Άνοδος για το πετρέλαιο καθώς παρατείνονται οι φόβοι για διακοπές προμήθειας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άνοδος για το πετρέλαιο καθώς παρατείνονται οι φόβοι για διακοπές προμήθειας
Το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 104,32 δολάρια και το Brent στα 107,75 δολάρια.

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου καθώς φθάνουμε στο τέλος της τρίτης εβδομάδας αστάθειας για τις διεθνείς τιμές καθώς η μικρή πρόοδος στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας προκάλεσε νέο κύμα αυστηρότερων κυρώσεων και παρατεταμένης διακοπής της προσφοράς πετρελαίου.

Παρά τις αποτυχίες στο πεδίο της μάχης και τις κυρώσεις από τη Δύση, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δείξει ελάχιστα σημάδια υποχώρησης. Η τέταρτη ημέρα συνομιλιών μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών διαπραγματευτών πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, αλλά το Κρεμλίνο είπε ότι δεν έχει ακόμη επιτευχθεί συμφωνία.

«Αναμένω ακόμη περισσότερη αστάθεια. Υπάρχει ακόμα πολλή αβεβαιότητα εκεί έξω», δήλωσε ο Τζάστιν Σμιρκ, ανώτερος οικονομολόγος στη Westpac στο Σίδνεϊ.

Η συρρίκνωση της προσφοράς από τις κυρώσεις στη Ρωσία, οι "τραύλισμα" στις πυρηνικές συνομιλίες με το Ιράν, η μείωση των αποθεμάτων πετρελαίου και οι ανησυχίες για την αύξηση των κρουσμάτων της COVID-19 στην Κίνα που πλήττουν τη ζήτηση, όλα επηρέασαν την πορεία των τιμών κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Παράλληλα, οι συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου δεν δείχνουν να καταγράφουν πρόοδο με τους διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι τα σχόλια ενός εκπροσώπου του Κρεμλίνου περί σημαντικής προόδου στις ειρηνευτικές συνομιλίες ήταν «λανθασμένη».

Η Helima Croft από την RBC Capital προειδοποίησε ότι οι απώλειες από τις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας πιθανότατα θα αποδειχθούν διαρκείς και ότι τα αποθέματα είναι σε έλλειψη.

Υπογραμμίζοντας τις περιορισμένες προμήθειες, η συμβουλευτική FGE ανέφερε ότι τα αποθέματα προϊόντων στην ξηρά σε βασικές χώρες είναι κατά 39,9 εκατομμύρια βαρέλια χαμηλότερα για αυτήν την περίοδο του έτους σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2017-2019 και επίσης 45 εκατομμύρια βαρέλια χαμηλότερα από έτος σε έτος.

Η αστάθεια έχει ανησυχήσειτους παίκτες της αγοράς πετρελαίου, κάτι που με τη σειρά του είναι πιθανό να επιδεινώσει τις διακυμάνσεις των τιμών, εκτιμούν οι έμποροι, οι τραπεζίτες και οι αναλυτές.

Την Παρασκευή το μεσημέρι (13:31 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 104,32 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 1,31% και το Brent στα 107,75 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 1,04%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Barclays: Από ποια προϊόντα της Ρωσίας και της Ουκρανίας είναι εξαρτημένη η Ευρωζώνη

Η Ρωσία δημιούργησε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από το Ντονμπάς

Προειδοποίηση Μπάιντεν προς Πεκίνο - Αν βοηθήσει τη Ρωσία θα υποστεί «κόστη»

gazzetta
gazzetta reader insider insider