Η πανδημία και ο φόβος των μέτρων κλυδωνίζουν το Χρηματιστήριο - Στο «κόκκινο» το ταμπλό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η πανδημία και ο φόβος των μέτρων κλυδωνίζουν το Χρηματιστήριο - Στο «κόκκινο» το ταμπλό
Βίαιο κλείσιμο θέσεων στο Χρηματιστήριο με την αγορά να χάνει κρίσιμα στηρίγματα.

Τελευταία ενημέρωση 14:03

Ισχυρές απώλειες καταγράφονται στο Χρηματιστήριο την Τρίτη με τους πωλητές να στέλνουν χαμηλότερα των 900 μονάδων την αγορά έχοντας ως «όπλο» την εξέλιξη και την τροπή που παίρνει η πανδημία τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εγχώριο επίπεδο.

Οι επενδυτές υπό το φόβο της επιβολής νέων περιοριστικών μέτρων, κλείνουν άμεσα θέσεις κατά μήκος του ταμπλό, πιέζοντας ιδιαίτερα τους δεικτοβαρείς τίτλους. Αυτό που διαφαίνεται είναι η αμφισβήτηση από τη μεριά της αγοράς της επιμονής της κυβέρνησης για τη μη επίβολη lockdown, ειδικά μετά το «σήμα» της Μέρκελ για νέα μέτρα και το αυστηρό lockdown στην Αυστρία.

Χθες, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε ότι τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα στη Γερμανία «δεν είναι επαρκή» απέναντι στην «δραματική κατάσταση» που έχει προκαλέσει η αναζωπύρωση πανδημίας. «Με την σημερινή εξέλιξη και τα καθημερινά ρεκόρ των κρουσμάτων, η υγειονομική κατάσταση «θα είναι χειρότερη από ό,τι έχουμε γνωρίσει» μέχρι σήμερα», προειδοποίησε η Άνγκελα Μέρκελ απευθυνόμενη σε στελέχη της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU), σύμφωνα με πηγή του κόμματος.

Επιπλέον, ο υπουργός Υγείας Γιενς Σπαν δεν απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο επιβολής lockdown, αν και εξήγησε ότι αυτό θα το αποφασίσουν οι κυβερνήσεις των κρατιδίων.

Παράλληλα, στα της εγχώριας αγοράς την Τετάρτη θα ανακοινωθεί η αναθεώρηση του δείκτη FTSE Large Cap με την ΕΧΑΕ να υποβιβάζεται πιθανώς στον FTSE Mid Cap και την Quest να λαμβάνει τη θέση της στο Large Cap.

Έτσι, στη σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,36% στις 899,03 μονάδες με τον τζίρο στα 38,27 εκατ. ευρώ. Απώλειες 1,56% καταγράφει ο FTSE 25 στις 2.147 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί κάτω από τις 600 μονάδες με πτώση 3,02% στις 589,28 μονάδες. Ενδεικτικό του κλίματος είναι πως οι επενδυτές πουλάνε έντονα στην πιθανότητα νέων μέτρων, με την αγορά να χάνει κρίσιμα στηρίγματα όπως είναι οι 900 μονάδες αλλά και οι 600 για τον τραπεζικό.

Στο κόκκινο οι τράπεζες, με τη Eurobank να υποχωρεί κατά 2,65% στα 0,9346 ευρώ, την Εθνική Τράπεζα να σημειώνει πτώση 2,34% στα 2,71 ευρώ και της Alpha Bank και Πειραιώς να ακολουθούν με απώλειες 1,79% και 1,7% αντίστοιχα στα 1,10 ευρώ και 1,391 ευρώ.

Βαριές απώλειες καταγράφει η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. υποχωρώντας κατά 2,09% στα 9,90 ευρώ. Στα blue chips, η μετοχή της Viohalco σημειώνει ισχυρή πτώση 2,42% στα 4,63 ευρώ, η Elval Halcor στο -2,28% και τα 1,89 ευρώ απωλώντας, και η ΕΥΔΑΠ στο -1,59% και τα 7,42 ευρώ.

Πιέσεις επίσης καταγράφονται σε Coca Cola, Jumbo, ΔΕΗ και Titan.

Παράλληλα, μετά το χθεσινό φιάσκο με τη μετοχή της Attica Bank που κατέγραψε άνοδο 549,64% στα 1,78 ευρώ, με όγκο μόλις 44,8 χιλ κομμάτια δημιουργώντας ένα στρεβλό τοπίο σε ολόκληρη την αγορά και τους δείκτες, η μετοχή της τράπεζας καταγράφει «βουτιά» 26,97% στα 1,30 ευρώ, με όγκο 4.720 κομμάτια.

Απώλειες στη μεσαία κεφαλαιοποίηση και για την Intracom στο 2,74% και τα 1,95 ευρώ, με την Profile να υποχωρεί κατά 2,96% στα 5,90 ευρώ. Ισχυρές πιέσεις σε ΑΒΑΞ, Cenergy και Autohellas.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider