Ξένα Χρηματιστήρια
23-04-2021 | 19:39

Απώλειες για τις ευρωαγορές στο κλείσιμο της εβδομάδας

Newsroom
Μοιράσου το
Απώλειες για τις ευρωαγορές στο κλείσιμο της εβδομάδας
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Με αρνητική επίδραση από τις αναφορές για αύξηση της φορολογίας των πλουσιότερων πολιτών στις ΗΠΑ από την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν κινήθηκαν οι αγορές την Παρασκευή, με τους ευρωπαϊκούς δείκτες να καταγράφουν απώλειες παρά τα θετικά στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης.

Στο κλείσιμο των ευρωπαϊκών αγορών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έχασε 0,13% στις 439,04 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE έμεινε αμετάβλητος στις 6.938 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε 0,27% στις 15.279 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC έγραψε απώλειες 0,15% στις 6.257 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο MIB στο Μιλάνο έχασε οριακά 0,05% στις 24.386 μονάδες και ο IBEX στη Μαδρίτη διολίσθησε 0,44% στις 8.618 μονάδες.

Στα οικονομικά δεδομένα της μέρας, ανοδικά κινήθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη για τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή η Markit για την πορεία της οικονομίας των χωρών της ζώνης του ευρώ.

Ειδικότερα, ο PMI μεταποίησης της Ευρωζώνης για τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στις 63,3 μονάδες έναντι 62,5 μονάδων τον Μάρτιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 62 μονάδες.

Πρόκειται για το υψηλότερο σημείο του μεταποιητικού PMI στα χρονικά των σχετικών μετρήσεων της Markit

Ο PMI υπηρεσιών αυξήθηκε στις 50,3 μονάδες από τις 49,6 μονάδες του Μαρτίου ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 49,1 μονάδες, στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 8 μηνών.

Ο σύνθετος PMI ενισχύθηκε στις 53,7 μονάδες από τις 53,2 μονάδες του Μαρτίου και αντί 52,9 μονάδων που ανέμεναν οι αναλυτές.

Υπενθυμίζεται πως κάθε μέτρηση άνω των 50 μονάδων φανερώνει επέκταση των δραστηριοτήτων του κλάδου.

Επίσης, σημαντική αύξηση κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία τον περασμένο μήνα καθώς οι καταναλωτές ετοιμάζονταν για μερική άρση των περιοριστικών μέτρων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.

Σύμφωνα με το Reuters, ο τζίρος αυξήθηκε κατά 5,4% τον Μάρτιο από τον Φεβρουάριο, με τα καταστήματα ένδυσης επωφελούνται σημαντικά. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν μηνιαία άνοδο κατά 1,5%.

«Η έντονη άνοδος των πωλήσεων στο λιανεμπόριο το Μάρτιο δείχνει ότι η οικονομία σημείωνε πρόοδο ακόμη και πριν το άνοιγμα τον Απρίλιο», ανέφερε ο Paul Dales, οικονομολόγος της Capital Economics.
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.