Πώς το deal ΔΕΔΔΗΕ - Macquarie «εκτινάσσει» τη μετοχή της ΔΕΗ

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς το deal ΔΕΔΔΗΕ - Macquarie «εκτινάσσει» τη μετοχή της ΔΕΗ
ΔΕΗ
Πώς το deal ΔΕΔΔΗΕ - Macquarie μπορεί να «απογειώσει» τη μετοχή της ΔΕΗ. Τι εκτιμά η Axia.

Σε υψηλότερα επίπεδα αναμένεται να κινηθεί η μετοχή της ΔΕΗ, μετά την επίτευξη του «deal» για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στην Macquarie (Spear WTE Investments Sarl) για 2,116 δισ. ευρώ, (1,312 δισ. ευρώ στα ταμεία της ΔΕΗ, συμπεριλαμβάνοντας το αντίστοιχο (pro-rata) καθαρό χρέος ύψους 804 εκατ. ευρώ) όντας μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικοποιήσεις που έχει πραγματοποιηθεί στη χώρα. Η προσφορά μάλιστα από την Macquarie, ξεπέρασε κατά σχεδόν 30% το consensus των αναλυτών για την αποτίμηση, ενώ συνεπάγεται 1,5x στη ρυθμιζόμενη βάση περιουσιακών στοιχείων (RAB) και 9,8x EV/EBITDA για το asset.

Σύμφωνα με την Axia, η συναλλαγή θα λειτουργήσει ως «καταλύτης» για τη μετοχή της ΔΕΗ, με το EV (Enterprise Value) της εισηγμένης να διαμορφώνεται σήμερα στα 5,4 δισ. ευρώ (3,2 δισ. ευρώ καθαρό χρέος και 2,2 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση). Δεδομένης της αποτίμησης του EV του ΔΕΔΔΗΕ στα 4,3 δισ. ευρώ, όλα τα υπόλοιπα μέρη και τμήματα της ΔΕΗ ανέρχονται σε 1,1 δισ. ευρώ. Η Axia σημειώνει ότι σε αυτό το 1,1 δισ. ευρώ, περιλαμβάνονται 3,2 GW μεγάλων υδροηλεκτρικών σταθμών, 2,6 GW μονάδων φυσικού αερίου, pipeline για ΑΠΕ στο 1,5 GW, σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με πετρέλαιο 1,8 GW στα νησιά, καλύπτοντας παράλληλα το 65% περίπου του ποσοστού αγοράς στη λιανική προμήθεια ρεύματος.

Επιπλέον με βάση τα αποτελέσματα του 2020, τα EBITDA της ΔΕΗ (χωρίς την προσφορά του ΔΕΔΔΗΕ) διαμορφώθηκαν στα 0,44 δισ. ευρώ, με δείκτη EV/EBITDA (αξία επιχείρησης προς κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) στο 2,5χ και μόχλευση μικρότερη του 1x. Έτσι, η Axia λαμβάνοντας μια αποτίμηση κοντά στο 5χ για τη ΔΕΗ χωρίς το ΔΕΔΔΗΕ (στο χαμηλότερο εύρος συγκριτικά με αντίστοιχες εταιρείες με το μ.ο να ξεπερνά το 8x), εκτιμά πως μπορεί να δημιουργηθεί ένα βραχυπρόθεσμο rerating, με ελάχιστη αφετηρία τα 4,5 - 5 ευρώ φέρνοντας τη μετοχή της ΔΕΗ στα επίπεδα των 14,9 ευρώ, με περιθώριο ανόδου 50%. Σε μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση ωστόσο, δηλαδή αποτιμώντας την ΔΕΗ (χωρίς το ΔΕΔΔΗΕ) στο 7x σε όρους EV/EBITDA, η Axia εκτιμά πως θα μπορούσε να επέλθει ένα rerating ξεκινώντας τουλάχιστον από τα 8,5 ευρώ/ανά μετοχή που θα φέρει τη μετοχή της ΔΕΗ στα 18,4 ευρώ με upside περίπου 85%, αναμένοντας παράλληλα ισχυρή ανοδική αντίδραση ήδη από το άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης.

Αξίζει να σημειωθεί πως όπως σημείωσε η διοίκηση της ΔΕΗ, τα έσοδα από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ θα κατευθυνθούν εν μέρει για την αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες (η Axia υπολογίζει ένα υπόλοιπο 250 - 300 εκατ. ευρώ και πιθανό μηδενισμό μετά το deal), ενώ με το υπόλοιπο μέρος θα χρηματοδοτήσει το επενδυτικό της πλάνο που θα αφορά κυρίως στον χώρο των ΑΠΕ αλλά και σε άλλους τομείς ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της. Όπως επισημαίνει η Axia, με βάση τη συνέχιση της ενοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ στο 100% από τη ΔΕΗ, το καθαρό της χρέος της θα μειωθεί από τα 3,2 δισ. ευρώ στο α' τρίμηνο στα 1,9 δισ. ευρώ, οδηγώντας το δείκτη Net Debt/EBITDA κάτω από το 2x, σε μια LTM βάση (κατά τους δώδεκα τελευταίους μήνες).

Από τη δική της πλευρά η Eurobank Equities, διατηρεί τη μετοχή της ΔΕΗ στα top picks της, ενώ αναθεωρεί τη τιμή στόχο στα 14,80 ευρώ με σύσταση «buy», ώστε να αντικατοπτρίζεται η αξία πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ, την περαιτέρω ανάπτυξη και διεύρυνση του χαρτοφυλακίου της στις ΑΠΕ με την εισηγμένη στα 5,1 δισ. ευρώ EV και εκτιμώμενο EV/EBITDA για το 2021 στο 7,5x.

Pantelakis

Αντίστοιχα και η Pantelakis, προβαίνει άμεσα σε αναθεώρηση της τιμής στόχου για τη μετοχή της ΔΕΗ, τοποθετώντας την πλέον στα 14,50 ευρώ από 11,50 ευρώ με σύσταση «overweight», τονίζοντας πως το deal για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ με την Macquarie βοηθά στην αποκρυστάλλωση ενός πολύ μεγάλου μέρους της τρέχουσα κεφαλαιοποίησης, με μια έντονη ανοδική αντίδραση να αναμένεται ήδη από τη σημερινή συνεδρίαση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρηματιστήριο: Ποιοι κερδίζουν «έδαφος» μέσω του stock picking - H εικόνα σε υψηλή και μεσαία κεφαλαιοποίηση

gazzetta
gazzetta reader insider insider