Κοντά στα 82 δολάρια το Brent - Υψηλό επταετίας «χτύπησε» το αμερικανικό αργό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κοντά στα 82 δολάρια το Brent - Υψηλό επταετίας «χτύπησε» το αμερικανικό αργό
Το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 77,70 δολάρια και το Brent στα 81,53 δολάρια.

Κοντά σε υψηλό επταετίας εξακολουθούν να κινούνται οι τιμές του αμερικανικού αργού μετά από την άρνηση του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του να επιταχύνουν τα σχέδια για την αύξηση της παραγωγής αργού, αγνοώντας τις εκκλήσεις του Λευκού Οίκου να πράξει το αντίθετο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη παγκόσμια ενεργειακή κρίση.

Η Ευρώπη και η Ασία έχουν πλήττονται από τη στενότητα των αποθεμάτων, κάτι που ώθησε τις τιμές του φυσικού αερίου και του άνθρακα στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί, ενώ οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται σταθερά καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει από την πανδημία του κορονοϊού.

Ο ΟΠΕΚ+, ο οποίος περιλαμβάνει τη Ρωσία από το 2016, δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα τηρήσει το σχέδιο που υιοθετήθηκε αυτό το καλοκαίρι για σταδιακή αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα κάθε μήνα, παρά τις προειδοποιήσεις για αυξανόμενο έλλειμμα προσφοράς και αδυναμίας κάλυψης της ζήτησης.

Η απόφαση απειλεί την ενεργειακή επάρκεια εγάλων καταναλωτών ενέργειας, όπως οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Κίνα, οι οποίοι φοβούνται ότι οι πληθωριστικές τάσεις θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την οικονομική τους ανάκαμψη.

Ο αμερικανικός δείκτης West Texas Intermediate σημείωσε άνοδο 3 % μετά τη συνάντηση για πρώτη φορά από το 2014 τη Δευτέρα, ενώ το Brent αυξήθηκε στα 82 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια.

«Με αυτήν την απόφαση ο ΟΠΕΚ+ δείχνει ικανοποιημένος από το γεγονός ότι τις τιμές του πετρελαίου αυξάνονται παρά τις ανησυχίες για μια βαθύτερη ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και την Ασία», δήλωσε η Helima Croft, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής βασικών προϊόντων στην RBC Capital Markets.

«Το ερώτημα για τη διοίκηση του Μπάιντεν είναι τώρα αν θέλει να ζητήσει από τη Σαουδική Αραβία να κάνει περισσότερα για να μειώσει τις τιμές», πρόσθεσε.

Η Croft είπε ότι η κατάσταση για τον Λευκό Οίκο περιπλέκεται από την βουλησή του να μειώσει την εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα ενόψει των κλιματικών συνομιλιών του ΟΗΕ στη Γλασκώβη τον επόμενο μήνα.

Ο Christyan Malek από την JPMorgan είπε ότι ο ΟΠΕΚ ήθελε να παραμείνει σταθερός στη λήψη αποφάσεων, ενώ οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου βοηθούν επίσης στην ενίσχυση των οικονομιών των πετρελαιοπαραγωγών κρτών.

«Οι τιμές του πετρελαίου δεν έχουν αυξηθεί με τον ίδιο ρυθμό με το φυσικό αέριο ή τον άνθρακα, οπότε υπάρχει μικρότερη άμεση πίεση για δράση», δήλωσε ο Μalek.

«Υπάρχει επίσης η πεποίθηση ότι οι ελλιπείς επενδύσεις στον τομέα του πετρελαίου θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια κρίση ακόμη μεγαλύτερη από αυτή που βλέπουμε σήμερα στο φυσικό αέριο και ο ΟΠΕΚ θέλει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αντιμετωπίσουν σοβαρά έναν πιθανό υπερκύκλο πετρελαίου, ακόμα και όταν προσπαθούν να κάνουν τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα».

Την Τρίτη το μεσημέρι (12:15 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 77,70 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 0,10% και το Brent στα 81,53 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 0,33%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider