Αγορές | Χρηματιστήριο
27-08-2021 | 17:27

Χρηματιστήριο: Δυναμική εβδομάδα με κέρδη 3,54%

Newsroom
Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Δυναμική εβδομάδα με κέρδη 3,54%
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Άκρως βελτιωμένη ήταν η εικόνα της εγχώριας αγοράς στην εβδομάδα που ολοκληρώθηκε σήμερα, με τους επενδυτές να προβαίνουν σε μια ήπια κατοχύρωση κερδών, με το βλέμμα στην ομιλία του Τζέρομ Πάουελ στο Jackson Hole.

Έχοντας διασπάσει κρίσιμες αντιστάσεις το Χρηματιστήριο, η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική με τον ΚΜΟ 30 και ΚΜΟ 50 να βρίσκεται στις

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 0,15%  στις 913,22 μονάδες με τον τζίρο στα 33,13 εκατ. ευρώ. Ήπιες απώλειες 0,11% στις 2.192 μονάδες κατέγραψε ο FTSE 25 ενώ ο τραπεζικός υποχωρεί κατά 0,06% στις 556,73 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,54%, ο FTSE 25 στο +3,88% και ο τραπεζικός δείκτης στο +4,89%

Από τις τράπεζες, η ΕΤΕ έκλεισε με κέρδη 0,36% στα 2,50 ευρώ, η Eurobank στο -0,53% στα 0,794 ευρώ, η Alpha Bank με κέρδη 0,87% στα 1,16 και η Πειραιώς που σημείωσε πτώση 2,22% στα 1,40 ευρώ.

Θετική εικόνα παρουσίασαν Alpha Bank και ΕΛΠΕ με το σύνθετο διυλιστήριο να επανέρχεται σε σημαντική κερδοφορία γράφοντας και στο ταμπλό άνοδο 1,03% στα 5,90 ευρώ.

Ελαφρώς υψηλότερα από το consensus των αναλυτών ήταν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Alpha Bank για το β' τρίμηνο, με τη διοίκηση της τράπεζας να επιταχύνει το ρυθμό μείωσης των NPEs για τη φετινή χρονιά.

Πιέσεις πέρασαν στο 5,50% σε Attica Bank ενώ κατοχύρωση κερδών καταγράφηκε σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που υπεραπέδωσε τις τελευταίες ημέρες Μυτιληναίο που έφτασε στα 15,70 ευρώ αλλά και στα χαρτιά του ομίλου Viohalco.

Κέρδη για ΕΥΔΑΠ και σε ΔΕΗ που έφτασε τα 10 ευρώ, με την Quest να ακολουθεί γράφοντας απόδοση 83,25% από τις αρχές του έτους. Ισχυρή άνοδο επίσης για ΑΒΑΞ που έφτασε τα 1,16 ευρώ αλλά και Τέρνα Ενεργειακή και Jumbo.

Όπως επισημαίνει η Beta Χρηματιστηριακή «ο Αύγουστος ολοκληρώνεται με την επιστροφή των αγοραστών στο ταμπλό σε συνεδριάσεις όπου η παρουσία της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης ήταν εμφατική ως προς τις ημερήσιες αποδόσεις. Παρά τα μικρά μεν, ανοδικά δε, ημερήσια βήματα του Γενικού Δείκτη το ταμπλό δείχνει να αφυπνίζεται και να αποκτά νέους πρωταγωνιστές συντηρώντας το ενδιαφέρον. Ο Σεπτέμβριος εκτός από την ολοκλήρωση των δημοσιεύσεων των αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου έχει γεγονότα σημαντικού ειδικού βάρους (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΕΠ β’ τριμήνου, αξιολογήσεις και Γερμανικές εκλογές) που θα κρατήσουν ψηλά το ενδιαφέρον ανανεώνοντας την προεξοφλητική διάθεση των επενδυτών.Από οικονομικής άποψης η δέσμευση της κυβέρνησης να κρατήσει την οικονομία ανοικτή στο σύνολο της τους επόμενους μήνες επιδιώκοντας παράλληλα την πρόληψη των κρουσμάτων με μέτρα για τους ανεμβολίαστους είχε θετική υποδοχή στην αγορά και ειδικά στο λιανεμπόριο, τον τουρισμό και την εστίαση, κλάδοι οι οποίοι είχαν υποστεί και τις σοβαρότερες επιπτώσεις από το κλείσιμο της οικονομίας. Επιπλέον οι αύξηση των φετινών τουριστικών αφίξεων πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις έχει αναπτερώσει το ηθικό κλάδων και δραστηριοτήτων που συνδέονται με τον τουρισμό και ενδέχεται να οδηγήσουν σε θετικές αναθεωρήσεις την πορεία βασικών μακροοικονομικών μεγεθών για το σύνολο του έτους. Η υλοποίηση επενδύσεων μέσω του ταμείου ανάκαμψης και η έναρξη μεγάλων ιδιωτικών και δημοσίων επιχειρηματικών πλάνων φαίνεται να παίρνει σειρά στην χρηματιστηριακή ατζέντα με πιο άμεση το καζίνο του Ελληνικού μέσα στο Σεπτέμβριο.Με πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις απάντησαν οι αγοραστές στο sell off της 19ης Αυγούστου επαναφέροντας τον Γενικό Δείκτη σε απόσταση αναπνοής από τα φετινά υψηλά του. Η διαγραμματική εικόνα έχει βελτιωθεί εντυπωσιακά καθώς οι ταλαντωτές έχουν αρκετό περιθώριο πριν εισέλθουν σε

υποτιμημένες ζώνες τιμών ενώ όλοι μεσοπρόθεσμοι τεχνικοί δείκτες είτε έχουν αναιρέσει (MACD) σήματα πωλήσεων μετά την διάσπαση και διαφυγή πάνω από τις 900 μονάδες είτε επιβεβαίωσαν (ΚΜΟ 30, 50 ημερών) το επίπεδο στήριξης των 880 μονάδων. Οι δυνάμεις της αγοράς ακόμα δεν έχουν φθάσει στο όριο των δυνατοτήτων τους καθώς οι μέσοι ημερήσιοι τζίροι κινούνται σε χαμηλά επίπεδα για τα δεδομένα διαπραγμάτευσης του Γενικού Δείκτη καθιστώντας ενδεχομένως το εγχείρημα των νέων υψηλών εύθραυστο στην παρούσα φάση. Ωστόσο οι πιθανότητες έχουν γυρίσει πλέον με τους αισιόδοξους αφού όλη η μεγάλη συσσώρευση από τις αρχές Απριλίου δείχνει να φθάνει πολύ κοντά στην εκτόνωση της. Επίσης σε αυτή την

νέα διαδρομή προς τα υψηλά έτους υπάρχουν εφεδρείες τίτλων στην υψηλή κεφαλαιοποίηση που μπορούν να δώσουν δύναμη στην Αγορά μετατοπίζοντας και διαχέοντας το ενδιαφέρον στους υστερήσαντες τίτλους των καλοκαιρινών μηνών (Jumbo, Τιτάνας, Εθνική Τράπεζα κλπ)».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.