Χρυσός: Πρώτες απώλειες σε πέντε συνεδριάσεις - «Έχασε» τα 2.000 δολάρια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρυσός: Πρώτες απώλειες σε πέντε συνεδριάσεις - «Έχασε» τα 2.000 δολάρια
Απομακρύνθηκε από τα υψηλά 20 μηνών το πολύτιμο μέταλλο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού σημείωσαν την πρώτη τους απώλεια σε πέντε συνεδριάσεις την Τετάρτη, υποχωρώντας μία ημέρα αφότου σκαρφάλωσαν πάνω από το όριο των 2.000 δολαρίων ανά ουγγιά για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2020.

Η πτώση των τιμών έρχεται εν μέσω μιας «γενικής μετατόπισης του κλίματος μεταξύ των κατηγοριών assets», δήλωσε στο Marketwatch ο Colin Cieszynski, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στη SIA Wealth Management.

Ωστόσο, «είναι δύσκολο να πει κανείς εάν πρόκειται για διόρθωση στις συναλλαγές ή για την αφετηρία μιας μεγαλύτερης αλλαγής», καθώς οι αγορές ήταν πολύ ασταθείς τον τελευταίο καιρό, συμπλήρωσε.

Η μεταβολή αυτή στην τιμή του στο πολύτιμου μετάλλου έρχεται καθώς η ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, η οποία έχει αποσταθεροποιήσει την παγκόσμια αγορά των εμπορευμάτων, διανύει τη δεύτερη εβδομάδα της.

«Έτσι, ο χρυσός μπορεί να απομακρύνεται από τα υψηλά του ρεκόρ και οι μετοχές να σταθεροποιούνται, αλλά το κλίμα μπορεί να γίνει αρνητικό πολύ γρήγορα», αναφέρει σύμφωνα με το Marketwatch ο Fawad Razaqzada, αναλυτής αγοράς στο ThinkMarkets. «Οι ασταθείς συνθήκες της αγοράς δεν οδηγούν πουθενά μέχρι να τερματίσει ο Πούτιν την εισβολή στην Ουκρανία», έγραψε ο αναλυτής.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι επενδυτές έχουν προσηλωθεί στη σύγκρουση στην Ουκρανία, η οποία έχει τροφοδοτήσει μια άνοδο σε commodities, νομίσματα και κρατικό χρέος, καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν τις επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας στην παγκόσμια οικονομία.

Περιμένοντας τους κεντρικούς τραπεζίτες

Οι επενδυτές αντιδρούν επίσης στην πορεία μιας επιθετικής νομισματικής πολιτικής, η οποία έρχεται ως απάντηση στις προοπτικές περαιτέρω εκτίναξης του πληθωρισμού, μια άνοδο που αναμένεται να ενισχυθεί από τις εχθροπραξίες στην Ανατολική Ευρώπη.

Η ΕΚΤ έχει προγραμματίσει να παρουσιάσει την τελευταία ενημέρωση της νομισματικής πολιτικής της την Πέμπτη, μια εβδομάδα πριν από την συνάντηση στην FOMC της Fed, όπου ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ αναμένεται να υποστηρίξει και να προτείνει αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης των επιτοκίων, πιθανόν ως αρχή μιας σειράς από αυξήσεις για την καταστολή των πληθωριστικών πιέσεων.

Η πτώση του χρυσού την Τετάρτη φάνηκε να περιορίζεται από την πτώση του δολαρίου κατά 0,5%, αλλά πιέζεται από την άνοδο των αποδόσεων, με το yield στο 10ετές ομόλογο του αμερικανικού Δημοσίου να φτάνει στο 1,91%.

Ένα ασθενέστερο δολάριο μπορεί να κάνει το χρυσό πιο ελκυστικό για τους ξένους αγοραστές, ενώ οι υψηλότερες αποδόσεις μπορούν να αυξήσουν το κόστος ευκαιρίας της κατοχής χρυσού.

Ο χρυσός παράδοσης Απριλίου υποχώρησε 55,10 δολάρια ή 2,7%, για να διαμορφωθεί στα 1.988,20 δολάρια η ουγγιά.

το ασήμι παράδοσης Μαΐου επίσης έχασε 1,08 δολάρια ή 4%, στα 25.816 η ουγγιά αφού κέρδισε 4,6% την Τρίτη.

Στα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα, το ασήμι παράδοσης Μαΐου έχασε 1,08 δολάρια ή 4%, στα 25,816/ουγγιά αφού κέρδισε 4,6% την Τρίτη, ενώ ο χαλκός Μαΐου διαμορφώθηκε στα 4,57 δολάρια/λίβρα με απώλειες 2,9%. Η πλατίνα παραδόσεως Απριλίου υποχώρησε κατά περίπου 4% στα 1.107,6 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ τέλος, ήπια πτώση κατέγραψε το παλλάδιο παραδόσεως Ιουνίου, κλείνοντας στα 2.949,8 δολάρια/ουγγιά, με απώλειες 0,6%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider