Χρηματιστήριο
10-08-2021 | 17:28

Χρηματιστήριο: Άνευ τζίρου πλησίον των 900 μονάδων

Newsroom
Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Άνευ τζίρου πλησίον των 900 μονάδων
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Ήπια ανοδικά κινήθηκαν οι δείκτες στο Χρηματιστήριο την Τρίτη, με επιλεκτικό ενδιαφέρον σε τίτλους, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να στρέφεται σε πιθανές κινήσεις σε MSCI και την πολιτική σκηνή της χώρας υπό το φόντο των καταστροφικών πυρκαγιών σε Εύβοια, Αττική και Ηλεία κυρίως.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,46% στις 897,15 μονάδες, με τον τζίρο στα 44,39 εκατ. ευρώ. Σε ανάλογα επίπεδα ανόδου κινήθηκε και ο FTSE 25 στις 2.154,66 μονάδες με τον τραπεζικό δείκτη να μένει σχεδόν αμετάβλητος στις 55661 μονάδες.

Από τις τράπεζες, η ΕΤΕ κατέγραψε ήπια άνοδο 0,12% στα 2,51 ευρώ, η Eurobank υποχώρησε κατά 0,22% στα 0,80 ευρώ, η Alpha Bank ενισχύθηκε κατά 0,44% στα 1,41 ευρώ, ενώ η Πειραιώς στο έκλεισε στο -0,9% στα 1,437 ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης η ELvalHalcor κατέγραψε κέρδη 2,41% (αντίστοιχα ανοδικά κινήθηκε και η Cenergy με κέρδη 3,72% του ομίλου Βιοχάλκο) τα ΕΛΠΕ ενισχύθηκαν κατά 2,14%, η Μυτιληναίος κατά 2,05% και η Τέρνα Ενεργειακή κατά 1,9% στα 11,80 ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν επίσης ΟΤΕ, Motor Oil και Coca Cola.

Διόρθωση για Ελλάκτωρ, ΟΛΠ και ΕΧΑΕ.

Αξίζει να σημειωθεί πως χωρίς ιδιαίτερο ελληνικό, αλλά και ευρύτερο ενδιαφέρον αναμένεται να κυλήσει η τριμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών της MSCI, μετά και την απόσυρση της εισόδου της Τράπεζας Πειραιώς από τον MSCI Small Cap, καθώς η ένταξη της τράπεζας θα υλοποιούνταν λόγω spin off.

Έτσι, μπορεί για ακόμη μία φορά δύο εισηγμένες να διεκδικούν μια θέση στο βασικό δείκτη MSCI Greece Standard, ωστόσο, αυτό μάλλον μετατίθεται για το review του Νοεμβρίου, όπως επισημαίνουν χρηματιστηριακοί παράγοντες. Εξάλλου, τον Αύγουστο αλλά και τον Φεβρουάριο, οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών της Morgan Stanley είναι ιδιαίτερα περιορισμένες. Υπό αυτό το πρίσμα, η πιθανή ένταξη της Εθνικής Τράπεζας όπως και της Μυτιληναίος εφόσον πληρούν τα κριτήρια της ένταξης στο δείκτη μετατίθεται για αργότερα.

Για την Εθνική Τράπεζα, με βάση την κεφαλαιοποίηση ύψους 2,29 δισ. ευρώ και το 40,39% που κατέχει το ΤΧΣ (πιθανό placement για ένα σημαντικό ποσοστό που κατέχει εντός του έτους) το free float της τράπεζας προσεγγίζει το 59,61% και η καθαρή κεφαλαιοποίηση στα 1,36 δισ. ευρώ πληρώντας έτσι τα κριτήρια για να ενταχθεί στον MSCI Greece Standard (κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ. ευρώ). Η μετοχή της τράπεζας έχει καταγράψει άνοδο 10% από τις αρχές του έτους φτάνοντας πλέον τα 2,49 ευρώ στα όρια της αντίστασης, «βάζοντας πλώρη» για την περιοχή των 2,60 - 2,75 ευρώ. Πιθανότατα, αν η διοίκηση της τράπεζας

Επιπλέον, και η μετοχή της Μυτιληναίος, θέτει ενόψει Νοεμβρίου, σοβαρή υποψηφιότητα για ένταξη στο βασικό δείκτη. Η κεφαλαιοποίησή της  διαμορφώνεται στα 2,24 δισ. ευρώ και το ποσοστό του βασικού μετόχου Ευάγγελου Μυτιληναίου, διαμορφώνεται σε 26,537% με free float στο 73,463%, και καθαρή κεφαλαιοποίηση κοντά 1,645 δισ. ευρώ. Φυσικά μια πιθανή είσοδος της Μυτιληναίος στο βασικό δείκτη MSCI Greece το Μάιο θα αποτελέσει ένα σημαντικό καταλύτη, αυξάνοντας τη ρευστότητα, τη θεσμική βάση συμμετοχής και εν τέλει την τιμή της μετοχής που βαδίζει προς τα 15,80 ευρώ με άνοδο 31,76 από τις αρχές του έτους.

Παράλληλα, βάσει των πιο πρόσφατων στοιχείων της MSCI, το τμήμα της εγχώριας αγοράς (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Eurobank, Jumbo) φαίνεται να διαπραγματεύεται με δείκτη P/E (τιμή προς κέρδη) -51,7x, forward P/E 16,7χ, δείκτη P/BV στο 0,83x και μερισματική απόδοση στο 2,82%. Τόσο οι αναδυόμενες αγορές όσο και οι ανεπτυγμένες διαμορφώνονται υψηλότερα.

Αξίζει να σημειωθεί, πως ημερομηνία εφαρμογής των κινήσεων που θα υλοποιηθούν στο επικείμενο rebalancing είναι η 31η Αυγούστου.

Παράλληλα, οι πυρκαγιές που συνεχίζουν να μαίνονται κυρίως στην Εύβοια δημιουργεί φόβους σε επενδυτές για κυβερνητικούς τριγμούς , χωρίς την ίδια στέρεα βάση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.