Αγορές | Commodities
03-12-2021 | 08:12

Πετρέλαιο: Διατηρούνται οι προβλέψεις για ανοδικές τάσεις στις τιμές το 2022

Newsroom
Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Διατηρούνται οι προβλέψεις για ανοδικές τάσεις στις τιμές το 2022
live updates: Ανανεώθηκε πριν

H απόφαση του ΟΠΕΚ+ την Πέμπτη να προχωρήσει κανονικά στην προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής τον Ιανουάριο, παρά την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης «Όμικρον», εκτός από την έκπληξη που προκάλεσε στην αγορά, στέλνει και ένα ηχηρό μήνυμα ότι τα πετρελαιοπαραγωγά κράτη δεν αναμένουν να καταρρεύσει η ζήτηση. 

Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο οργανισμός προβλέπει ότι η προσφορά θα μπορούσε να υπερκαλύψει τη ζήτηση στις αρχές του επόμενου έτους, το καρτέλ δεν φαίνεται να επηρεάζεται από τα μελανά σενάρια που πυροδότησε η νέα μετάλλαξη.

Οι φόβοι για την πιθανή επίδραση της νέας μετάλλαξης στην παγκόσμια οικονομία οδήγησε σε απότομη πτώση στις τιμές του πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα και ενίσχυσε τις προσδοκίες ότι η Σαουδική Αραβία και άλλοι μεγάλοι παραγωγοί θα αψηφούσαν την πίεση των ΗΠΑ και θα περιόριζαν την προσφορά για να στηρίξουν την αγορά. Το πετρέλαιο κατέγραψε τν Νοέμβριο τη χειρότερη μηνιαία πτώση του από την έναρξη της πανδημίας και τα πρώτα lockdown τον Μάρτιο του 2020.

Μέρος της αγοράς όπως η Goldman Sachs θεωρεί ότι η «βουτιά» των τιμών λόγω της μετάλλαξης ήταν υπερβολική και διατηρεί τις προβλέψεις της για το πετρέλαιο.

Η επενδυτική τράπεζα αναμένει να δει περισσότερα στοιχεία για τη φύση της μετάλλαξης και τα μέτρα που θα λάβουν οι κυβερνήσεις προτού δυνητικά αλλάξει την τρέχουσα προοπτική της. Η πανδημία παραμένει ο αποφασιστικός παράγοντας για τις τιμές. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο επικεφαλής της Jefferies, Christopher Wood, δήλωσε ότι το πετρέλαιο θα μπορούσε να φτάσει τα 150 δολάρια το βαρέλι εάν η παγκόσμια οικονομία ανοίξει πλήρως, αλλά όπως είπε, υπάρχει ένα μεγάλο «αν».

Για την ώρα, υπάρχουν διάφοροι πιθανοί ανοδικοί παράγοντες για να αντισταθμίσουν την πτωτική τάση, όπως οι δύσκολες διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η περαιτέρω αλλαγή του φυσικού αερίου σε πετρέλαιο, λέει η Goldman Sachs. Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να προσαρμόσουν το χρονοδιάγραμμα της απελευθέρωσης περίπου 50 εκατομμυρίων βαρελιών αργού πετρελαίου από το στρατηγικό απόθεμα πετρελαίου ανάλογα με την κατεύθυνση των τιμών του πετρελαίου, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο τον αναπληρωτή υπουργό Ενέργειας, Ντέιβιντ Τουρκ.

Στο ίδιο πλαίσιο, οι γεωπολιτικές ανησυχίες έχουν υπερκεράσει τους φόβους για περαιτέρω πτώση των τιμών, κάτι που συζητήθηκε και κατά τη συνάντηση του ΟΠΕΚ.

«Υπήρχαν ευρύτερα ζητήματα σε αυτή τη συνάντηση του ΟΠΕΚ+», δήλωσε η Amrita Sen, διευθύντρια έρευνας στην εταιρεία συμβούλων Energy Aspects. Οι προβλέψεις του ίδιου του ΟΠΕΚ αναφέρονται σε σημαντική αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου, είπε, «άρα η μη παύση της παραγωγής υποδηλώνει μια πολιτική οπτική γωνία».

Ο περιορισμός της δραστηριότητας στο upstream εξακολουθεί να λειτουργεί ως αντίρροπη δύναμη στις πτωτικές τάσεις και αυτός είναι και ένας λόγος που  εκπρόσωποι από πολλές χώρες που βρίσκονται σε δύσκολη θέση υποστηρίζουν την ιδέα της αναστολής της επόμενης αύξησης της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+. Ενώ οι καταναλωτές συνεχίζουν να παροτρύνουν τη συμμαχία να κρατήσει ανοιχτές τις στρόφιγγες, ο συνδυασμός συμπιεσμένων τιμών και περιορισμών χωρητικότητας μπορεί να οδηγήσει την ομάδα προς αυτή την επιλογή αργότερα στο μέλλον.

Σημειώνεται ότι ο ΟΠΕΚ+ πρόσθεσε 350.000 βαρέλια την ημέρα τον περασμένο μήνα, σχεδόν 40% περισσότερα από ό,τι ορίζεται στο πρόγραμμά του για την αναζωογόνηση των προμηθειών που περιορίστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg. Η ώθηση προήλθε εν μέρει από την ανάκαμψη στη Νιγηρία, καθώς και από την αυξημένη παραγωγή στο Ιράκ.

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο ΟΠΕΚ+ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για αύξηση στη διάθεση πετρελαίου

Ισχυρά κέρδη για το πετρέλαιο, με «πλάτη» από τον ΟΠΕΚ+

Jefferies: Το πετρέλαιο μπορεί να φθάσει τα 150 δολάρια