Πετρέλαιο: Πιέσεις στις τιμές από την Fed και τις ανησυχίες για τη ζήτηση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Πιέσεις στις τιμές από την Fed και τις ανησυχίες για τη ζήτηση
Το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 98,06 δολάρια και το Brent στα 102,31 δολάρια.

Λίγο πάνω από τα 100 δολάρια κινείται η τιμή του Brent την Τετάρτη παραμένοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων, καθώς η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν ενώ οι έμποροι ανησυχούν ότι τα αυξανόμενα lockdown λόγω της αναζωπύρωσης πανδημίας στην Κίνα θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη ζήτηση.

Οι ανησυχίες για την ανάπτυξη από το κύμα στασιμοπληθωρισμού, η αύξηση των επιτοκίων από την Fed αυτή την εβδομάδα και οι ελπίδες ότι θα σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις Ουκρανίας-Ρωσίας ασκούν πιέσεις στις τιμές, αναφέρει μιλώντας στο CNBC ο Jeffrey Halley, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην Oanda.

Το αργό εκτινάχθηκε πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά εδώ και χρόνια την ημέρα που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και οι τιμές συνέχισαν να ανεβαίνουν καθώς η σύγκρουση εντάθηκε.

Το WTI έφτασε στο υψηλό των 130,50 δολαρίων το βαρέλι στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, ενώ το Brent διαπραγματεύτηκε έως και 139,26 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές εκτινάχθηκαν καθώς οι έμποροι φοβούνταν ότι οι εξαγωγές ενέργειας της Ρωσίας θα διαταράσσονταν. Μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ και ο Καναδάς έχουν απαγορεύσει τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δηλώσει ότι θα καταργήσει σταδιακά τις εισαγωγές από τη χώρα.

Άλλες χώρες στην Ευρώπη, που εξαρτώνται από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ρωσίας, δεν έχουν προβεί σε παρόμοιες κινήσεις.

Είναι πραγματικά μια αγορά που διαπραγματεύεται αποκλειστικά υπό τη σκιά του φόβου δήλωσε η Rebecca Babin, από την CIBC Private Wealth U.S. «Τώρα, χωρίς μια πραγματική αλλαγή στα δεδομένα, διαπραγματευόμαστε με την ελπίδα ότι τα πράγματα δεν θα είναι τόσο άσχημα στην αγορά εμπορευμάτων όσο αρχικά φοβόμασταν», σημείωσε.

«Δεν υπάρχει μεγάλη σαφήνεια σχετικά με το τι πραγματικά πρόκειται να συμβεί με τις προμήθειες αργού στο μέλλον ως αποτέλεσμα αυτής της σύγκρουσης», πρόσθεσε.

Παρά τις κυρώσεις οι ειδικοί λένε ότι η ρωσική ενέργεια εξακολουθεί να βρίσκει αγοραστές, μεταξύ άλλων από την Ινδία ενώ οι τελευταίες κινήσεις της Κίνας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19 έχουν επίσης αντίκτυπο στις τιμές. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, επομένως οποιαδήποτε επιβράδυνση της ζήτησης θα επηρεάσει τις τιμές.

Μια συμφωνία με το Ιράν θα μπορούσε επίσης να προσθέσει νέα βαρέλια πετρελαίου στην αγορά.

Την Τετάρτη το πρωί (09:42 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 98,06 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 1,67% και το Brent στα 102,31 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 2,40%.
.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΟΠΕΚ: Ο πόλεμος αναβάλλει εκ νέου τις προβλέψεις για το πετρέλαιο

Νέες συνομιλίες Ουκρανίας και Ρωσίας σήμερα - Για «πιο ρεαλιστικές» θέσεις κάνει λόγο ο Ζελένσκι

Ουκρανία: Ισχυρές εκρήξεις σε Κίεβο, Μαριούπολη, Οδησσό - Σε ισχύ η 35ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider