Γιατί η Morgan Stanley υποβαθμίζει τη σύσταση για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί η Morgan Stanley υποβαθμίζει τη σύσταση για τις ευρωπαϊκές τράπεζες
Σε υποβάθμιση της σύστασης σε «ουδέτερη» για τις ευρωπαϊκές τράπεζες προχώρησε η Morgan Stanley.

Σε υποβάθμιση της σύστασης σε «ουδέτερη» για τις ευρωπαϊκές τράπεζες προχώρησε η Morgan Stanley, εξηγώντας πως η σχέση απόδοσης - κινδύνου για τις τράπεζες έχει επιδεινωθεί εξαιτίας του στασιμοπληθωριστικού σκηνικού στη βάση των αυξανόμενων πιέσεων στους καταναλωτές και τον αυξημένο γεωπολιτικό κίνδυνο.

Όπως σημειώνει η ομάδα στρατηγικής της Morgan Stanley, υπό τον Graham Secker, η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας έχει ανατρέψει την ευρωπαϊκή μακροοικονομική προοπτική από μια καλή αναπτυξιακή δυναμική με ένα μέτριο πληθωρισμό, σε μια πολύ πιο αδύναμη ανάπτυξη και έναν υψηλότερο πληθωρισμό. Αυτή η στροφή προς ένα πιο στασιμοπληθωριστικό περιβάλλον με αυξημένη πίεση στους καταναλωτές, δεν είναι υποστηρικτική για τη σχετική απόδοση των τραπεζών, η οποία συσχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Εκτός από τα μακροοικονομικά, οι τράπεζες είναι επίσης εκτεθειμένες σε μια περαιτέρω επιδείνωση της γεωπολιτικής κατάστασης και είναι πιο ευαίσθητες στην κίνηση και του χειρισμούς της Fed να αυστηροποιήσει τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες στην προσπάθειά της να μετριάσει τον πληθωρισμό. Αν και οι αποτιμήσεις είναι αρκετά χαμηλές, δεν βρίσκονται ακόμη σε επίπεδα όπου η Morgan Stanley θα ένιωθε άνετα ώστε να υποστηρίξει ότι τα περισσότερα από τα αρνητικά νέα έχουν αποτιμηθεί.

Ωστόσο, οι αυξήσεις των επιτοκίων εξακολουθούν να αποτελούν ένα δομικό στήριγμα για τον κλάδο, ενώ στην Ευρωζώνη, όχι μόνο είναι πιθανό τα βασικά επιτόκια να κινηθούν από τις -50 μονάδες βάσης σε μηδενικά επίπεδα έως τον Μάρτιο του 2023, αλλά είναι επίσης πιθανό να συνεχίσουμε να βλέπουμε πιο απότομες καμπύλες για στα γερμανικά ομόλογα, σε αντίθεση με αυτό που παρατηρείται στις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, ενώ, οι βραχυπρόθεσμες πτωτικές αναθεωρήσεις των κερδών για τις τράπεζες που είναι εκτεθειμένες στη Ρωσία - Ουκρανία, είναι πιθανό να είναι σημαντικές, ο υπόλοιπος κλάδος, (και ιδιαίτερα τα κέρδη της λιανικής τραπεζικής), είναι πολύ πιο ανθεκτικός. Η ικανότητα διανομής μερισμάτων είναι υψηλή όπως και για η πλειοψηφία των buybacks, με ελάχιστο capital buffer στις 500 μονάδες βάσης για ολόκληρο τον κλάδο.

Οι τράπεζες της Ευρωζώνης διαπραγματεύονται με δείκτη ενσώματης λογιστικής αξίας (P/TBV) στο 0,7x και με δείκτη P/E στο 7x για το 2023.

Ο αμερικανικός οίκος αναμένει πλέον αύξηση των EPS μόλις κατά 3% φέτος (από 10%) ενώ το νέο του βασικό σενάριο βρίσκεται στη μέση του παλαιού «bearish» σεναρίου. Παρότι οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley δεν αναμένουν μια υφεσιακή κατάσταση αυτή τη στιγμή, ωστόσο ανησυχούν ότι η οικονομία θα επιβραδυνθεί αρκετά σημαντικά τα επόμενα δύο τρίμηνα.

Ένα βασικό ερώτημα που τίθενται επίσης είναι το εάν η προοπτική αύξησης των επιτοκίων (που αναμφισβήτητα ξεκινούν αργότερα σε αυτόν τον κύκλο από το κανονικό) θα μπορούσε να αποφέρει μια θετική αντιστάθμιση στον κλάδο όσον αφορά την ενίσχυση της κερδοφορίας μέσω των υψηλότερων καθαρών περιθωρίων από τόκους (NIMs) και την «εξουδετέρωση» των φόβων για μια βραδύτερη ζήτηση δανείων ή αύξηση των NPLs. Αν και η Morgan Stanley εκτιμά ότι αυτό το επιχείρημα έχει μια βάση, πολλά εξαρτώνται από την έκταση οποιασδήποτε ευρύτερης μακροοικονομικής επιβράδυνσης, - εάν το χτύπημα στην οικονομική ανάπτυξη είναι σχετικά ήπιο, τότε αυτό το επιχείρημα θα πρέπει να έχει ισχύ, ωστόσο σε περίπτωση πιο σημαντικής επιβράδυνσης, οι επενδυτές είναι πιθανό να αναρωτηθούν: i) θα προχωρήσουν οι μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων; και ii) εάν προχωρήσουν, τότε θα διαμορφώσουν ένα ακόμη πιο δύσκολο οικονομικό σκηνικό για τους καταναλωτές και τους ίδιους;

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider