Κοντά στα 84 δολάρια το Brent καθώς παραμένουν οι ανησυχίες για τον εφοδιασμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κοντά στα 84 δολάρια το Brent καθώς παραμένουν οι ανησυχίες για τον εφοδιασμό
Το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 80,55 δολάρια και το Brent στα 83,78 δολάρια.

Η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου εξακολουθεί να κινείται κοντά στο υψηλό επταετίας λόγω των ενδείξεων ότι η ζήτηση καυσίμων ανακάμπτει ταχύτερα από ό,τι πέρυσι όπου η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνθηκε λόγω της πανδημίας χωρίς ωστόσο να είναι έτοιμοι οι παραγωγοί να ανταποκριθούν σε επίπεδο προσφοράς.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν πάνω από 16% από τις αρχές Σεπτεμβρίου, λαμβάνοντας ώθηση από την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και την έλλειψη φυσικού αερίου που αύξησε τη ζήτηση για άλλες εναλλακτικές λύσεις και ώθησε τους καταναλωτές και πάλι πίσω σοτ πετρέλαιο.

Την περασμένη εβδομάδα, η Τζένιφερ Γκράνχολμ, υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, δήλωσε στους Financial Times ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο αξιοποίησης των στρατηγικών αποθεμάτων της χώρας για να διευκολύνει την αύξηση των τιμών των καυσίμων.

Ωστόσο, αυτό δεν επετεύχθη αφού το Υπουργείο Ενέργειας υπαναχώρησε την Πέμπτη λέγοντας ότι δεν υπάρχει σχέδιο απελευθέρωσης της κρατικής προσφοράς «αυτή τη στιγμή», αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για περιορισμένους εφοδιασμούς που συνεχίστηκαν αυτήν την εβδομάδα.

Οι υψηλές τιμές εξακολουθούν να ενισχύουν τις πληθωριστικές πιέσεις. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν ότι τα στοιχεία που θα δημοσιευθούν την Τετάρτη στις ΗΠΑ θα δείξουν αύξηση των τιμών καταναλωτή κατά 5,3 % τον Σεπτέμβριο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σηματοδοτώντας τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα που ο πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ξεπέρασε το 5 %.

Την Τρίτη το πρωί (11:30 ώρα Ελλαδος), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 80,55 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 0,04% και το Brent στα 83,78 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 0,16%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider