους της χώρας, με τον αμερικανικό οίκο να αναμένει έτσι μείωση του δημόσιου χρέους στο 189% το 2022 από περίπου 206% το 2020.

Επιπλέον, το Ταμείο Ανάκαμψης παραμένει στο επίκεντρο, με την Ελλάδα να έχει λάβει μέχρι στιγμής πρόωρη χρηματοδότηση και την πρώτη δόση, και αναμένεται να υποβάλει αίτημα για τη δεύτερη δόση στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης, ύψους 1,7 δισ. ευρώ, μέχρι το τέλος Ιουνίου του τρέχοντος έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

DBRS για Ελλάδα: Δημοσιονομική πειθαρχία και βιώσιμη ανάπτυξη «κλειδιά» για τη βιωσιμότητα του χρέους

Fitch: Βραδύτερη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας λόγω του ενεργειακού σοκ

gazzetta
gazzetta reader insider insider