Fed: «Σήμα» για αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μ.β τον Μάρτιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fed: «Σήμα» για αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μ.β τον Μάρτιο
Η Federal Reserve την Τετάρτη υπέδειξε ότι θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια «σύντομα», για πρώτη φορά σε διάστημα τριών ετών.

Τελευταία ενημέρωση 22.45

Αντιμέτωπη τόσο με τις ανησυχίες της αγοράς που οδηγούν σε απώλειες τους δείκτες στην Wall Street, όσο και με τον αυξημένο πληθωρισμό -ο οποίος τον Δεκέμβριο σκαρφάλωσε σε υψηλά σχεδόν πέντε δεκαετιών στο 7%-, η Federal Reserve την Τετάρτη υπέδειξε ότι θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια, «σύντομα», για πρώτη φορά σε διάστημα τριών ετών.

Συγκεκριμένα, σε μία κίνηση που δεν προκάλεσε μεγάλη έκπληξη καθώς θεωρούταν αναμενόμενη από την αγορά, η Fed ανακοίνωσε πως είναι πιθανό να εφαρμοστεί σύντομα μία αύξηση της τάξεως των 25 μονάδων βάσης στα βασικά της επιτόκια. Αν γίνει θα είναι η πρώτη αύξηση από τον Δεκέμβριο του 2018.

Αν και η ανακοίνωση της Fed δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, σύμφωνα με το CNBC, τα στοιχεία «δείχνουν» πως η αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να γίνει ακόμα και τον Μάρτιο.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση μετά την διήμερη συνεδρίασή της Fed: «Με τον πληθωρισμό πάνω από το 2% και μία δυνατή εργασιακή αγορά η Επιτροπή αναμένει πως σύντομα θα είναι κατάλληλη στιγμή να αυξήσει τα επιτόκια».

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή σημείωσε πως η μηνιαία αγορά ομολόγων από την κεντρική τράπεζα θα φτάσει τα 30 δισ. δολάρια τον Φεβρουάριο, δείχνοντας πως το πρόγραμμα θα μπορούσε να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο, την ίδια ώρα με την αύξηση των επιτοκίων.

Παράλληλα, η Fed αναφέρει ότι η πορεία της οικονομίας συνεχίζει να εξαρτάται από την πορεία του κορονοϊού, καθώς η χαλάρωση των περιορισμών αναμένεται να στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση καθώς και τη μείωση του πληθωρισμού. Οι κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές παραμένουν, συμπεριλαμβανομένων των νέων παραλλαγών του ιού.

Εν συνεχεία, η FOMC σημείωσε πως τις τελευταίες εβδομάδες και μετά από την προηγούμενη συνεδρίασής τον Δεκέμβριο, έχουν ανακύψει πρόσθετοι κίνδυνοι, «δείχνοντας» την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στις σχέσεις Ρωσίας - Δύσης αναφορικά με την Ουκρανία αλλά και το παρατεταμένο πτωτικό σερί της χρηματιστηριακής αγοράς

Αναφορικά με την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας, η Επιτροπή της Fed εκτίμησε πως η κατάσταση βαίνει βελτιούμενη παρά την έξαρση της πανδημίας τις τελευταίες εβδομάδες, που έφερε διαδοχικά ρεκόρ στον ημερήσιο αριθμό των λοιμώξεων από κορονοϊό, ενώ παράλληλα ανέφερε πως εντός του 2022 αναμένεται βελτίωση της κατάστασης που επικρατεί στις εφοδιαστικές αλυσίδες ανά τον κόσμο, γεγονός που θα επιφέρει την μείωση των πληθωριστικών πιέσεων.

Ο «χρησμός» Πάουελ για τα επιτόκια

Το «σήμα» για την επερχόμενη αύξηση των επιτοκίων δόθηκε και επίσημα από τον επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά από τη συνεδρίαση της FOMC, καθώς ο Κεντρικός Τραπεζίτης των ΗΠΑ ανέφερε πως οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς «έχουν κατά νου» την αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο υψηλός πληθωρισμός, ενώ τόνισε πως η ομοσπονδιακή τράπεζα έχει περιθώρια για αύξηση επιτοκίων χωρίς να βλάψει την αγορά εργασίας.

