Ευρώπη: Τρομάζει τις αγορές η αφρικανική μετάλλαξη -Στο «κόκκινο» όλοι οι δείκτες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρώπη: Τρομάζει τις αγορές η αφρικανική μετάλλαξη -Στο «κόκκινο» όλοι οι δείκτες
Σημαντικές απώλειες καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παίρνοντας τη «σκυτάλη» από τα ασιατικά, καθώς εξαπλώνονται ραγδαία οι ανησυχίες για τη ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού.

Ενημέρωση: 16.10

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παίρνοντας τη «σκυτάλη» από τα ασιατικά, καθώς εξαπλώνονται οι ανησυχίες για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού αλλά και την εμφάνιση μιας νέας παραλλαγής, ιδιαίτερα μεταδοτικής.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 2,79% στις 468,31 μονάδες, με τις μετοχές του ταξιδιωτικού κλάδου και του κλάδου ψυχαγωγίας να βυθίζονται κατά περισσότερο από 4%.

Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά την κρίση του covid στην περιοχή, εν μέσω των ολοένα και αυξανόμενων κρουσμάτων που υποχρέωσαν κάποιες χώρες να επιβάλουν νέους περιορισμούς.

Η Ιταλία ανακοίνωσε χθες ότι θα εφαρμόσει πιο αυστηρά μέτρα και η Γερμανία φλερτάρει με το lockdown, με την επερχόμενη νέα κυβέρνηση να βρίσκεται σε στάση αναμονής για να δει εάν οι νέοι κανόνες για τα διαβατήρια covid θα συμβάλουν στη μείωση των κρουσμάτων στη χώρα.

Η ανησυχία οξύνεται από την αφρικανική μετάλλαξη του κορονοϊού που άρχισε να εξαπλώνεται, με τη Βρετανία να απαγορεύει τις πτήσεις από έξι χώρες της νότιας Αφρικής. Το νέο στέλεχος της covid έχει πάνω από 30 μεταλλάξεις, σύμφωνα με επιστήμοντες της Νότιας Αφρικής και ο ΠΟΥ πραγματοποιεί σήμερα έκτακτη σύσκεψη για να συζητήσει τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τα εμβόλια και τις θεραπείες.

Δείκτες

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX χάνει 3,12% στις 15.424 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC κινείται στο -3,7% και τις 6.814 μονάδες. Στη Βρετανία, ο FTSE 100 χάνει 2,92% στις 7.097 μονάδες.

Με πτώση 3,95% κινείται ο ισπανικός IBEX στις 8.491 μονάδες, ενώ απώλειες 3,35% καταγράφει ο ιταλικός FTSE MIB στις 26.187 μονάδες.

Η ανησυχία έχει ταξιδέψει στην αντιπέρα όχθη του Ατλαντικού: τα futures του αμερικανικού δείκτη Dow Jones υποχωρούν κατά περισσότερες από 700 μονάδες.

Κερδισμένοι και χαμένοι

Η διαχειρίστρια κρουαζιέρας Carnival βλέπει τη μετοχή της να χάνει πάνω από 16% εν μέσω ευρύτερης πτώσης του κλάδου ταξιδιών και ψυχαγωγίας που παρασύρει επίσης τις μετοχές των Tui, Rolls Royce, Airbus και IAG.

Αντίθετα, στην κορυφή του Stoxx 600 με κέρδη άνω του 6% βρίσκεται η μετοχή της γερμανικής εταιρείας διανομής γευμάτων Hellofresh, ενώ ανοδικά κινούνται και η ιταλική εταιρεία βιοτεχνολογίας Dia Sorin αλλά και η λουξεμβουργιανή εταιρεία εργαστηριακών δοκιμών Eurofins Scientific. Η μετοχή της Delivery Hero κερδίζει πάνω από 5%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Παραδίνονται» στη νέα παραλλαγή του κορονοϊού οι αγορές -Πτώση σχεδόν 3% για τον ιαπωνικό Nikkei

Συναγερμός για τη νέα μετάλλαξη στη Ν. Αφρική - Συνεδριάζει ο ΠΟΥ - Προς απαγόρευση ταξιδίων η ΕΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider