Τι αναμένεται να ανακοινώσει η Eurobank για το β' τρίμηνο - Η εικόνα της Axia

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι αναμένεται να ανακοινώσει η Eurobank για το β' τρίμηνο - Η εικόνα της Axia
Σταθερότητα ως προς την πορεία των αποτελεσμάτων της Eurobank και τη δυναμική του ισολογισμού της τράπεζας αναμένει η Axia ολοκληρώνοντας το α' εξάμηνο.

Σταθερότητα ως προς την πορεία των αποτελεσμάτων της Eurobank και τη δυναμική του ισολογισμού της τράπεζας, αναμένει η Axia ολοκληρώνοντας έτσι τον «κύκλο του α' εξαμήνου.

Συγκεκριμένα, η Axia αναμένει υψηλότερα καθαρά κέρδη μετά από φόρους σε σύγκριση με το α' τρίμηνο του έτους, στα 119 εκατ. ευρώ (στα 70 εκατ. ευρώ ανήλθαν στο α' τρίμηνο), τη στιγμή που τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη αναμένεται να φτάσουν τα 129 εκατ. ευρώ οδηγώντας σε δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, RoTE στο 10,1%. Οι αναλυτές αναμένουν ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) θα διαμορφωθούν στα 333 εκατ. ευρώ (μειωμένα κατά 1% σε τριμηνιαία βάση και 5% σε ετήσια) κάτι που μεταφράζεται σε NII/μέσο συνολικό ενεργητικό στις 191 μ.β έναντι 196 μ.β για το α' τρίμηνο και 207 μ.β στο β' τρίμηνο του 2020, αντισταθμίζοντας εν μέρει την πίεση από το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων και του de-risking (για την εξυγίανση του ισολογισμού).

Επιπλέον, αυξημένα αναμένεται να είναι τα έσοδα από προμήθειες και αμοιβές φτάνοντας τα 103 εκατ. ευρώ (+5% σε τριμηνιαία βάση, +18% σε ετήσια) λόγω της βελτιωμένης οικονομικής δραστηριότητας, των υψηλότερων εσόδων, σε αυτό το σκέλος, από τη διαχείριση assets και το bancassurance αλλά και από τη δανειοδοτική δραστηριότητα. Όπως σημειώνει η Axia, η βελτιωμένη γραμμή εσόδων από trading σε τριμηνιαία βάση, μπορεί να οδηγήσει σε λειτουργικά έσοδα 472 εκατ. ευρώ, ήτοι αυξημένα κατά 6% σε σύγκριση με το α' τρίμηνο του έτους, αλλά μειωμένα κατά αντίστοιχο ποσοστό σε σύγκριση με το α' τρίμηνο του 2020.

Από την άλλη, τα λειτουργικά έξοδα αναμένεται να ευθυγραμμιστούν με τα μεγέθη του προηγούμενου τρίμηνου στα 216 εκατ. ευρώ, υποστηρίζοντας κέρδη προ προβλέψεων ύψους 257 εκατ. ευρώ, ενώ οι ζημιές απομείωσης για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου αναμένεται να ανέλθουν στα 112 εκατ. ευρώ (-14% και -22% σε τριμηνιαία και ετήσια βάση), οι οποίες μεταφράζονται σε 120 μ.β ως ποσοστό των χορηγήσεων έναντι 154 μ.β κατά μέσο όρο το 2020, σύμφωνα με το guidance για 110-120 μ.β για το έτος.

Σύμφωνα με την Axia, η Eurobank θα αναφέρει μια μικρή μείωση του όγκου των NPEs στα 5,7 δισ. ευρώ (-1% τριμηνιαία βάση, -8% ετήσια βάση). Αυτό θα οδηγήσει σε μείωση του δείκτη NPE κατά 20 μ.β, στο 14% με cash coverage στο 61%. Παράλληλα, ο συνολικός δείκτης κεφαλαίου αναμένεται να διαμορφωθεί στο 15,7% fully loaded CET1 στο 12,2% (+20 μ.β) και phased CET1 στο 13,3% (+30 μ.β) καθοδηγούμενο από τα τριμηνιαία κέρδη, παρά τα ελαφρώς υψηλότερα RWAs.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η Axia θέτει σύσταση «buy» για τη μετοχή της τράπεζας με τιμή στόχο τα 1,20 ευρώ, διαπραγματευόμενη με εκτιμώμενο για το 2023 δείκτη τιμής προς εσωτερική ενσώματη αξία (P/TBV) στο 0,47x και δείκτη τιμής προς κέρδη (P/E) στο 4,8x.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider