Deutsche Bank: Ενισχύεται η πιθανότητα διόρθωσης στις αγορές, με εκτόξευση του πετρελαίου

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Deutsche Bank: Ενισχύεται η πιθανότητα διόρθωσης στις αγορές, με εκτόξευση του πετρελαίου
Ενισχύονται οι πιθανότητες διόρθωσης στις αγορές μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε η Deutsche Bank.

Ενισχύονται οι πιθανότητες διόρθωσης στις αγορές μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η Deutsche Bank για τον μήνα Οκτώβριο, ανάμεσα σε 600 επαγγελματίες των αγορών.

Έτσι, μετά από μια διόρθωση της τάξεως του 5% για τον S&P 500, οι επαγγελματίες των αγορών σε ποσοστό 63% (από 58% προηγουμένως) αναμένουν περαιτέρω διόρθωση σε ένα εύρος 5% - 10%, ενώ το 8% (από 10% που ήταν) αναμένει υψηλότερη διόρθωση. Παράλληλα, το 29% εκτιμά πως θα δεν θα υπάρξει τέτοιου μεγέθους διόρθωση μέχρι το τέλος του έτους. Σωρευτικά λοιπόν, το 71% των ερωτηθέντων εκτιμά θα σημειωθεί πτώση τουλάχιστον 5% στις αγορές έως τα τέλη του έτους.

Για τον S&P 500, η θέση από τους επαγγελματίες των αγορών είναι bearish σύμφωνα με την έρευνα, καθώς ένα καθαρό ποσοστό της τάξεως του 10% αναμένει πτώση εντός των επόμενων τριών μηνών, την ίδια στιγμή που υποχώρησε και η θετική μακροπρόθεσμη εικόνα των ειδικών. Αντίστοιχα και για την πορεία του Stoxx 600 αυξήθηκε το ποσοστό των πιο bearish θέσεων, με ένα ποσοστό της τάξεως του 3% σε καθαρή γνωμοδότηση να αναμένει πτώση σε βραχυχρόνια βάση, ενώ μόλις το 30% αναμένει ανοδική κίνηση το επόμενο έτος.

Deutsche

Επιπλέον, όπως αποτυπώνεται από τα ευρήματα της Deutsche Bank, οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για τις αγορές, αποτελούν οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων και ο πληθωρισμός σε ποσοστό 74%, τυχόν λάθος πολιτικές που μπορεί να ακολουθήσουν οι κεντρικές τράπεζες που συγκεντρώνουν ένα ποσοστό της τάξεως του 41%, αλλά και η χαμηλότερη (και πιο βραχύβια) αναπτυξιακή δυναμική στο 38%.

Deutsche

Ως προς το σκέλος των κεντρικών τραπεζών, οι επαγγελματίες της αγοράς εκτιμούν πως στην περίπτωση της Fed και της ΕΚΤ, μεγαλύτερη ανησυχία εκπέμπει το γεγονός της διατήρησης της υπερβολικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής (dovish) σε ποσοστό 42% και 46%, ενώ αντίθετα στην περίπτωση της Τράπεζας της Αγγλίας, μεγαλύτερο κίνδυνο αποτελεί μία υπερβολική ή πρόωρη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής (hawkish) σε ποσοστό 45%, την ίδια στιγμή που για την ΕΚΤ το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται στο 21%.

Deutsche

Σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρωζώνη, οι προσδοκίες σε μια 5ετή βάση κινούνται στο 2,63% και στο 2% αντίστοιχα. Αναλυτικότερα για τις ΗΠΑ ένα ποσοστό της τάξεως του 12% εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί μεταξύ 1% και χαμηλότερου και ίσου του 2%, το 61% εκτιμά ότι θα κινηθεί σε ένα εύρος μεγαλύτερο του 2% και μικρότερου και ίσο του 3%, το 21% αυξάνει το εύρος αυτό κατά 1% και το 4% των επαγγελματιών αναμένει να κινηθεί άνω του 4%. Αντίστοιχα για την Ευρωζώνη, το 50% αναμένει πως ο πληθωρισμό θα κινηθεί στο εύρος του 1% έως και του 2%, ενώ το 30% εκτιμά πως αναρριχηθεί > 2% αλλά ≤ 3%. Αξίζει να σημειωθεί πως ένα σημαντικό ποσοστό αναμένει ότι ο στασιμοπληθωρισμός είναι πιο πιθανός και ιδιαίτερα στη Βρετανία εντός των επόμενων 12 μηνών.

Deutsche Bank

Η εικόνα που αποτυπώνεται από τους επαγγελματίες των αγορών είναι πιο δυσοίωνη ωστόσο, ως προς το σκέλος της πορείας που θα διαγράψει το πετρέλαιο, καθώς το 59% εκτιμά ότι η τιμή του θα κινηθεί στα 100 δολάρια το βαρέλι, ενώ μόλις το 27% εκτιμά ότι θα υποχωρεί στα επίπεδα των 60 δολαρίων το βαρέλι.

Deutsche

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider