Άνοδος άνω του 5% για το πετρέλαιο - Φόβοι για διακοπή εφοδιασμού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άνοδος άνω του 5% για το πετρέλαιο - Φόβοι για διακοπή εφοδιασμού
Το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 96,64 δολάρια και το Brent στα 103,28 δολάρια.

Άνοδο άνω του 5% καταγράφει το πετρέλαιο το μεσημέρι της Δευτέρας καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν την κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας και τις ακόλουθες κυρώσεις. Στις 12:26 ώρα Ελλάδος, το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 96,64 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 5,51% και το Brent στα 103,28 δολάρια σημειώνοντας άνοδο κατά 5,46%.

Οι κινήσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης για την απομάκρυνση ορισμένων ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT έχουν εγείρει φόβους για κάποιου είδους διακοπή του εφοδιασμού στο εγγύς μέλλον», δήλωσε ο αναλυτής της ANZ commodity Daniel Hynes.

«Ο κίνδυνος για την προσφορά είναι ο μεγαλύτερος που έχουμε δει εδώ και αρκετό καιρό και έρχεται να απειλήσει μια ήδη στενή αγορά», σημειώνει.

Η Ρωσία αντιμετωπίζει σοβαρή διακοπή στις εξαγωγές όλων των εμπορευμάτων της, από πετρέλαιο μέχρι σιτηρά, αφού τα δυτικά κράτη επέβαλαν αυστηρές κυρώσεις στη Μόσχα και απέκοψαν ορισμένες ρωσικές τράπεζες από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT.

Πού θα φθάσουν οι τιμές

Η Goldman Sachs αύξησε την πρόβλεψή της για την τιμή του Brent στα 115 δολάρια ΗΠΑ το βαρέλι από 95 δολάρια ΗΠΑ ανά βαρέλι προηγουμένως.

«Αναμένουμε ότι η τιμή των εμπορευμάτων στα οποία η Ρωσία είναι βασικός παραγωγός θα αυξηθεί και αυτό περιλαμβάνει και το πετρέλαιο», ανέφερε η τράπεζα.

Οι ρωσικές δυνάμεις εισβολής κατέλαβαν δύο μικρές πόλεις στη νοτιοανατολική Ουκρανία, αλλά αντιμετώπισαν σκληρή αντίσταση αλλού.

Ουκρανική αντιπροσωπεία έφτασε στα σύνορα με τη Λευκορωσία για συνομιλίες τη Δευτέρα με Ρώσους εκπροσώπους. Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στην επίτευξη άμεσης κατάπαυσης του πυρός και την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων, ανακοίνωσε η ουκρανική προεδρία.

«Εάν σημειωθεί κάποια πρόοδος σε αυτή τη συνάντηση, θα δούμε μια απότομη ανατροπή στις αγορές - θα δούμε τις μετοχές να ανεβαίνουν, το δολάριο να σημειώνει άνοδο και το πετρέλαιο να πέφτει», δήλωσε ο αναλυτής του OANDA, Τζέφρι Χάλεϊ.

Εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, ο ΟΠΕΚ, η Ρωσία και οι σύμμαχοι - μαζί αποκαλούμενοι ΟΠΕΚ + - πρόκειται να συναντηθούν στις 2 Μαρτίου. Η ομάδα αναμένεται να τηρήσει τα σχέδιά της για απελευθέρωση 400.000 βαρελιών την ημέρα στην αγορά τον Απρίλιο.

Πριν από τη συνεδρίαση, ο ΟΠΕΚ+ αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για το πλεόνασμα της αγοράς πετρελαίου για το 2022 κατά περίπου 200.000 βαρέλια την ημέρα σε 1,1 εκατομμύρια υπογραμμίζοντας τη στενότητα της αγοράς.

Ταυτόχρονα, μια ξεχωριστή έκθεση έδειξε ότι ο ΟΠΕΚ+ τον Ιανουάριο παρήγαγε 972.000 βαρέλια την ημέρα λιγότερο από τους συμφωνηθέντες στόχους του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο: Οι τιμές θα ανέβαιναν και χωρίς τη ρωσική εισβολή

Eισβολή στην Ουκρανία: Τηλεδιάσκεψη κορυφής με συμμετοχή ΝΑΤΟ και ΕΕ

ΟΗΕ: Πάνω από 100 οι νεκροί άμαχοι στην Ουκρανία - Φόβοι για αύξηση των θυμάτων

gazzetta
gazzetta reader insider insider