Wall Street: Μούδιασμα μετά το «χρησμό» Πάουελ για τα επιτόκια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Μούδιασμα μετά το «χρησμό» Πάουελ για τα επιτόκια
Όπισθεν ολοταχώς η Wall Street μετά τις ανακοινώσεις Πάουελ και Fed για την επικείμενη αύξηση των επιτοκίων.

Με επιφυλακτικότητα υποδέχθηκε η αμερικανική αγορά τις αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ αναφορικά με την πρώτη αύξηση των επιτοκίων από το 2018 τον προσεχή Μάρτιο, παρά το γεγονός πως στις προηγούμενες συνεδριάσεις είχε προεξοφληθεί το παραπάνω σενάριο.

Αν και οι τρεις κυριότεροι δείκτες της Wall Street ξεκίνησαν την συνεδρίαση της Τετάρτης με ισχυρά κέρδη - που στην περίπτωση του Nasdaq έφτασαν μέχρι και το 3%-, πολύ γρήγορα πέρασαν σε αρνητικό έδαφος, στον απόηχο των ανακοινώσεων Πάουελ, ο οποίος υπογράμμισε πως «η Fed έχει στην διάθεσή της άπλετο χώρο ώστε να αυξήσει τα επιτόκια χωρίς να βλάψει την αγορά εργασίας», καθώς οι αμερικανικές αρχές επιχειρούν να αντιμετωπίσουν τον υψηλό πληθωρισμό.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ολοκλήρωσε την συνεδρίαση -η οποία χαρακτηρίστηκε από έντονες διακυμάνσεις και πολλές εναλλαγές στα πρόσημα- στις 34.168 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 129 μονάδων ή 0,38%, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε φτάσει να ενισχύεται ως και 400 μονάδες.

Παρόμοια εικόνα και για τον διευρυμένο δείκτη S&P 500, που έκλεισε με πτώση 0,15% στις 4.349 μονάδες, ενώ οριακά κέρδη της τάξης του 0,02% κατέγραψε ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, που διαμορφώθηκε στις 13.542 μονάδες.

Πλέον, οι δείκτες της αγορλας των ΗΠΑ βρίσκονται βαθιά σε αρνητικό έδαφος κατά την διάρκεια του Ιανουαρίου, με τον Nasdaq να υποχωρεί σε επίπεδα άνω του 13%, απέχοντας 16% από τα ιστορικά του υψηλά, ενώ ο S&P 500 χάνει 8% από την έναρξη του έτους.

Στο ταμπλό, κέρδη περίπου 3% κατέγραψε η μετοχή της Microsoft, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας για τα έσοδα δ' τριμήνου, τα οποία ξεπέρασαν τις προβλέψεις της αγοράς.

Στον αντίποδα, «βουτιά» 4,9% σημείωσε ο τίτλος της Boeing, καθώς ο κολοσσός του κλάδου της αεροναυπηγικής ανακοίνωσε ζημιές για 3ο συνεχόμενο έτος, έχοντας ως βαρίδι τα περίφημα 787 Dreamliner, καθώς τα προβλήματα στην παραγωγή των αεροσκαφών απέτρεψαν την εταιρεία από τις παραδόσεις τους για τους τελευταίους 15 μήνες.

Μάκρο

Αύξηση της τάξης του 12% κατέγραψαν τον Δεκέμβριο οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ, καθώς η μείωση των διαθέσιμων σπιτιών προς πώληση προκαλεί φρενίτιδα στους αγοραστές.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ο ετήσιος ρυθμός πωλήσεων νέων κατοικιών - δηλαδή ο αριθμός των κατοικιών που θα πωλούνταν κατά τη διάρκεια ενός έτους, εάν οι μηνιαίες πωλήσεις ήταν ανάλογες με αυτές του Δεκεμβρίου διαμορφώθηκε τον προηγούμενο μήνα στις 811.000.

Παράλληλα, σε επίπεδα ρεκόρ διαμορφώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στις ΗΠΑ για το τέλος του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αρμόδιο αμερικανικό υπουργείο.

Ειδικότερα, το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας διαμορφώθηκε στα 101 δισ. δολάρια έναντι 97,7 δισ. δολαρίων τον Νοέμβριο του 2021, αυξημένο κατά 3%.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν πως το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στα 96 δισ. δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΔΝΤ: Οι αυξήσεις επιτοκίων της Fed «θα επιβραδύνουν σίγουρα την ανάκαμψη της Ασίας»

Η ημέρα της Fed - Αύξηση επιτοκίων από τον Μάρτιο αναμένουν οι αγορές

gazzetta
gazzetta reader insider insider