Δεν πείθει το Χρηματιστήριο μένοντας χαμηλότερα από τις 770 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δεν πείθει το Χρηματιστήριο μένοντας χαμηλότερα από τις 770 μονάδες
Την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 0,50% στις 764,60 μονάδες με τον τζίρο να ξεπερνά οριακά τα 40 εκατ. ευρώ. Ισχυρή άνοδο κατέγραψε η Jumbo, η Viohalco και η ΔΕΗ.

Με τράπεζες και κάποιους δεικτοβαρείς τίτλους κατάφερε το Χρηματιστήριο Αθηνών να κλείσει την εβδομάδα με θετικό πρόσημο, μένοντας για ακόμη μια φορά μακριά από τις επιδόσεις των τελευταίων μηνών του 2020.

Έτσι, την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 0,50% στις 764,60 μονάδες με τον τζίρο να ξεπερνά οριακά τα 40 εκατ. ευρώ στα 43,62. Άνοδο 0,78% κατέγραψε ο FTSE 25 στις 1.829,28 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός έκλεισε με άνοδο 1,38% στις 458,46 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 2,02% μετρώντας απώλειες 5,49% από την αρχή του έτους, ο FTSE 25 2,64%, και ο τραπεζικός 3,43%.

Από τους τραπεζικούς τίτλους η Alpha Bank ενισχύθηκε 1,65%, η Τρ. Πειραιώς 0,45%, η Εθνική Τράπεζα 0,49% και τη Eurobank κινήθηκε υψηλότερα 2,08%.

Παράλληλα, ισχυρή άνοδο 4,17% κατέγραψε η Jumbo, ενώ υψηλά κινήθηκε τόσο η Βιοχάλκο όσο και η ΔΕΗ. Διστακτικές κινήσεις γύρω από τον τίτλο της Μυτιληναίος μετά τα ισχυρά αποτελέσματα που ανακοίνωσε.

Όπως αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Χρηματιστηριακής, «τo Χρηματιστήριο Αθηνών έχει εισέλθει σε μια παρατεταμένη εσωστρεφή καθώς το ενδιαφέρον έχει επιστρέψει την διαχείριση της πανδημίας και το ρυθμό των εμβολιασμών. Η Ελληνική Αγορά έχει χάσει την επαφή της με τον διεθνή παράγοντα, γεγονός που τις έχει στερήσει την δυναμική του ξεκινήματος της χρονιάς και έχει οδηγήσει σε συρρίκνωση του ενδιαφέροντος όπως αυτό εκφράζεται από τις συναλλαγές. Καταλύτες υπάρχουν και από τις δύο πλευρές ωστόσο ακόμα και σε ενδεχόμενα με αρνητικό ήχο(ύψος δανείων σε αναστολή πληρωμών, αύξηση κεφαλαίου Τράπεζας Πειραιώς, αύξηση κεφαλαίου Aegean κλπ.) δεν φαίνεται να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα είτε για το τελικό μέγεθος, είτε για το χρόνο διεξαγωγής των σκοπούμενων εταιρικών πράξεων.

Έτσι λοιπόν, το βασικό ζητούμενο σύμφωνα με τον ίδιο παραμένει η ταχύτητα των εμβολιασμών προκειμένου να υπάρξει ικανοποιητικό μέγεθος ανοσίας του πληθυσμού κατά τους σημαντικούς καλοκαιρινούς μήνες. Παρά τις άνευρες συναλλαγές το περιεχόμενο των επιχειρηματικών νέων της πρώτης εβδομάδας του Φεβρουαρίου θα μπορούσε να θεωρηθεί από συμπαθητικό έως θετικό. Ξεκινώντας από τις τράπεζες, η δημοσιοποίηση των παραμέτρων για τα ευρωπαϊκά τεστ αντοχής έδειξε ότι η άσκηση είναι διαχειρίσιμη και εντός των κεφαλαιακών δυνατοτήτων των ελληνικών τραπεζών.

Τα μεγέθη της Μυτιληναίος κινήθηκαν πάνω από τις εκτιμήσεις της αγοράς ενώ η προοπτική της φετινής χρήσης χαρακτηρίζεται από ανάπτυξη σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς του ομίλου. Η Jumbo τέλος ανακοίνωσε μεγέθη τζίρου ανάλογα με τα περυσινά για τον πρώτο μήνα του έτους γεγονός που αποτελεί θετική έκπληξη τηρουμένων των δύσκολων συνθηκών που επικρατούν στο λιανεμπόριο. Τα καλά νέα εξισορρόπησαν την αρνητική φημολογία ενός νέου αυστηρού πακέτου περιοριστικών μέτρων δίνοντας κάποιους πόντους αισιοδοξίας στην αγορά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider