Ο Τούρκος ΥΠΟΙΚ παραδέχεται ότι το ράλι της λίρας «θέρισε» τους μικροεπενδυτές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Τούρκος ΥΠΟΙΚ παραδέχεται ότι το ράλι της λίρας «θέρισε» τους μικροεπενδυτές
Το άνευ προηγουμένου ράλι της τουρκικής λίρας στις αρχές της εβδομάδας βρήκε απροετοίμαστους τους αγοραστές ξένων νομισμάτων και η κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι αυτοί που ζημιώθηκαν περισσότερο ήταν οι μικροεπενδυτές.

Το άνευ προηγουμένου ράλι της τουρκικής λίρας στις αρχές της εβδομάδας βρήκε απροετοίμαστους τους αγοραστές ξένων νομισμάτων και η κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι αυτοί που ζημιώθηκαν περισσότερο ήταν οι μικροεπενδυτές.

Οι αγορές ξένων νομισμάτων συνεχίζονταν «όταν η λίρα έπεσε στις 15, 16, 17 λίρες ανά δολάριο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Nureddin Nebati σε ζωντανή συνέντευξη στο τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV αργά την Πέμπτη.

«Ποιοι ήταν αυτοί οι αγοραστές; Σίγουρα, όχι μεγάλοι χρηματοδότες. Οποιοσδήποτε χρηματοδότης με σώας τας φρένας θα ήξερε ότι τα πράγματα θα αντιστρέφονταν με κάποιο τρόπο στην Τουρκία», είπε. «Συνεπώς, ποιος κάηκε; Οι μικροί επενδυτές, όπως πάντα. Τώρα αγχώνονται για τη ζημιά τους».

Η λίρα ανέκτησε μερικές από τις μεγάλες απώλειές της αργά τη Δευτέρα, με άνοδο 33% από το κατώτερο στο υψηλότερο σημείο, καθώς ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρουσίασε ένα νέο εργαλείο καταθέσεων που προστατεύει τους αποταμιευτές από την υποτίμηση του νομίσματος.

Η λίρα συνέχισε να ενισχύεται καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, αφανίζοντας τις αποταμιεύσεις όσων είχαν συγκεντρώσει χρήματα σε δολάρια και ευρώ σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν την αγοραστική τους δύναμη.

Οι καταθέσεις των Τούρκων σε ξένο νόμισμα αυξήθηκαν κατά 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα έως τις 17 Δεκεμβρίου, την τελευταία εβδομάδα της πτώσης της λίρας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη. Η λίρα έκλεισε στις 16,41 λίρες ανά δολάριο στις 17 Δεκεμβρίου, υποχωρώντας στο ιστορικό χαμηλό των 18,3633 τη Δευτέρα, πριν μιλήσει ο Ερντογάν.

«Τους προειδοποιήσαμε, ότι είναι φούσκα», είπε ο Nebati σε συνέντευξη την Πέμπτη, αναφερόμενος στους Τούρκους πολίτες.

Ο υπουργός, ο οποίος διορίστηκε από τον Ερντογάν στις αρχές Δεκεμβρίου, φάνηκε να αναγνωρίζει ότι ήταν η παρέμβαση της κυβέρνησης στην αγορά που έδωσε ώθηση στη λίρα.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν οι κρατικοί οργανισμοί πουλούσαν ξένα νομίσματα, είπε: «Δεν έχει η Τουρκία τη δύναμη να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει; Μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε εργαλείο χρειάζεται».

Παρά τα κέρδη αυτής της εβδομάδας, η λίρα εξακολουθεί να είναι 26% πιο αδύναμη από τις 23 Σεπτεμβρίου, όταν η κεντρική τράπεζα, με την προτροπή του Ερντογάν, άρχισε να μειώνει τα επιτόκια. Εξακολουθεί να κατέχει τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών έναντι του δολαρίου φέτος, με πτώση 37%.

Φώτο: Getty Images/Ideal Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider