Ξανά ισχυρή πτώση για το πετρέλαιο - Απώλειες άνω του 20% από τις 8 Μαρτίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξανά ισχυρή πτώση για το πετρέλαιο - Απώλειες άνω του 20% από τις 8 Μαρτίου
Σε περιοχή bear market ο «μαύρος χρυσός» λόγω των εξελίξεων με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις ανησυχίες για την πανδημία του κορονοϊού στην Κίνα.

Ισχυρές απώλειες κατέγραψαν για μια ακόμα συνεδρίαση κατά τις τελευταίες μέρες οι τιμές του πετρελαίου, μπαίνοντας σε περιοχή bear market και έχοντας χάσει πάνω από το 20% της αξίας που είχαν στις 8 Μαρτίου, όταν είχαν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008.

Σημειώνεται πως bear market χαρακτηρίζεται η αγορά όταν η τιμή μιας ενός δείκτη πέφτει κατά τουλάχιστον 20% ή περισσότερο από τα υψηλά των 52 εβδομάδων.

Κύριος λόγος του selloff είναι η ανησυχία για την κατάσταση στην Κίνα, και την αναζωπύρωση των κρουσμάτων κορονοϊού με νέα lockdown σε μεγάλες πόλεις της ασιατικής χώρας, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει καθοδικά τη ζήτηση του «μαύρου χρυσού» παγκοσμίως.

Ακόμα, οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις διαπραγματεύσεις για αποκλιμάκωση της κρίσης μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού, παράδοσης Απριλίου, υποχώρησαν 6,57 δολάρια ή 6,4% στα 96.44 δολάρια ανά βαρέλι.

Τα συμβόλαια του brent, παράδοσης Μαΐου, το βράδυ της Τρίτης (21:00 ώρα Ελλάδας) έπεφταν 7,61% ή 8,12 δολάρια στα 98.78 δολάρια ανά βαρέλι.

OΠΕΚ: Υπό αξιολόγηση οι προβλέψεις για την ζήτηση

«Υπό αξιολόγηση» άφησε τις προβλέψεις του αναφορικά με την ζήτηση και την προσφορά πετρελαίου το 2022 ο ΟΠΕΚ, ενώ προειδοποίησε πως η αύξηση του πληθωρισμού θα μπορούσε να μειώσει την κατανάλωση πετρελαίου, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία εξακολουθεί να επηρεάζει τα προγνωστικά.

Στη μηνιαία του έκθεση, το καρτέλ επισημαίνει ότι η σύγκρουση στην ανατολική Ευρώπη ενισχύει τον κίνδυνο καθοδικής απόκλισης του παγκόσμιου οικονομικού outlook το 2022. Σε συνδυασμό με ζητήματα που απορρέουν από την πανδημία του κορονοϊού, όπως οι ολοένα και αυξανόμενες τιμές εμπορευμάτων, ο πόλεμος στην Ουκρανία συμβάλλει στην άνοδο του πληθωρισμού παγκοσμίως.

«Οι επιπτώσεις της σύγκρουσης, ειδικά ο αντίκτυπος του αυξανόμενου πληθωρισμού, εάν διατηρηθούν, θα οδηγήσουν σε μείωση της κατανάλωσης και των επενδύσεων σε διάφορους βαθμούς», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην έκθεση του ΟΠΕΚ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΟΠΕΚ: Ο πόλεμος αναβάλλει εκ νέου τις προβλέψεις για το πετρέλαιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider