Πώς το Χρηματιστήριο «πάτησε γκάζι» φτάνοντας σε νέα υψηλά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς το Χρηματιστήριο «πάτησε γκάζι» φτάνοντας σε νέα υψηλά
Νέα ισχυρή άνοδος στο Χρηματιστήριο που οδεύει ολοταχώς να ολοκληρώσει έναν άκρως επιτυχημένο μήνα. Ποιες μετοχές κατέγραψαν ράλι ανόδου.

Με το δεξί και με δυναμικά «πατήματα» πέριξ των 930 μονάδες συνέχισε το Χρηματιστήριο τη Δευτέρα, έχοντας γράψει κέρδη 3,54% την τελευταία εβδομάδα. Το ενδιαφέρον και τα αγοραστικά σήμερα έδειξαν να επιστρέφουν καθώς και οι επενδυτές λαμβάνουν θέσεις μετά τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Έτσι ο ΓΔ με ξεκάθαρη ανοδική βραχυπρόθεσμη τάση κατέγραψε άνοδο 1,63% στις 929,26 μονάδες με επόμενη κρίσιμη αναμέτρηση στις 950 μονάδες όπου θα χρειαστούν και ισχυρά «καύσιμα» τόσο στο σκέλος της οικονομίας όσο και από μεριάς εισηγμένων. Στο +1,55% έκλεισε ο FTSE 25 στις 2.225 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να ενισχύεται κατά 0,99% στις 562,25 μονάδες. Το υψηλό από την αρχή τους έτους ορίζεται στις 948 μονάδες.

Ο τζίρος έδειξε βελτιωμένος σε ένα βαθμό φτάνοντας τα 62,38 εκατ. ευρώ, με τα πακέτα να φτάνουν τα 10,26 εκατ. ευρώ με το μεγαλύτερο σε αξία, ήτοι 8,08 εκατ. ευρώ να αλλάζει χέρια στη Eurobank στην τιμή των 0,807 ευρώ (10 εκατ. μετοχές).

Ανοδικά έκλεισαν 90 μετοχές ενώ 32 έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο και 46 αμετάβλητες.

Από τις τράπεζες, η ΕΤΕ κατέγραψε άνοδο 2,36% στα 2,564 ευρώ, η Eurobank κατά 1,51% στα 0,806 ευρώ, η Alpha Bank οριακά στο 0,09% και τα 1,16 ευρώ, και η Πειραιώς με κέρδη 0,14% στα 1,41 ευρώ.

Από την άλλη, εντολές υπήρξαν σε Ελλάκτωρ που κατέγραψε «ράλι» φτάνοντας σε νέα πολυετή υψηλά στα 1,58 ευρώ με κέρδη 32,3% σε επίπεδο τριμήνου, αλλά και σε ΑΒΑΞ στο 4,87% και τα 1,248 ευρώ (με υψηλό όγκο συναλλαγών για τους δυο τίτλους), σε ΕΛΠΕ με κέρδη 5,93% και ΕΥΔΑΠ στο 5,65% φτάνοντας τα 8,60 ευρώ.

Σημαντικά κέρδη για τα χαρτιά του ομίλου Viohalco (κέρδη 4,7% για Viohalco, 5,53% για Cenergy, 3,14% για Elval Halcor).

Επιπλέον ανοδικά κινήθηκαν και οι δεικτοβαρείς Coca Cola (2,71%) φτάνοντας τα 31,48 ευρώ, η Titan στο 2,13% και τα 16,34 ευρώ, η Μυτιληναίος που ξεπέρασε ξανά τα 16 ευρώ βάζοντας πλώρη για τα 17 ευρώ σε υψηλά 52 εβδομ. αλλά και ο ΟΠΑΠ.

Ήπιες κινήσεις σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ και ΟΠΑΠ.

Αύριο Τρίτη ανακοινώνει αποτελέσματα για το β' τρίμηνο η Eurobank, με την Axia να αναμένει σταθερότητα και δυναμική στον ισολογισμό της. Συγκεκριμένα, η Axia αναμένει υψηλότερα καθαρά κέρδη μετά από φόρους σε σύγκριση με το α' τρίμηνο του έτους, στα 119 εκατ. ευρώ (στα 70 εκατ. ευρώ ανήλθαν στο α' τρίμηνο), τη στιγμή που τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη αναμένεται να φτάσουν τα 129 εκατ. ευρώ οδηγώντας σε δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, RoTE στο 10,1%. Οι αναλυτές αναμένουν ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) θα διαμορφωθούν στα 333 εκατ. ευρώ (μειωμένα κατά 1% σε τριμηνιαία βάση και 5% σε ετήσια) κάτι που μεταφράζεται σε NII/μέσο συνολικό ενεργητικό στις 191 μ.β έναντι 196 μ.β για το α' τρίμηνο και 207 μ.β στο β' τρίμηνο του 2020, αντισταθμίζοντας εν μέρει την πίεση από το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων και του de-risking (για την εξυγίανση του ισολογισμού).

Ωστόσο τα βλέμματα των επενδυτών βρίσκονται και στον κυβερνητικό ανασχηματισμό. Τα σενάρια του ανασχηματισμού, θέλουν τις αλλαγές να αφορούν σημαντικά μεν αλλά όχι σε όλη την έκταση του υπουργικού συμβουλίου υπουργεία δε, καθώς αρκετοί κορυφαίοι, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ψηφιακής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Πιερρακάκης, Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, Παιδείας Νίκη Κεραμέως, Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, μάλλον παραμένουν στην θέση τους.

Μια από τις δομικές αλλαγές αφορά το υπουργείο Ανάπτυξης, με επικρατέστερο σενάριο την τοποθέτηση εκεί του έμπιστου Θεόδωρου Σκυλακάκη, ο οποίος θα συνεχίσει να έχει τις αρμοδιότητες που έχει και ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Σκυλακάκης που απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι το πρόσωπο-κλειδί για να πάρει μπρος το ταχύτερο ο τομέας της Ανάπτυξης και να «ρολάρει» ομαλά, και χωρίς κραδασμούς, το δύσκολο κομμάτι απορρόφησης των κονδυλίων του «Ελλάδα 2.0» και του ΕΣΠΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider