Πώς «είδαν» τα αποτελέσματα της Alpha Bank οι αναλυτές - Το project «Sky» και οι τιμές στόχοι

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς «είδαν» τα αποτελέσματα της Alpha Bank οι αναλυτές - Το project «Sky» και οι τιμές στόχοι
Ελαφρώς υψηλότερα από το consensus των αναλυτών ήταν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Alpha Bank για το β' τρίμηνο, με τη διοίκηση της τράπεζας να επιταχύνει το ρυθμό μείωσης των NPEs για τη φετινή χρονιά.

Ελαφρώς υψηλότερα από το consensus των αναλυτών ήταν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Alpha Bank για το β' τρίμηνο, με τη διοίκηση της τράπεζας να επιταχύνει το ρυθμό μείωσης των NPEs για τη φετινή χρονιά.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει η Euroxx, μέσω της ολοκλήρωσης της συναλλαγής του «Galaxy» ύψους 10,8 δισ. ευρώ, του χαμηλού ακαθάριστου οργανικού σχηματισμού NPEs από την αρχή του έτους, και της συμβολής του project «Sky», βελτιώνεται ο στόχος της τράπεζας για δείκτη NPE στο 13% από 18% που όριζε προηγουμένως για τη φετινή χρονιά. Παράλληλα, η καθαρή πιστωτική επέκταση ανήλθε στα 0,4 δισ. ευρώ το α' εξάμηνο, σε ευθυγράμμιση με το guidance της τράπεζας, το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων κατέγραψε αύξηση 3% σε ετήσια βάση, ενώ οι καταθέσεις ενισχύθηκαν κατά 1,4 δισ. ευρώ στα 45 δισ. ευρώ. Επιπλέον, ο δείκτης L/D (δάνεια προς καταθέσεις) ανήλθε στο 83% ενώ ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας (LCR) διαμορφώθηκε στο 164% τη στιγμή που χρηματοδότηση από την ΕΚΤ παρέμεινε σταθερή στα 12,9 δισ. ευρώ.

Οι ζημιές απομείωσης ανήλθαν στα 124,6 εκατ. ευρώ έναντι των 390,6 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο, οδηγώντας το CoR στο 1,3%, ενώ το προσαρμοσμένο CoR (εξαιρουμένων των ζημιών απομείωσης και των προβλέψεων) διαμορφώνεται κάτω από το 1%.

Ως προς τα μεγέθη που ανακοίνωσε η Alpha Bank, το κύριο αποτέλεσμα προ προβλέψεων ανήλθε σε 225,9 εκατ., μειωμένο κατά 4,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο εξαιτίας των χαμηλότερων εσόδων από τόκους και του αυξημένου κόστους που αντιστάθμισε τη βελτίωση που κατέγραψαν τα έσοδα από προμήθειες, 14,6% υψηλότερα από το consensus και κατά 25,1% σε σύγκριση με το α' τρίμηνο, στα 105,4 εκατ. ευρώ. Οι καθαρές ζημιές ανήλθαν στα 2,044 δισ. ευρώ λόγω του «Galaxy», ενώ τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 96 εκατ. ευρώ.

Ως προς το σκέλος της μετοχής της Alpha Bank, η Euroxx διατηρεί τη σύσταση «overweight» με τιμή στόχο στα 1,25 ευρώ, μέχρι το τέλος του έτους.

Την «overweight» σύστασή της για τη μετοχή της τράπεζας διατηρεί και η JP Morgan με τιμή στόχο τα 1,50 ευρώ με upside 30% από τρέχοντα επίπεδα. Όπως σημειώνει ο αμερικανικός οίκος, η μετοχή της Alpha Bank διαπραγματεύεται με εκτιμώμενο δείκτη P/TBV (τιμή προς εσωτερική ενσώματη αξία) για το 2022 στο 0,48x, για 8% εκτιμώμενο ROTE το 2023 και με discount 26% σε σύγκριση με αντίστοιχο προφίλ που διατηρούν οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες. Η JP Morgan στέκεται στη σταθερότητα που επέδειξε η τράπεζα, με δυναμική στο σχέδιο μετασχηματισμού της. Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της τράπεζας για το β' τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 96 εκατ. ευρώ, σημαντικά υψηλότερα από την εκτίμηση του αμερικανικού οίκου που έκανε λόγο για 43 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα καλύτερη ήταν και η εικόνα στα έσοδα από τόκους, προμήθειες, στα κόστη και στις προβλέψεις. Όπως επισημαίνει η JP Morgan, η σχετική ποιότητα κεφαλαίου του ομίλου με εκτίμηση για DTC στο 53% το 2023, η παρουσία και περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων στη Ρουμανία και το χαμηλό ποσοστό του ΤΧΣ (ποσοστό 11%) ξεχωρίζουν την Alpha Bank μεταξύ των υπόλοιπων συστημικών.

JP Morgan

Από τη μεριά της η Axia σημειώνει πως παρά την αύξηση των εισρoών NPEs (συμπεριλαμβανομένων αυτών από μορατόριουμ) υπήρξε και αύξηση στις εκροές ούτως ώστε να διατηρηθεί χαμηλά ο ακαθάριστος οργανικός σχηματισμός NPEs. Σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας ωστόσο, είναι νωρίς για να αναθεωρηθεί το guidance για 0,6 δισ. ευρώ φέτος, μετά τις αναθεωρήσεις από 1,2 δισ. ευρώ σε 1 δισ. ευρώ και τώρα στα 0,8 δισ. ευρώ. Επιπλέον, οι τρεις τιτλοποιήσεις συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ (Cosmos, Orbit και Sky) είναι σε καλό δρόμο στο στάδιο μετάβασης και της εξυγίανσης του ισολογισμού το 2021. Η συνολική επίδραση στους κεφαλαιακούς δείκτες από τις επερχόμενες συναλλαγές που ανέρχεται σε 100 μ.β, εκτιμάται ότι αντισταθμίζεται περισσότερο από κεφαλαιακές ενέργειες ύψους 140 μ.β (real estate joint venture, πώληση διεθνών θυγατρικών και συνθετική τιτλοποίηση). Παράλληλα, όπως σημειώνει η Axia, η Alpha Bank θα μπορούσε να «παίξει και το χαρτί» της έκδοσης Tier I, αν χρειαστεί, προσθέτοντας περίπου 150 μ.β στα συνολικά κεφάλαια, ενώ διατηρεί τη σύσταση «buy» για τη μετοχή με τιμή στόχο τα 1,65 ευρώ.

Η Pantelakis με σύσταση «overweight» για την Alpha Bank και τιμή στόχο στα 1,45 ευρώ, στέκεται συμπληρωματικά και στο ότι το 85% των συναλλαγών για τη μείωση των κινδύνων αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, με το δείκτη NPE να υποχωρεί στο 13%, ενώ ο οργανικός σχηματισμός διαγράφεται καλύτερος από το guidance. Παράλληλα, η Alpha Bank διατηρεί μια άνετη κεφαλαιακή θέση (12,7%FL CET1 proforma από την ΑΜΚ).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Alpha Bank: Μπροστά στους στόχους σε όλα τα επίπεδα – Στο 13% ο δείκτης ΜΕΑ φέτος

gazzetta
gazzetta reader insider insider