IEA: «Κόβει» την πρόβλεψη για τη ζήτηση πετρελαίου - Η αποδέσμευση αποθεμάτων θα βοηθήσει

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
IEA: «Κόβει» την πρόβλεψη για τη ζήτηση πετρελαίου - Η αποδέσμευση αποθεμάτων θα βοηθήσει
Η IEA μείωσε την πρόβλεψη για την ετήσια ζήτηση για το 2022 κατά 260.000 βαρέλια ημερησίως, λόγω του lockdown στη Σαγκάη.

Μια κίνηση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να απελευθερώσουν αποθέματα πετρελαίου θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της απώλειας των τεράστιων αποθεμάτων της Ρωσίας, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, ενώ θα συμβάλει στην ανακούφιση μιας ενεργειακής κρίσης που οδήγησε σε άνοδο των τιμών του πετρελαίου, ανέφερε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας.

Η IEA τόνισε πως η κίνηση θα βοηθήσει στην αποτροπή της σημαντικής πτώσης των αποθεμάτων σε σχέση με τη ζήτηση, η οποία έχει ανακάμψει γρήγορα καθώς τα lockdowns στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου έχουν χαλαρώσει.

Οι σταθερές αυξήσεις στη μηνιαία παραγωγή πετρελαίου από τα μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OPEC) και τους συμμάχους τους –συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας– καθώς και η ασθενέστερη ζήτηση στην Κίνα, λόγω της αναζωπύρωσης των κρουσμάτων εκεί, θα συμβάλουν επίσης στη χαλάρωση της κρίσης προσφοράς, που επιδεινώθηκε από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με την IEA.

Η IEA μείωσε την πρόβλεψη για την ετήσια ζήτηση για το 2022 κατά 260.000 βαρέλια ημερησίως, λόγω του lockdown στη Σαγκάη που περιορίζει 25 εκατ. κατοίκους, και αναμένει πλέον η συνολική ζήτηση να διαμορφωθεί στα 99,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Επίσης, μείωσε τις προβλέψεις για την προσφορά καθώς οι αποδεσμεύσεις αποθεμάτων από τα μέλη του OPEC αναμένεται να μετριάσουν την απώλεια του ρωσικού αργού. Η συνολική προσφορά πετρελαίου για το έτος προβλέπεται στα 99,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, περίπου 200.000 βαρέλια την ημέρα λιγότερο από ό,τι αναμενόταν πριν από έναν μήνα, ανέφερε η IEA.

Σήμερα, το WTI ενισχύεται 0,42% στα 101,02 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent σημειώνει άνοδο 0,54% στα 105,2 δολάρια το βαρέλι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Διατεθειμένη να πουλήσει πετρέλαιο «σε φιλικές χώρες» σε «οποιοδήποτε φάσμα τιμών» δηλώνει η Ρωσία

Ο OPEC κόβει το outlook της ζήτησης πετρελαίου για το 2022 - Άνοδος άνω του 6% για το πετρέλαιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider