Υποχωρούν οι τιμές του χρυσού στη «σκιά» του ράλι των μετοχών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υποχωρούν οι τιμές του χρυσού στη «σκιά» του ράλι των μετοχών
Κάτω από τα 2.000 δολάρια βρίσκεται πλέον το πολύτιμο μέταλλο.

Τελευταία ενημέρωση 19.49

Yποχωρούν την Τετάρτη οι τιμές στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού, χάνοντας ένα –σχεδόν- all time high ρεκόρ, καθώς τα περισσότερα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο σημειώνουν ράλι, κατευθύνοντας τις ροές κεφαλαίων προς τις μετοχές και απομακρύνοντας τες από τα θεωρούμενα «ασφαλή καταφύγια».

Η μεταβολή αυτή στην τιμή του στο πολύτιμου μετάλλου έρχεται καθώς η ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, η οποία έχει αποσταθεροποιήσει την παγκόσμια αγορά των εμπορευμάτων, διανύει τη δεύτερη εβδομάδα της.

Έτσι ο χρυσός παράδοσης Απριλίου, την Τετάρτη διαπραγματεύεται 50,9 δολάρια ή 2,49% χαμηλότερα, περίπου στα 1.992 δολάρια η ουγγιά, μετά από την άνοδο 2,4% που οδήγησε το μέταλλο κοντά στα υψηλότερα επίπεδά του σε περίπου 19 μήνες την Τρίτη. Ωστόσο, οι τιμές παραμένουν κοντά στο υψηλό κλείσιμο όλων των εποχών των 2.069,40 δολαρίων από τις 6 Αυγούστου 2020.

«Έτσι, ο χρυσός μπορεί να απομακρύνεται από τα υψηλά του ρεκόρ και οι μετοχές να σταθεροποιούνται, αλλά το κλίμα μπορεί να γίνει αρνητικό πολύ γρήγορα», αναφέρει σύμφωνα με το Marketwatch ο Fawad Razaqzada, αναλυτής αγοράς στο ThinkMarkets. «Οι ασταθείς συνθήκες της αγοράς δεν οδηγούν πουθενά μέχρι να τερματίσει ο Πούτιν την εισβολή στην Ουκρανία», έγραψε ο αναλυτής.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι επενδυτές έχουν προσηλωθεί στη σύγκρουση στην Ουκρανία, η οποία έχει τροφοδοτήσει μια άνοδο σε commodities, νομίσματα και κρατικό χρέος, καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν τις επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας στην παγκόσμια οικονομία.

Περιμένοντας τους κεντρικούς τραπεζίτες

Οι επενδυτές αντιδρούν επίσης στην πορεία μιας επιθετικής νομισματικής πολιτικής, η οποία έρχεται ως απάντηση στις προοπτικές περαιτέρω εκτίναξης του πληθωρισμού, μια άνοδο που αναμένεται να ενισχυθεί από τις εχθροπραξίες στην Ανατολική Ευρώπη.

Η ΕΚΤ έχει προγραμματίσει να παρουσιάσει την τελευταία ενημέρωση της νομισματικής πολιτικής της την Πέμπτη, μια εβδομάδα πριν από την συνάντηση στην FOMC της Fed, όπου ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ αναμένεται να υποστηρίξει και να προτείνει αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης των επιτοκίων, πιθανόν ως αρχή μιας σειράς από αυξήσεις για την καταστολή των πληθωριστικών πιέσεων.

Η πτώση του χρυσού την Τετάρτη φάνηκε να περιορίζεται από την πτώση του δολαρίου κατά 0,5%, αλλά πιέζεται από την άνοδο των αποδόσεων, με το yield στο 10ετές ομόλογο του αμερικανικού Δημοσίου να φτάνει στο 1,91%.

Ένα ασθενέστερο δολάριο μπορεί να κάνει το χρυσό πιο ελκυστικό για τους ξένους αγοραστές, ενώ οι υψηλότερες αποδόσεις μπορούν να αυξήσουν το κόστος ευκαιρίας της κατοχής χρυσού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider