Ξένα Χρηματιστήρια
29-01-2021 | 16:47

Στο «κόκκινο» ξανά η Wall Street

Newsroom
Μοιράσου το
Στο «κόκκινο» ξανά η Wall Street

Υποχωρούν οι δείκτες της Wall Street την Παρασκευή καθώς από τη μία η πανδημία συνεχίζει να σαρώνει και από την άλλη τα φώτα έχουν πέσει στο σκηνικό που έχει δημιουργηθεί γύρω από την GameStop και το φόρουμ των μικροεπενδυτών το Reddit.

Στο «τρενάκι του τρόμου» της GameStop έρχεται να προστεθεί και η πλατφόρμα trading της Robinhood που φάινεται να άντλησε 1 δισ. δολάρια για να γλιτώσει το βαρύ πέλεκυ που της έχει επιβλυθεί.

Συγκεκριμένα μετά από μια σειρά καταγγελιών, με παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, η πλατφόρμα πλήρωσε 65 εκατ. δολάρια ώστε να διευθετήσει παραπλανητικές χρεώσεις. 

Το θέμα δεν έμεινε εκεί, καθώς η πολιτεία της Μασαχουσέτης σε νέα ξεχωριστή καταγγελία ανέφερε πως η έλλειψη εσωτερικών ελέγχων από την εταιρεία, διευκόλυνε τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος κατά το οποίο, άπειροι επενδυτές προέβαιναν σε ένα αδιάκοπο trading που φτάνει κατά περιπτώσεις μέχρι και 100 trades την ημέρα.

 

Σύμφωνα με τη πολιτεία της Μασαχουσέτης, η Robinhood ενθάρρυνε τους άπειρους επενδυτές να εκτελούν συχνά συναλλαγές στην πλατφόρμα της, χρησιμοποιώντας τεχνικές gamification.

«Τουλάχιστον 241 πελάτες της Robinhood, χωρίς κάποια εμπειρία επενδύσεων, είχαν κατά μέσο όρο τουλάχιστον 5 συναλλαγές την ημέρα στην πλατφόρμα της Robinhood στο παραπάνω χρονικό διάστημα», ανέφερε η καταγγελία.

Ωστόσο οι κατά μέσο όρο πέντε συναλλαγές ανά ημέρα είναι μια σταγόνα στον ωκεανό σε σύγκριση με το trading που έκαναν 25 πελάτες της Robinhood που αναφέρονται λεπτομερώς στην καταγγελία.

Σύμφωνα με την καταγγελία της ρυθμιστικής αρχής, από την 1η Φεβρουαρίου, «πελάτης» πραγματοποίησε 12.748 trades με τη Robinhood, δηλαδή κατά μέσο όρο περίπου 92 trades την ημέρα. «Ο πελάτης δεν είχε επενδυτική εμπειρία πριν από τη διαπραγμάτευση με τη Robinhood», αναφέρει η καταγγελία.

Παράλληλα, κατόπιν αυτού, περισσότεροι από 24 πελάτες της Robinhood με έδρα τη Μασαχουσέτη, διαπραγματεύονταν κατά μέσο όρο από 15 έως 75 φορές την ημέρα.

Δείκτες

Την Παρασκευή ο Dow Jones καταγράφει πτώση 1% στις 30.296 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει απώλειες 0,84% στις 3.755 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,85% στις 13.222 μονάδες.

 

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.