Πετρέλαιο: Δεν αποκλείει άνοδο της τιμής του brent η Goldman παρά την απόφαση του ΟΠΕΚ+

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Δεν αποκλείει άνοδο της τιμής του brent η Goldman παρά την απόφαση του ΟΠΕΚ+
Παρόλες τις δυσκολίες, το πετρέλαιο παρουσιάζει κέρδη και ανοδική πορεία το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τη Goldman Sachs.

Οι τιμές του πετρελαίου προετοιμάζονται για κέρδη, καθώς η απόφαση της Πέμπτης από τον ΟΠΕΚ+ να προχωρήσει σε προγραμματισμένες αυξήσεις παραγωγής δεν θα εκτροχιάσει τη συνεχιζόμενη διαρθρωτική bull market, σύμφωνα με αναλυτές της Goldman Sachs Group.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η επενδυτική τράπεζα βλέπει «πολύ σαφείς κινδύνους ανοδικής απόκλισης» στις προβλέψεις της για το πετρέλαιο brent, με τιμή που κατά μέσο όρο θα φτάσει τα 85 δολάρια το βαρέλι, μέσα στο 2023.

Οι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ θα είναι προσεκτικοί στα σχέδια δαπανών τους για το 2022 λόγω των πρόσφατων χαμηλών τιμών. Και ενώ υπάρχει πιο αργή ανάπτυξη στην παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου, στο μεταξύ, η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα του ΟΠΕΚ θα μειωθεί πιο γρήγορα από ό,τι αν ο όμιλος είχε αποφασίσει να σταματήσει τις αυξήσεις της παραγωγής, είπε η Goldman Sachs. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν δεν υπάρχει συμφωνία για να επιτραπεί περισσότερο ιρανικό πετρέλαιο στην αγορά το επόμενο έτος.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs ανέφεραν ότι οι πρόσφατες μειώσεις των τιμών, εν μέσω ανησυχίας ότι η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού θα βλάψει τη ζήτηση, είναι υπερβολικές και οι τρέχουσες τιμές προσφέρουν «επιτακτικές ευκαιρίες» για επανεπένδυση. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent έπεσαν στα 66 δολάρια το βαρέλι νωρίτερα την Πέμπτη, μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+, και στη συνέχεια ανέκαμψαν στα 70 δολάρια καθώς ο όμιλος παραγωγών κράτησε την πόρτα ανοιχτή για περαιτέρω άμεσες προσαρμογές, εάν χρειαζόταν.

Βραχυπρόθεσμα, η αγορά πετρελαίου χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μολυσματικότητα της τελευταίας παραλλαγής του κορονοϊού, προκειμένου οι τιμές του πετρελαίου να αρχίσουν να ανακάμπτουν και μπορεί να χρειαστεί περισσότερα στοιχεία για μια σφιχτή φυσική αγορά για να ανεβάσει τις τιμές του πετρελαίου πάνω από τα 80 δολάρια, δήλωσε η Goldman Sachs.

Η Goldman Sachs είπε επίσης ότι ενώ ο ΟΠΕΚ+ επαναλάμβανε συχνά ότι χρειάζεται προσοχή, κατά το παρελθόν έτος, η απόφαση της Πέμπτης είναι συνεπής με προηγούμενες αποφάσεις για προσθήκη προμηθειών πετρελαίου σε ένα ασθενέστερο περιβάλλον ζήτησης. Και μειώνει τις εντάσεις με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία συντόνισε την απελευθέρωση των εθνικών αποθεμάτων μεταξύ των μεγάλων καταναλωτών χωρών πετρελαίου τον περασμένο μήνα μετά την άνοδο των τιμών του αργού στις ΗΠΑ σε υψηλό επτά ετών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider