Χρηματιστήριο: Κέρδη σε συγχρονισμό με την Ευρώπη - Ράλι για τη μετοχή της ΔΕΗ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Κέρδη σε συγχρονισμό με την Ευρώπη - Ράλι για τη μετοχή της ΔΕΗ
Συγχρονισμένο με τις ευρωπαϊκές αγορές και το χρηματιστήριο Αθηνών στο ξεκίνημα της νέας εβδομάδας, με τους επενδυτές να έχουν ξεκινήσει με «ανεβασμένες» διαθέσεις.

Συγχρονισμένο με τις ευρωπαϊκές αγορές και το Χρηματιστήριο Αθηνών στο ξεκίνημα της νέας εβδομάδας, με τους επενδυτές να έχουν ξεκινήσει με «ανεβασμένες» διαθέσεις και την μετοχή της ΔΕΗ να ξεχωρίζει. Ωστόσο οι επενδυτές δείχνουν ακόμη να κρατούν χαμηλά τον πήχη μετά τις ανακοινώσεις από τη ΔΕΘ.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,39% στις 904,67 μονάδες με τον τζίρο στα 45,16 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει κέρδη 0,41% στις 2.176,89 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός ενισχύεται κατά 0,21% στις 565,15 μονάδες.

Από τις τράπεζες, η ΕΤΕ υποχωρεί οριακά κατά 0,24% στα 2,523 ευρώ, η Eurobank ενισχύεται κατά 0,43% στα 0,839 ευρώ, ενώ η Alpha Bank και η Τρ. Πειραιώς καταγράφουν άνοδο κατά 0,04% και κατά 0,79% αντίστοιχα στα 1,505 ευρώ και στα 1,404 ευρώ.

Στα επιχειρηματικά νέα, την ικανοποίησή της για την οριστική επίλυση της υπόθεσης, η οποία εκκρεμούσε εδώ και πολλά χρόνια, εκφράζει σε ανακοίνωσή της η ΔΕΗ, σε συνέχεια της ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελληνική Δημοκρατία για την υπόθεση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του λιγνίτη. Επισημαίνεται η θετική διάσταση της συμφωνίας που αφορά (i) τη σύνδεση των τιμών διάθεσης των προθεσμιακών προϊόντων με τις τιμές που θα διαμορφώνονται από την Αγορά και (ii) τον περιορισμένο χρόνο διάθεσής τους.

Η μετοχή της ΔΕΗ έχει την μεγαλύτερη άνοδο από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με 5,76%, και της Βιοχάλκο ακολουθεί με 2,85% ενώ τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (-2,32%) και του ΟΤΕ με 0,98%.

Έντονη ανοδική κίνηση και από Cenergy στο 3,32% αλλά και Elval Halcor στο 2,17%, που αποτελούν τις δύο ισχυρές θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο.

Ανοδικά και ο Μυτιληναίος στα 15,79 ευρώ με κέρδη 1,09%.

Ως προς το σκέλος της ΔΕΗ βάση τα αποτελέσματα του 2020, τα EBITDA (χωρίς την προσφορά του ΔΕΔΔΗΕ) διαμορφώθηκαν στα 0,44 δισ. ευρώ, με δείκτη EV/EBITDA (αξία επιχείρησης προς κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) στο 2,5χ και μόχλευση μικρότερη του 1x. Έτσι, η Axia λαμβάνοντας μια αποτίμηση κοντά στο 5χ για τη ΔΕΗ χωρίς το ΔΕΔΔΗΕ (στο χαμηλότερο εύρος συγκριτικά με αντίστοιχες εταιρείες με το μ.ο να ξεπερνά το 8x), εκτιμά πως μπορεί να δημιουργηθεί ένα βραχυπρόθεσμο rerating, με ελάχιστη αφετηρία τα 4,5 - 5 ευρώ φέρνοντας τη μετοχή της ΔΕΗ στα επίπεδα των 14,9 ευρώ, με περιθώριο ανόδου 50%. Σε μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση ωστόσο, δηλαδή αποτιμώντας την ΔΕΗ (χωρίς το ΔΕΔΔΗΕ) στο 7x σε όρους EV/EBITDA, η Axia εκτιμά πως θα μπορούσε να επέλθει ένα rerating ξεκινώντας τουλάχιστον από τα 8,5 ευρώ/ανά μετοχή που θα φέρει τη μετοχή της ΔΕΗ στα 18,4 ευρώ με upside περίπου 85%, αναμένοντας παράλληλα ισχυρή ανοδική αντίδραση ήδη από το άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΔΕΗ: Η συμφωνία για τον λιγνίτη δεν θα έχει σημαντική επίπτωση στα οικονομικά αποτελέσματα

Πώς το deal ΔΕΔΔΗΕ - Macquarie «εκτινάσσει» τη μετοχή της ΔΕΗ

gazzetta
gazzetta reader insider insider