«Θα έλεγα ότι η επιτροπή είναι πρόθυμη να αυξήσει το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων στη συνεδρίαση του Μαρτίου υποθέτοντας ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες για να γίνει αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πάουελ, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα κάνει ότι χρειαστεί εν μέσω των σύνθετων συνθηκών που έχει δημιουργήσει ο πληθωρισμός, που είναι πλέον σημαντικό ζήτημα για την αμερικανική οικονομία.

Παράλληλα, ο Τζ. Πάουελ πρόσθεσε πως η Fed παραμένει σε εγρήγορση καθώς η αύξηση των μισθών μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω τον πληθωρισμό. Όπως τονίζει, η Fed θα αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία που διαθέτει για να μην παγιωθεί ο αυξημένος πληθωρισμός.

Όσον αφορά στην επιρροή της πανδημίας, ο Τζερόμ Πάουελ δήλωσε πως το οικονομικό αποτύπωμα της μετάλλαξης Όμικρον μπορεί να μειωθεί, αν και επηρέασε σημαντικά την ανάπτυξη κατά το πρώτο τρίμηνο.

Νωρίτερα, η Νταιάν Σουόνκ, της Grant Thornton, ανέφερε στο CNBC ότι «θα αναφέρει πως η Fed θα κάνει ότι χρειαστεί εν μέσω των σύνθετων συνθηκών που έχει δημιουργήσει ο πληθωρισμός, που είναι πλέον σημαντικό ζήτημα για την αμερικανική οικονομία.

Νωρίτερα μέσα στον Ιανουάριο, ο επικεφαλής της Fed στο Σεντ Λιούις, Τζιμ Μπούλαρντ, ανέφερε πως «ο πληθωρισμός είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και οι πολίτες ανησυχούν για το κατά πόσο αυτό θα επηρεάσει την αγοραστική τους δύναμη. Η νομισματική πολιτική μας είναι εστιασμένη στο να μειώσουμε τον πληθωρισμό στο 2%, διατηρώντας παράλληλα μια ανάκαμψη της οικονομίας για όλους».

Σημειώνεται πως σε πρόσφατο report της Barclays για τις αποφάσεις της Fed έγινε λόγος για αύξηση των επιτοκίων της τράπεζας κατά 50 μονάδες βάσης από τον Μάρτιο, έναντι εκτίμησης για αύξηση 25 μονάδων βάσης.

Στην Fed η προσοχή των διεθνών αγορών

Με επιφυλακτικότητα υποδέχθηκε η αμερικανική αγορά τις αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ αναφορικά με την πρώτη αύξηση των επιτοκίων από το 2018 τον προσεχή Μάρτιο, παρά το γεγονός πως στις προηγούμενες συνεδριάσεις είχε προεξοφληθεί το παραπάνω σενάριο.

Αν και οι τρεις κυριότεροι δείκτες της Wall Street ξεκίνησαν την συνεδρίαση της Τετάρτης με ισχυρά κέρδη - που στην περίπτωση του Nasdaq έφτασαν μέχρι και το 3%-, πολύ γρήγορα πέρασαν σε αρνητικό έδαφος, στον απόηχο των ανακοινώσεων Πάουελ, ο οποίος υπογράμμισε πως «η Fed έχει στην διάθεσή της άπλετο χώρο ώστε να αυξήσει τα επιτόκια χωρίς να βλάψει την αγορά εργασίας», καθώς οι αμερικανικές αρχές επιχειρούν να αντιμετωπίσουν τον υψηλό πληθωρισμό.

Στον αντίποδα, με σημαντικά κέρδη έκλεισαν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στη συνεδρίαση της Τετάρτης, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να ενισχύεται κατά 1,68% στις 467,31 μονάδες. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ανέβηκε 1,33% στις 7.469 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX έγραψε κέρδη 2,22% στις 15.459 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 ισχυροποιήθηκε 2,11% στις 6.981 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Wall Street: Οι δηλώσεις Πάουελ για τα επιτόκια «μηδένισαν» τα κέρδη

ΔΝΤ: Οι αυξήσεις επιτοκίων της Fed «θα επιβραδύνουν σίγουρα την ανάκαμψη της Ασίας»

gazzetta
gazzetta reader insider insider