«Mάχη» κεφαλαιοποιήσεων στο Χρηματιστήριο για μια θέση στον FTSE 25

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Mάχη» κεφαλαιοποιήσεων στο Χρηματιστήριο για μια θέση στον FTSE 25
Το σενάριο για την αναδιάρθρωση του δείκτη FTSE 25. Ποια μετοχή πιθανότατα βγαίνει και ποια θα εισέλθει στο δείκτη. Η «μάχη» των κεφαλαιοποιήσεων.

Πέντε εισηγμένες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης φαίνεται πως διεκδίκησαν μια θέση στο δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου ενόψει της αναθεώρησης του οίκου FTSE, οδηγώντας πιθανότατα μία εκ των «μεγάλων» του δείκτη στον FTSE Mid Cap.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας αναθεώρησης του Μαΐου των δεικτών FTSE/XA τη λίστα των επιλαχουσών μετοχών του δείκτη αποτελούν οι τίτλοι των Cenergy, Quest, Autohellas, ΟΛΘ και Κρι Κρι, με τον οίκο να λαμβάνει ως ημερομηνία εξέτασης την τελευταία συνεδρίαση του Οκτωβρίου, δηλαδή την 29η Οκτωβρίου.

Παρ' όλα αυτά, η αναβάθμιση και η ένταξη στο δείκτη FTSE Large Cap είναι ελαφρώς πιο περίπλοκη, καθώς απαιτεί είτε να φτάσει η κεφαλαιοποίηση μιας εισηγμένης σε επίπεδα που να τη φέρουν στην 20η και άνω θέση στο δείκτη, καλύπτοντας τα κριτήρια ρευστότητας και free float, είτε να υποχωρήσει μια εισηγμένη που βρίσκεται στο δείκτη, στην 31η ή και σε χαμηλότερη θέση με βάση την κεφαλαιοποίηση.

Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν, στο κλείσιμο της 29ης Οκτωβρίου, η μετοχή της ΕΧΑΕ βρέθηκε στην 32η θέση, χαμηλότερα μάλιστα και από την Epsilon Net (υψηλότερα βρέθηκαν όλες οι επιλαχούσες) με κεφαλαιοποίηση της τάξεως των 223,28 εκατ. ευρώ, κάτι που πιθανότατα θα την οδηγήσει και στον υποβιβασμό της στον FTSE Mid Cap. Η μετοχή της ΕΧΑΕ διατηρεί αρνητικό πρόσημο από τις αρχές του έτους (-1,49%), έχοντας πιεστεί ιδιαίτερα τον Σεπτέμβριο, όταν κατέγραψε απώλειες 11,59%, και πλέον στα 3,77 ευρώ κινείται εντός της ζώνης που διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200.

Τη θέση της αναμένεται να καλύψει η μετοχή της Quest με κεφαλαιοποίηση που έφτασε τα 617,602 εκατ. ευρώ (σύμφωνα με το κλείσιμο της συνεδρίασης στις 29 Οκτωβρίου) και free float άνω του 15% που αποτελεί όριο του οίκου FTSE, στο 25,12%. Η μετοχή έχει καταγράψει άνοδο 65,55% από τις αρχές του έτους, με τη διοίκηση της εταιρείας να κρατά «ζεστό» το επενδυτικό κοινό, έχοντας κάνει γνωστή την πρόθεσή της να διαθέσει ως προσωρινό μέρισμα μέρος των εσόδων της πώλησης του ποσοστού της στην Cardlink, που εκτιμάται ότι θα ανέλθει περίπου στα 44,6 εκατ. ευρώ (ήτοι σε 1,25 ευρώ μεικτό ποσό ανά μετοχή).

Φυσικά, το ενδιαφέρον αναφορικά με το rebalancing αφορά κατά κύριο λόγο όσους ασχολούνται με τα συμβόλαια στον FTSE 25 και τους market makers, ωστόσο η ένταξη ενός τίτλου στο δείκτη διευρύνει το επενδυτικό τοπίο που εστιάζει σε αυτόν, ανοίγει τα περιθώρια κάλυψης και τοποθέτησης των χαρτοφυλακίων, ενώ αυξάνεται και η έκθεση και ο όγκος συναλλαγών. Παράλληλα, ζητούμενο αποτελεί το μέγεθος των εισροών και των εκροών που θα πραγματοποιηθεί στις εισηγμένες που θα αλλάξουν επίπεδο διαπραγμάτευσης αλλά και τι θέσεις θα «ενεργοποιηθούν» από εκεί και μετά.

Εισηγμένες

Από την άλλη, δεν φαίνεται ορατή η είσοδος για κάποια άλλη μετοχή και με ορίζοντα τα επόμενα rebalancing, καθώς για να υπάρξει κενή θέση θα πρέπει είτε ο ΟΛΠ με κεφαλαιοποίηση στα 455 εκατ. ευρώ, είτε η Aegean με κεφαλαιοποίηση 464,3 εκατ. ευρώ να απωλέσουν σχεδόν το ήμισυ της κεφαλαιοποίησής τους, ώστε να βρεθούν στα επίπεδα πέριξ των 225 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο, πως εταιρείες όπως η Prodea με κεφαλαιοποίηση κοντά στα 1,9 δισ. ευρώ, ή η Καρέλιας, με ισχυρή μερισματική πολιτική, και κεφαλαιοποίηση στα 794,9 εκατ. ευρώ θα μπορούσαν να διεκδικήσουν με αξιώσεις την ένταξή τους στο δείκτη FTSE Large Cap αν προέβαιναν σε κάποιο placement ώστε να ενισχύσουν το free float και την εμπορευσιμότητα του τίτλου τους. Ενδεικτικό είναι πως με βάση τα τελευταία δεδομένα, το free float για την Prodea διαμορφώνεται μόλις στο 1,85% ενώ για την Καρέλιας στο 5,5153%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider