Σταθεροποιητικές τάσεις για το πετρέλαιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταθεροποιητικές τάσεις για το πετρέλαιο
Το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 107,76 δολάρια και το Brent στα 111,44 δολάρια.

Σταθεροποιητικές τάσεις παρουσιάζουν οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή ύστερα από μια εβδομάδα "υψηλών πτήσεων" λόγω των φόβων κλιμάκωσης των απαγορεύσεων στο ρωσικό πετρέλαιο.

Σε μια εβδομάδα ασταθούς διαπραγμάτευσης όπου κυριάρχησαν συζητήσεις για ρωσικό εμπάργκο πετρελαίου και στη συνέχεια πιθανές προσθήκες εφοδιασμού από το Ιράν, τη Βενεζουέλα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ενώ οι συγκρούσεις κλιμακώθηκαν στην Ουκρανία, το Brent βρισκόταν σε καλό δρόμο για εβδομαδιαία πτώση της τάξης του 7% μετά από το υψηλό 14 ετών στα 139,13 δολάρια.

«Και τα δύο συμβόλαια θα μπορούσαν κάλλιστα να σημειώσουν απότομη πτώση κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι μετά από κάθε είδηση ​​που εκλαμβάνεται ως χαλάρωση των διαταραχών του εφοδιασμού», δήλωσε ο Jeffrey Halley, αναλυτής στην OANDA.

Ομοίως, και τα δύο συμβόλαια θα μπορούσαν εύκολα να ξεπεράσουν τα 115,00 δολάρια το βαρέλι ως αντίδραση σε τυχόν αρνητικούς τίτλους, είπε.

Οι τιμές μειώθηκαν αυτή την εβδομάδα αφού κατέστη σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη ρωσική ενέργεια, δεν θα συμμετάσχει στην απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία .

Η Ρωσία, ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού στον κόσμο μετά τη Σαουδική Αραβία, εξάγει περίπου 3 εκατομμύρια βαρέλια αργού την ημέρα στις χώρες του ΟΟΣΑ της Ευρώπης.

Βραχυπρόθεσμα, τα κενά προσφοράς είναι απίθανο να καλυφθούν με επιπλέον παραγωγή από τα μέλη του ΟΠΕΚ+, δεδομένου ότι η Ρωσία είναι μέρος του όμιλου, δήλωσε ο αναλυτής της Commonwealth Bank Vivek Dhar.

Επιπλέον, ορισμένοι παραγωγοί του ΟΠΕΚ+, συμπεριλαμβανομένης της Αγκόλας και της Νιγηρίας, έχουν δυσκολευτεί να επιτύχουν τους στόχους παραγωγής τους, περιορίζοντας περαιτέρω την ικανότητα του ομίλου να αντισταθμίσει τις ρωσικές απώλειες εφοδιασμού.

Η Commonwealth Bank προβλέπει ότι το Brent θα κινηθεί κατά μέσο όρο στα 110 δολάρια το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αλλά βλέπει τις τιμές να ανεβαίνουν δυνητικά έως και 150 δολάρια βραχυπρόθεσμα.

Την Παρασκευή το μεσημέρι (12:01 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 107,76 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 1,64% και το Brent στα 111,44 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 1,93%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Julius Baer στο Ιnsider: Η άνοδος του πετρελαίου ξυπνά μνήμες 2008 - Τι εκτιμά για το φυσικό αέριο

Μεγάλα έργα: Οι «άμυνες», οι κίνδυνοι και ο παράγοντας «εκπτώσεις» με φόντο την κρίση στην Ουκρανία

Πετρέλαιο: Ψάχνοντας (απεγνωσμένα) το ρωσικό υποκατάστατο

gazzetta
gazzetta reader insider insider