Ισχυρές απώλειες στο Χρηματιστήριο - Διατηρήθηκαν οι 890 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισχυρές απώλειες στο Χρηματιστήριο - Διατηρήθηκαν οι 890 μονάδες
Περιόρισε σε ένα βαθμό τις βαριές απώλειες το Χρηματιστήριο, διατηρώντας τις 890 μονάδες.

Βαριές απώλειες κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αθηνών τη Δευτέρα, λόγω των διεθνών πιέσεων που επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό και το εγχώριο κλίμα. Οι πωλητές φαίνεται πως βρήκαν ισχυρά πατήματα μετά το τρομακτικό σκηνικό που διαμορφώνεται για τον κινεζικό κολοσσό Evergrande.

Η κατάσταση στην κινεζική Evergrande, μοιάζει με ωρολογιακή «βόμβα» με την εταιρεία προσπαθεί να συγκεντρώσει κεφάλαια για να αποπληρώσει οφειλές της σε διάφορους δανειστές, προμηθευτές και επενδυτές της. Οι συνολικές οφειλές της φθάνουν τα 305 δισ. δολάρια και εποπτικοί φορείς προειδοποιούν πως εάν η εταιρεία πτώχευε, θα μπορούσε να πυροδοτήσει κρίση σε ολόκληρο το κινεζικό χρηματοοικονομικό σύστημα.

Πέραν αυτού οι επενδυτές είναι ακόμη πιο ανήσυχοι, με φόντο τις αποφάσεις της Fed για την πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Η τάχη με βάση του κινητούς μέσους όρους έχει περάσει σε αρνητική βραχυπρόθεσμα, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει τελικά με απώλειες 2,27% στις 892,13 μονάδες μαζεύοντας κάπως προς το τέλος από το 2,8% κοντά με τον τζίρο στα 77,11 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 κινήθηκε πτωτικά στο -2,32% και στις 2.155 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί κατά 4,03% στις 555,90 μονάδες.

Από τις τράπεζες, η ΕΤΕ βυθίστηκε κατά 5,68% στα 2,49 ευρώ με τη Eurobank στο 2,9% και στην Alpha στο 4,27% και τα 1,12 ευρώ. Η Πειραιώς κινήθηκε πτωτικά στο 3,32% και τα 1,36 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως το κύμα ρευστοποιήσεων πέρασε κατά μήκος σε όλο το ταμπλό, με τους δεικτοβαρείς Μυτιληναίο στο 2,49% την Coca Cola στο 1,51% τον ΟΤΕ να μαζεύει από το 2,02% στο 0,31% και τον ΟΠΑΠ στο 1,6%.

Από την άλλη, ισχυρές απώλειες καταγράφηκαν και σε Βιοχάλκο και Ελλάκτωρ αλλά και στην Aegean.

Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος και της άμεσης πώλησης στην είδηση είναι πως 105 μετοχές κατέγραψαν απώλειες ενώ μόλις 20 κινήθηκαν ήπια θετικά.

Μάλιστα στις τράπεζες όπως και στη ΔΕΗ οι ρευστοποιήσεις σημειώνονται με υψηλό όγκο συναλλαγών.

Από την άλλη, η αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS θα ενισχύσει τις προσδοκίες για επάνοδο της χώρας σε επενδυτική διαβάθμιση το επόμενο έτος, δήλωσε αναλυτής της Commerzbank στο Reuters.

«Η αναβάθμιση της Ελλάδας, σε συνδυασμό με τις θετικές προοπτικές, από τη DBRS αναμένεται να τροφοδοτήσουν τις προσδοκίες για μία επάνοδο στην επενδυτική διαβάθμιση το επόμενο έτος», δήλωσε ο Ράινερ Γκούντερμαν.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) συμπεριέλαβε κατ' εξαίρεση πέρυσι τα ελληνικά ομόλογα στο έκτακτο πρόγραμμα αγορών τίτλων λόγω της πανδημίας. Όταν λήξει το πρόγραμμα αυτό το επόμενο έτος, η συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στο τακτικό πρόγραμμα της ΕΚΤ απαιτεί τουλάχιστον μία επενδυτική διαβάθμιση (από έναν από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης που λαμβάνει υπόψη η ΕΚΤ).

Αυτό μπορεί να γίνει, πρόσθεσε ο αναλυτής της Commerzbank, το νωρίτερο το επόμενο φθινόπωρο καθώς η Ελλάδα πρέπει να διασφαλίσει μία αναβάθμιση δύο βαθμίδων από έναν από τρεις οίκους αξιολόγησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider