Πάουελ: Να μην παγιωθεί ο αυξημένος πληθωρισμός - Υπάρχει περιθώριο αύξησης των επιτοκίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάουελ: Να μην παγιωθεί ο αυξημένος πληθωρισμός - Υπάρχει περιθώριο αύξησης των επιτοκίων
Η Fed παραμένει σε εγρήγορση στο ρίσκο πως η αύξηση των μισθών μπορεί να ενινσχύσει τον πληθωρισμό.

Το «σήμα» για την επερχόμενη αύξηση των επιτοκίων ακόμα και τον Μάρτιο, μετά από τρία χρόνια, επιβεβαιώνει με τις δηλώσεις του ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά από τη συνεδρίαση της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), αν και σημειώνει πως η Fed δεν έχει οριστικοποιήσει τις αποφάσεις της σχετικά με μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων.

Ο επικεφαλής της Fed αναφέρει πως η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ θα κάνει ότι χρειαστεί για να αποτρέψει την παγίωση του υψηλού πληθωρισμού, ο οποίος τον Δεκέμβριο διαμορφώθηκε σε υψηλά 49 ετών και σε ποσοστό 7%, τονίζοντας ωστόσο πως «δεν υπάρχει κάποια δέσμευση για αύξηση τον Μάρτιο».

«Εκτιμώ πως η επιτροπή είναι πρόθυμη να αυξήσει το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων στη συνεδρίαση του Μαρτίου καθώς εκτιμά πως οι συνθήκες είναι κατάλληλες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζερόμ Πάουελ, μετά το πέρας της διήμερης συνάντησης στρατηγικής της Fed, συμπληρώνοντας πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα έχει σημαντικό περιθώριο να αυξήσει τα επιτόκιά της χωρίς να βλάψει την αγορά εργασίας.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως η Fed παραμένει σε εγρήγορση στο ρίσκο πως η αύξηση των μισθών μπορεί να ενισχύσει τον πληθωρισμό, ενώ ανέφερε πως ο πληθωρισμός αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό από αυτόν που περίμενε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα.

«Θα κάνουμε χρήση των μέσων που διαθέτουμε ώστε να στηριχθεί τόσο η οικονομία όσο και η αγορά εργασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πάουελ.

Αναφορικά με τον ισολογισμού της Fed, ο Πάουελ σημείωσε πως «πιθανότατα θα πρέπει να μειώσουμε τον ισολογισμό μας με ρυθμό ταχύτερο από ό,τι κατά τον προηγούμενο κύκλο», ενώ σε σχέση με την επιρροή της πανδημίας στην οικονομία, ο επικεφαλής της Fed -ο οποίος προτάθηκε από τον πρόεδρο Μπάιντεν για μία νέα θητεία στο «τιμόνι» της Ομοσπονδιακής Τράπεζας- δήλωσε πως το οικονομικό αποτύπωμα της μετάλλαξης Όμικρον μπορεί να μειωθεί, αν και επηρέασε σημαντικά την ανάπτυξη κατά το πρώτο τρίμηνο.

«Η οικονομία είναι πλέον αρκετά ισχυρή και δεν χρειάζεται σημαντική στήριξη από τη νομισματική πολιτική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πάουελ, σημειώνοντας πως θα απαιτηθεί επιπλέον χρόνος ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα με τις αλυσίδες εφοδιασμού.

Η ανακοίνωση της Fed

Αντιμέτωπη τόσο με τις ανησυχίες της αγοράς που οδηγούν σε απώλειες τους δείκτες στην Wall Street, όσο και με τον αυξημένο πληθωρισμό -ο οποίος τον Δεκέμβριο σκαρφάλωσε σε υψηλά σχεδόν πέντε δεκαετιών στο 7%-, η Federal Reserve την Τετάρτη υπέδειξε ότι θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια, «σύντομα», για πρώτη φορά σε διάστημα τριών ετών.

Συγκεκριμένα, σε μία κίνηση που δεν προκάλεσε μεγάλη έκπληξη καθώς θεωρούταν αναμενόμενη από την αγορά, η Fed ανακοίνωσε πως είναι πιθανό να εφαρμοστεί σύντομα μία αύξηση της τάξεως των 25 μονάδων βάσης στα βασικά της επιτόκια. Αν γίνει θα είναι η πρώτη αύξηση από τον Δεκέμβριο του 2018.

Αν και η ανακοίνωση της Fed δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, σύμφωνα με το CNBC, τα στοιχεία «δείχνουν» πως η αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να γίνει ακόμα και τον Μάρτιο.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση μετά την διήμερη συνεδρίασή της Fed: «Με τον πληθωρισμό πάνω από το 2% και μία δυνατή εργασιακή αγορά η Επιτροπή αναμένει πως σύντομα θα είναι κατάλληλη στιγμή να αυξήσει τα επιτόκια».

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή σημείωσε πως η μηνιαία αγορά ομολόγων από την κεντρική τράπεζα θα φτάσει τα 30 δισ. δολάρια τον Φεβρουάριο, δείχνοντας πως το πρόγραμμα θα μπορούσε να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο, την ίδια ώρα με την αύξηση των επιτοκίων.

Παράλληλα, η Fed αναφέρει ότι η πορεία της οικονομίας συνεχίζει να εξαρτάται από την πορεία του κορονοϊού, καθώς η χαλάρωση των περιορισμών αναμένεται να στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση καθώς και τη μείωση του πληθωρισμού. Οι κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές παραμένουν, συμπεριλαμβανομένων των νέων παραλλαγών του ιού.

Εν συνεχεία, η FOMC σημείωσε πως τις τελευταίες εβδομάδες και μετά από την προηγούμενη συνεδρίασής τον Δεκέμβριο, έχουν ανακύψει πρόσθετοι κίνδυνοι, «δείχνοντας» την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στις σχέσεις Ρωσίας - Δύσης αναφορικά με την Ουκρανία αλλά και το παρατεταμένο πτωτικό σερί της χρηματιστηριακής αγοράς

Αναφορικά με την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας, η Επιτροπή της Fed εκτίμησε πως η κατάσταση βαίνει βελτιούμενη παρά την έξαρση της πανδημίας τις τελευταίες εβδομάδες, που έφερε διαδοχικά ρεκόρ στον ημερήσιο αριθμό των λοιμώξεων από κορονοϊό, ενώ παράλληλα ανέφερε πως εντός του 2022 αναμένεται βελτίωση της κατάστασης που επικρατεί στις εφοδιαστικές αλυσίδες ανά τον κόσμο, γεγονός που θα επιφέρει την μείωση των πληθωριστικών πιέσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Fed: «Σήμα» για αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μ.β τον Μάρτιο

ΔΝΤ: Οι αυξήσεις επιτοκίων της Fed «θα επιβραδύνουν σίγουρα την ανάκαμψη της Ασίας»

gazzetta
gazzetta reader insider insider