Χρηματιστήριο: Οι αγοραστές απέκρουσαν τις επιθέσεις των πωλητών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Οι αγοραστές απέκρουσαν τις επιθέσεις των πωλητών
Κατάφερε το ΧΑ να σβήσει τις απώλειες κλείνοντας σε θετικό έδαφος.

Και όμως με ώθηση και από την πορεία των ευρωπαϊκών αγορών το Χρηματιστήριο κατάφερε να κλείσει με θετικό πρόσημο με τους αγοραστές να αμύνονται στις «επιθέσεις» των πωλητών και στο τέλος να κερδίζουν τη «μάχη».

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με ήπια άνοδο 0,06% στις 915,62 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 48,32 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 24,02 εκατ. τεμάχια. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 0,16%, στις 2.204,16 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,39% στις 574,52 μονάδες.

Από τις τράπεζες, η ΕΤΕ κατέγραψε άνοδο κατά 1,5% στα 2,63 ευρώ, η Eurobank στο +0,24% στα 0,85 ευρώ, η Alpha Bank κατά 0,26% στα 1,168 ευρώ και η Πειραιώς που υποχωρεί κατά 0,58% στα 1,38 ευρώ.

Ξεχώρισαν θετικά τα ΕΛΠΕ στο +1,52% στα 6 ευρώ και ο ΟΤΕ που έβγαλε αντίδραση με τη ΔΕΗ να ακολουθεί στο +0,9% και τα 10,12 ευρώ.

Από την άλλη ήπια διορθωτικές κινήσεις και ήπια κατοχύρωση κερδών σημειώθηκε σε ΑΒΑΞ στα 1,20 ευρώ, σε ΕΥΔΑΠ στα 8,30 ευρώ.

Ήπια πτώση σε Motor Oil και Aegean.

Στα επιμέρους εντολή στις Barclays, Citi, Commerzbank, Credit Suisse και JP Morgan έδωσε η Eurobank για να ενεργήσουν ως ανάδοχοι της έκδοσης ενός senior preferred ομολόγου διάρκειας 6,5 ετών με δυνατότητα ανάκλησης πριν τα 5,5 έτη (6,5ΝC5,5).

Οι τίτλοι αναμένεται να λάβουν αξιολόγηση «Caa1» από την Moody's, «B+» από τη Standard & Poor's και «CCC» από τη Fitch, με την έξοδο της τράπεζας στις αγορές να αναμένεται στο προσεχές μέλλον, εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες, ενώ σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το επιτόκιο πιθανότατα θα κινηθεί άνω του 2% στο εύρος του 2,1% έως 2,2% με στόχο την άντληση 500 εκατ. ευρώ.

Η τράπεζα είχε κάνει ήδη γνωστές τις κινήσεις της ολοκληρώνοντας τον «κύκλο» του α' εξαμήνου, προκειμένου να επιτύχει τον στόχο των ελάχιστων απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL, 22,96% των RWAs), ενώ και τον Απρίλιο προέβη σε αντίστοιχου τύπου έκδοση, αντλώντας 500 εκατ. ευρώ στο 2,125%.

Όπως επισήμανε παράλληλα, το insider.gr σημαντικούς «καρπούς» συνεχίζει να αποφέρει η τακτική του stock picking στους επενδυτές, με το μεγαλύτερο τμήμα των μετοχών της υψηλής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης να υπεραποδίδουν έναντι της πορείας των δεικτών ή των κλάδων.

Από την άλλη, η μεσαία κεφαλαιοποίηση έδειξε να διαφοροποιείται αισθητά από τον Γενικό Δείκτη, τον FTSE 25 αλλά και τον τραπεζικό, έχοντας σημειώσει από την αρχή τους έτους άνοδο 33,86%, τη στιγμή που οι υπόλοιποι τρεις κυμαίνονται από το 10,26% έως το 13,11%. Φυσικά, η γενικότερη αλλαγή εικόνας που παρουσιάζει η εγχώρια αγορά οφείλεται κατά βάση στο repricing πάνω στις προοπτικές μιας έντονης αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας, στηριζόμενες στο πλέγμα των μεταρρυθμίσεων και των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και στη μείωση του επενδυτικού ρίσκου που επιτρέπει σε χαρτοφυλάκια να εξετάσουν διαφόρους κλάδους με έντονη διαφοροποίηση. Επιπλέον, καταλυτικός κρίνεται και ο παράγοντας βελτίωσης των οικονομικών μεγεθών του μεγαλύτερου μέρους των εισηγμένων για το α' εξάμηνο, δείχνοντας το δρόμο για ένα ισχυρό πρώτο μισό στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων. Ωστόσο, η εγχώρια αγορά φαίνεται να έχει προεξοφλήσει ένα σημαντικό τμήμα αυτών περιορίζοντας για την ώρα το εύρος κίνησης σε αρκετούς τίτλους και στενεύοντας ακόμη περισσότερο το stock picking.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider