Έχασαν έδαφος οι ευρωπαϊκές αγορές - Απώλειες άνω του 2% για τον DAX

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έχασαν έδαφος οι ευρωπαϊκές αγορές - Απώλειες άνω του 2% για τον DAX
Ισχυρή πτώση σημείωσε η μετοχή της Siemens Energy στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης την Παρασκευή.

Με ισχυρές απώλειες ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με φόντο το αρνητικό κλίμα που επικράτησε σε Ασία και Wall Street εν μέσω ανησυχιών για την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων και την επικείμενη αύξηση των επιτοκίων από πλευράς Κεντρικών Τραπεζών.

Κατά τη διάρκεια των συναλλαγών, οι επενδυτές φάνηκαν να ανησυχούν για επιθετική άρση των υποστηρικτικών μέτρων που έχουν τεθεί σε ισχύ από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού, λόγω των αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων, ενόψει της πρώτης συνεδρίασης της ηγεσίας της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) την ερχόμενη εβδομάδα.

Παράλληλα, τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα από τη Βρετανία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός πλήττει άμεσα τους καταναλωτές, εντείνοντας τα σενάρια για ισχυρά μέτρα κατά των αυξημένων τιμών από τις ισχυρές κεντρικές τράπεζες του κόσμου.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 1,89% στις 474,22 μονάδες. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έχασε 1,2% στις 7.494 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX έγραψε απώλειες 2,08% στις 15.594 μονάδες. Στο Παρίσι ο CAC 40 έπεσε 1,90% στις 7.057 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο έχασε 1,92% στις 27.040 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχώρησε 1,43% στις 8.688 μονάδες.

Ισχυρή πτώση σημείωσε η μετοχή της Siemens Energy στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης την Παρασκευή, μετά από τις ζημίες που ανακοίνωσε η εταιρεία, παράλληλα με τη μείωση των στόχων της για τη χρήση του 2022.

Μάκρο

Σημαντική πτώση κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία για τον Δεκέμβριο του 2021, καθώς συρρικνώθηκαν 3,7% σε ετήσιο επίπεδο έναντι ανόδου 1,4% τον Δεκέμβριο του 2020 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν πτώση 0,6%.

Σε μηνιαίο επίπεδο, οι λιανικές πωλήσεις συρρικνώθηκαν 0,9% έναντι ανόδου 4,7% τον Νοέμβριο του 2021 και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο 3,4%.

Κοντά σε χαμηλό 1 έτους η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Ιανουάριο. Νέα διολίσθηση κατέγραψε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Βρετανία για τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη που καταρτίζει η GfK, λόγω των αυξημένων ανησυχιών για την πορεία του πληθωρισμού στη χώρα.

Αναλυτικότερα, ο δείκτης συρρικνώθηκε στις -19 μονάδες έναντι -15 μονάδων τον Δεκέμβριο του 2021 και αντί των -15 μονάδων που ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ζημιές 57 εκατ. ευρώ για την Siemens Energy - Πτώση κοντά στο 9% για τη μετοχή

gazzetta
gazzetta reader insider insider