Αγορές | Χρηματιστήριο
02-09-2021 | 10:40

Άνευρες συναλλαγές στο Χρηματιστήριο με περιορισμένο τζίρο

Newsroom
Μοιράσου το
Άνευρες συναλλαγές στο Χρηματιστήριο με περιορισμένο τζίρο
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Συντηρητικές και επιλεκτικές κινήσεις ενδιαφέροντος καταγράφονται στο Χρηματιστήριο την Πέμπτη, με τους επενδυτές να εξετάζουν ακόμη τη ροή των εταιρικών αποτελεσμάτων, στην προσπάθεια να υπάρξουν επανατοποθετήσεις.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 0,39% στις 914,45 μονάδες, με τον τζίρο στα 24,5 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 καταγράφει πτώση 0,47% στις 2.193 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 0,25% στις 563,04 μονάδες.

Από τις τράπεζες, η ΕΤΕ σημειώνει άνοδο 0,39% στα 2,558 ευρώ, η Alpha Bank διορθώνει στο 0,35% και τα 1,15 ευρώ, η Πειραιώς υποχωρεί ελαφρώς κατά 0,36% στα 1,40 ευρώ και η Eurobank στο -0,36% και τα 0,82 ευρώ.

Αξίζει να επισημάνουμε πως θετικό «σήμα» για τη μετοχή της Eurobank εκπέμπουν τόσο η BofA όσο και η JP Morgan, με τους δύο αμερικανικούς οίκους να στέκονται στο σκέλος του περιορισμένου αντίκτυπου της τιτλοποίησης «Mexico» στα κεφάλαια της τράπεζας.

Ειδικότερα, έχοντας λάβει δεσμευτική προσφορά για τη συγκεκριμένη τιτλοποίηση δανείων, μεικτής λογιστικής αξίας 3,3 δισ. ευρώ από τη doValue για την αγορά των mezzanine και junior notes που ανέρχονται σε περίπου 3,6 δισ. ευρώ (στα 1,55 δισ. ευρώ τα senior notes), η Eurobank αναμένει πλέον πως ο αντίκτυπος στο δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) να διαμορφωθεί αρκετά χαμηλότερα στις 10 μ.β έναντι των αρχικών εκτιμήσεων για 50 μ.β, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών των ακινήτων και της αύξησης του βάθους της δευτερογενούς αγοράς τιτλοποιήσεων. Όπως επισημαίνει και η BofA, ο δείκτης NPE της τράπεζας αναμένεται να κλείσει στο 8% περίπου το 2021 σε σύγκριση με το σημερινό 7,3% (σε pro-forma βάση), βελτιωμένο ωστόσο σε σύγκριση με αρχικό guidance, ενώ για το 2022 θα κινηθεί στο 5% περίπου. Παράλληλα, στα θετικά συγκαταλέγονται σύμφωνα με τη BofA, η πορεία που ακολουθείται γύρω από την πώληση του κλάδου εκκαθάρισης συναλλαγών από POS αλλά και γύρω από την τιτλοποίηση.

Από την άλλη, ισχυρή άνοδο καταγράφει εκ νέου η ΑΒΑΞ στο 1,77% και τα 1,26 ευρώ, με τα ΕΛΠΕ να ακολουθούν στο 0,99% και τα 6,15 ευρώ. Αγοραστικές κινήσεις σε Aegean, Ελλάκτωρ και Quest.

Σε νέο υψηλό η Motor Oil με τη μετοχή να φτάνει στα 13,78 ευρώ. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ενδεχόμενο διανομής προμερίσματος εντός του τέταρτου τριμήνου του έτους, που άφησε ανοικτό ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Motor Oil, Πέτρος Τζαννετάκης, στο χθεσινό conference call με αναλυτές, για τα οικονομικά αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου και του πρώτου εξαμήνου

Σύμφωνα με αναλυτές που παρακολούθησαν το conference call το στέλεχος της Motor Oil ξεκαθάρισε πως ακόμη δεν έχει αποφασισθεί κάτι οριστικά, κάτι που αναμένεται να γίνει μετά τον Σεπτέμβριο. Σημείωσε πάντως ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις που συνηγορούν υπέρ αυτής της απόφασης, χωρίς ωστόσο να σχολιάσει το ύψος στο οποίο μπορεί να κινείται το προσωρινό μέρισμα.

Ξεκαθάρισε ωστόσο πως στην περίπτωση που τελικά δοθεί το «πράσινο φως», θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε η διανομή του να γίνει λίγο νωρίτερα από ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν. Επομένως, προσδιόρισε το πιθανό «χρονικό παράθυρο» μέσα στον Νοέμβριο, από τα μέσα Δεκεμβρίου που καταβαλλόταν προηγούμενα χρόνια. 

Από την άλλη, συνεχίζονται τα σκαμπανεβάσματα σε Coca Cola στην προσπάθεια να σταθεροποιηθεί πάνω από τα 31 ευρώ, ενώ ήπια κατοχύρωση κερδών σημειώνεται στα χαρτιά του ομίλου Viohalco αλλά και σε Μυτιληναίο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.