Euroxx: Οι 2+1 λόγοι που το Χρηματιστήριο θα ξεπεράσει τις 1.000 μονάδες - Τα top picks

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Euroxx: Οι 2+1 λόγοι που το Χρηματιστήριο θα ξεπεράσει τις 1.000 μονάδες - Τα top picks
Σχετικά καλά ξεκίνησαν οι ελληνικές μετοχές από την αρχή του χρόνου, όπως αναφέρει η Euroxx σε έκθεσή της που παρουσιάζει την ετήσια στρατηγικής της, υπεραποδίδοντας έναντι των παγκόσμιων αγορών.

Από μια θετική βάση ξεκίνησαν οι ελληνικές μετοχές το φετινό έτος, υπεραποδίδοντας έναντι των παγκόσμιων αγορών, όπως αναφέρει η Euroxx σε έκθεσή της που παρουσιάζει την ετήσια στρατηγική της.

Η Χρηματιστηριακή εκτιμά ότι, παρά τους αυξημένους βραχυπρόθεσμους γεωπολιτικούς κινδύνους, υπάρχουν ισχυροί θεμελιώδεις λόγοι για τους οποίους αυτή η υπεραπόδοση θα μπορούσε να συνεχιστεί περαιτέρω. Κατά την άποψή της, οι βασικοί «μοχλοί» που θα καθορίσουν την απόδοση της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κεφαλαιαγοράς για το υπόλοιπο του 2022 είναι οι εξής:

- Το ευνοϊκό μακροοικονομικό πλαίσιο που θα στηρίξει τις ελληνικές μετοχές, εξαιτίας της επιστροφής στην κανονικότητα ελέω πανδημίας, της διάθεσης των πόρων από το RRF, της ανάκαμψης της εγχώριας ζήτησης, της συνεχιζόμενης θεσμικής υποστήριξης και των συγκρατημένων πολιτικών κινδύνων (η Euroxx δεν αναμένει πρόωρες εθνικής εκλογές αυτό το έτος). Το θετικό βασικό μακροοικονομικό της σενάριο ενισχύει την ανάπτυξη των εταιρικών κερδών, υποστηρίζοντας έτσι τις αποτιμήσεις και παρέχοντας μια υποστήριξη σε περίπτωση καθοδικών κινδύνων και πιέσεων.

- Το «μονοπάτι» προς την επενδυτική βαθμίδα, κάτι που αναμένει η κυβέρνηση στις αρχές του 2023, αλλά με άλλους παράγοντες στην αγορά να υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να είναι εφικτό ακόμη και μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Μαζί με την έξοδο από το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας, η Euroxx αναμένει πως η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας θα οδηγήσει σε επαναξιολόγηση των ελληνικών μετοχών και την επανένταξή τους σε δείκτες ανεπτυγμένων αγορών, που αποτελεί αναμφίβολα ένα θετικό καταλύτη για την εγχώρια αγορά.

- Η νέα εποχή για τις ελληνικές τράπεζες: Χωρίς την ύπαρξη των κινδύνων που έχουν κληροδοτηθεί από το παρελθόν και με την υποστήριξη της άφθονης ρευστότητάς και των κεφαλαίων του NGEU, οι ελληνικές τράπεζες δείχνουν πλέον έτοιμες να οδηγήσουν την οικονομική ανάκαμψη μέσω της πιστωτικής επέκτασης, η οποία μαζί με την ταχεία εξυγίανση των ισολογισμών τους, θα τους επιτρέψει να ευδοκιμήσουν μακροπρόθεσμα.

Για τη μετέπειτα πορεία, κατά τη Euroxx, οι διευκολυντικές παγκόσμιες πολιτικές, μια ισχυρή προοπτική αύξησης του εγχώριου ΑΕΠ και των εταιρικών κερδών και οι μη απαιτητικές αποτιμήσεις θα βοηθήσουν τις ελληνικές μετοχές να υπεραποδώσουν έναντι των παγκοσμίων κατά τους επόμενους μήνες. Συνολικά, η Χρηματιστηριακή εκτιμά ότι τα θεμελιώδη μεγέθη των εισηγμένων παραμένουν αρκετά ισχυρά για να αντισταθμίσουν τον αρνητικό αντίκτυπο των υψηλότερων επιτοκίων και των γεωπολιτικών κινδύνων και αναμένει περαιτέρω ενίσχυση των αποτιμήσεων με τον Γενικό Δείκτη να ξεπερνά κατά πολύ το «όριο» των 1.000 μονάδων μέχρι το τέλος του έτους. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμά επίσης πως το τρέχον περιβάλλον ανάπτυξης άνω της τάσης, του υψηλότερου πληθωρισμού και της μέτριας αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων θα πρέπει να ευνοήσουν τις μετοχές «αξίας» έναντι αυτών της «ανάπτυξης» συνιστώντας έτσι στους επενδυτές να εστιάσουν στις μετοχές υψηλότερης «ποιότητας» εντός της «αξίας».

Euroxx

Οι κορυφαίες επιλογές της Euroxx για φέτος περιλαμβάνουν τις εταιρείες που, κατά την άποψή της, συνεχίζουν να προσφέρουν την καλύτερη έκθεση στον πολλά υποσχόμενο ενεργειακό κλάδο (Mytilineos, τιμή στόχος 23,80 ευρώ, Τέρνα Ενεργειακή, τιμή στόχος 18 ευρώ), καλύπτοντας σημαντικά θέματα όπως η ενεργειακή μετάβαση και η ανάπτυξη ΑΠΕ.

Η Χρηματιστηριακή εξακολουθεί να συμπεριλαμβάνει στις κορυφαίες επιλογές της μια ισχυρή μετοχή με καλά θεμελιώδη μεγέθη, ρευστότητα, ισχυρές ταμειακές ροές και βιώσιμα μερίσματα (ΟΠΑΠ, τιμή στόχος στα 16,90 ευρώ), ενώ φέτος επιλέγει επίσης μια ποιοτική μετοχή, με σημαντικά ανοδικά περιθώρια σε Καθαρή Αξία Ενεργητικού, NAV (Lamda Development, τιμή στόχος στα 14 ευρώ).

Όσον αφορά τις τράπεζες, παραμένει «bullish» για τον κλάδο στο σύνολό του και πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει περαιτέρω re-rating, ακόμη και σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και μελλοντικών αυξήσεων επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ως εκ τούτου, συμπεριλαμβάνει όλες τις ελληνικές τράπεζες στη λίστα με τις κορυφαίες επιλογές της για διαφορετικούς λόγους, καθώς εκτιμά ότι τα ειδικά χαρακτηριστικά τους αντικατοπτρίζονται στη σχετική αποτίμηση.

- Alpha Bank, «overweight» με τιμή στόχο στα 1,60 ευρώ,

- Eurobank, «overweight» με τιμή στόχο στα 1,30 ευρώ,

- Εθνική Τράπεζα, «overweight» με τιμή στόχο στα 4,20 ευρώ,

- Τράπεζα Πειραιώς, «overweight» με τιμή στόχο στα 2,20 ευρώ.

Euroxx

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider