Με το «βλέμμα» στον Νοέμβριο το rebalancing σε MSCI

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με το «βλέμμα» στον Νοέμβριο το rebalancing σε MSCI
Χωρίς ιδιαίτερο ελληνικό αλλά και ευρύτερο, ενδιαφέρον αναμένεται να κυλήσει η τριμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών της MSCI, μετά και την απόσυρση της εισόδου της Τράπεζας Πειραιώς από τον MSCI Small Cap (η ένταξη της Τρ. Πειραιώς θα υλοποιούνταν λόγω spin off).

Χωρίς ιδιαίτερο ελληνικό, αλλά και ευρύτερο ενδιαφέρον αναμένεται να κυλήσει η τριμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών της MSCI, μετά και την απόσυρση της εισόδου της Τράπεζας Πειραιώς από τον MSCI Small Cap, καθώς η ένταξη της τράπεζας θα υλοποιούνταν λόγω spin off.

Έτσι, μπορεί για ακόμη μία φορά δύο εισηγμένες να διεκδικούν μια θέση στο βασικό δείκτη MSCI Greece Standard, ωστόσο, αυτό μάλλον μετατίθεται για το review του Νοεμβρίου, όπως επισημαίνουν χρηματιστηριακοί παράγοντες. Εξάλλου, τον Αύγουστο αλλά και τον Φεβρουάριο, οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών της Morgan Stanley είναι ιδιαίτερα περιορισμένες. Υπό αυτό το πρίσμα, η πιθανή ένταξη της Εθνικής Τράπεζας όπως και της Μυτιληναίος εφόσον πληρούν τα κριτήρια μετατίθεται για αργότερα, ενώ αν προκύψει κάποια προσθήκη σε αυτό το rebalancing θα αποτελέσει γενικά έκπληξη για την εγχώρια αγορά, όπως αναφέρουν αναλυτές ξένων οίκων στο insider.gr.

Για την Εθνική Τράπεζα, με βάση την κεφαλαιοποίηση ύψους 2,29 δισ. ευρώ και το 40,39% που κατέχει το ΤΧΣ (πιθανό placement για ένα σημαντικό ποσοστό που κατέχει εντός του έτους) το free float της τράπεζας προσεγγίζει το 59,61% και η καθαρή κεφαλαιοποίηση στα 1,36 δισ. ευρώ πληρώντας έτσι τα κριτήρια για να ενταχθεί στον MSCI Greece Standard (κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ. ευρώ). Η μετοχή της τράπεζας έχει καταγράψει άνοδο 11,13% από τις αρχές του έτους φτάνοντας πλέον τα 2,49 ευρώ στα όρια της αντίστασης με μέσο όρο όγκου στο τρίμηνο στα 2,18 εκατ., «βάζοντας πλώρη» για την περιοχή των 2,60 - 2,75 ευρώ.

Επιπλέον, και η μετοχή της Μυτιληναίος, θέτει ενόψει Νοεμβρίου, σοβαρή υποψηφιότητα για ένταξη στο βασικό δείκτη. Η κεφαλαιοποίησή της διαμορφώνεται στα 2,24 δισ. ευρώ και το ποσοστό του βασικού μετόχου Ευάγγελου Μυτιληναίου, διαμορφώνεται σε 26,537% με free float στο 73,463%, και καθαρή κεφαλαιοποίηση κοντά 1,645 δισ. ευρώ. Φυσικά μια πιθανή είσοδος της Μυτιληναίος στο βασικό δείκτη MSCI Greece θα αποτελέσει ένα σημαντικό καταλύτη, αυξάνοντας τη ρευστότητα, τη θεσμική βάση συμμετοχής και εν τέλει την τιμή της μετοχής που βαδίζει προς τα 15,80 ευρώ με άνοδο 31,76% από τις αρχές του έτους και μέσο όρο όγκου τριμήνου στα 176 χιλ.

Παράλληλα, βάσει των πιο πρόσφατων στοιχείων της MSCI, το τμήμα της εγχώριας αγοράς (ΟΤΕ στάθμιση 29,52%, ΟΠΑΠ στάθμιση 20,82%, Alpha Bank στάθμιση 20,27%, Eurobank στάθμιση 17,22%, Jumbo στάθμιση 12,17%) φαίνεται να διαπραγματεύεται με δείκτη P/E (τιμή προς κέρδη) -51,7x, forward P/E 16,7χ, δείκτη P/BV στο 0,83x και μερισματική απόδοση στο 2,82%. Τόσο οι αναδυόμενες αγορές όσο και οι ανεπτυγμένες κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα.

Αξίζει να σημειωθεί, πως οι αλλαγές που θα υλοποιηθούν στο επικείμενο rebalancing θα λάβουν χώρα με τη λήξη της συνεδρίασης της 31η Αυγούστου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider