Άνοδος για το πετρέλαιο υπο τη σκιά νέων κυρώσεων στη Ρωσία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άνοδος για το πετρέλαιο υπο τη σκιά νέων κυρώσεων στη Ρωσία
Το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα104,08 δολάρια και το Brent στα 108,20 δολάρια.

Μικρή άνοδο καταγράφει το πετρέλαιο την Τρίτη με τους επενδυτές να ανησυχούν για στενότερη προσφορά καθώς οι αυξανόμενοι θάνατοι αμάχων στην Ουκρανία αύξησαν την πίεση στις ευρωπαϊκές χώρες να επιβάλουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Η ΕΕ θα υιοθετήσει κατά πάσα πιθανότητα έναν νέο γύρο κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας αύριο Τετάρτη, όπως δήλωσε σήμερα ο Κλεμάν Μπον, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας.

"Οι νέες κυρώσεις θα υιοθετηθούν πιθανόν αύριο", είπε ο ίδιος στον ραδιοφωνικό σταθμό RFI και πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα πρέπει επίσης να ενεργήσει άμεσα σχετικά με τις εισαγωγές φυσικού αερίου και άνθρακα από τη Ρωσία.

Το πετρέλαιο έλαβε ώθηση και από την παύση των συνομιλιών στη Βιέννη για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν, η οποία θα επέτρεπε την άρση των κυρώσεων στο ιρανικό πετρέλαιο. Το Ιράν κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη διακοπή ενώ η πανδημία και η πορεία της ζήτησης εξακολουθούν να λειτουργούν ως αντίρροπες δυνάμεις στις γεωπολιτικές εντάσεις.

«Η γεωπολιτική ένταση είναι πολύ πιθανό να διατηρήσει την τιμή του πετρελαίου σε ανοδική τροχιά τις επόμενες ημέρες παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους», δήλωσε η Tina Teng, αναλύτρια αγορών στην CMC Markets APAC & Canada, αναφερόμενη στη συντονισμένη απελευθέρωση πετρελαίου από τις καταναλωτικές χώρες.

«Μακροπρόθεσμα, οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να συνεχίσουν την ανοδική δυναμική λόγω των ελλείψεων προσφοράς και της αντιστάθμισης της ζήτησης για την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού».

Όμως, το ρωσικό αργό έχει τρόπο να επανέλθει στην αγορά. Η Wood Mackenzie εκτίμησε τη Δευτέρα ότι τα μέλη της ΕΕ και οι προηγμένες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, θα μπορούσαν να «ανταλλάξουν» περίπου 650.000 βαρέλια ημερησίως ρωσικού αργού πετρελαίου με παρόμοιες ποιότητες και όγκους. Αυτά θα προέρχονται κυρίως από όγκους στη Μέση Ανατολή που αγοράζονται συνήθως από την Κίνα και την Ινδία.

«Το παγκόσμιο εμπόριο αργού πετρελαίου θα εξισορροπηθεί με «ανταλλαγή αργού» μεταξύ «αυτοκυρώσεων» προηγμένων οικονομιών και αναπτυσσόμενων αγορών», δήλωσε ο Alex Sun, σύμβουλος της Wood Mackenzie, σημειώνοντας ότι μια μεγάλη έκπτωση για τα ρωσικά βαρέλια Urals έχει δημιουργήσει ευκαιρίες.

Η κρατική Mangalore Refinery and Petrochemicals της Ινδίας αγόρασε 1 εκατομμύριο βαρέλια ρωσικών Urals, σε μια σπάνια κίνηση που οφείλεται στην απότομη έκπτωση που προσφέρθηκε.

Την Τρίτη το μεσημέρι (13:41 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα104,08 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 0,97% και το Brent στα 108,20 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 0,62%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κυρώσεις για την Ουκρανία: H EE θα σταματήσει εντελώς τις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία

Πώς θα αγοράζουν φθηνότερο πετρέλαιο κίνησης οι οδηγοί

Πετρέλαιο: Δεν αλλάζει στρατηγική ο ΟΠΕΚ+ και συνεχίζει με ήπια αύξηση της παραγωγής

gazzetta
gazzetta reader insider insider