Φθηνότερη από ποτέ αποδεικνύεται η ασφάλιση αυτοκινήτων, καθώς οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν επιδοθεί τους τελευταίους μήνες σε ένα μπαράζ προσφορών, το οποίο όπως φαίνεται δεν έχει τέλος. Οι τιμές μειώνονται συνεχώς, ανεξαρτήτως από το αν η ασφάλεια αγοραστεί μέσω διαδικτύου ή μέσω ασφαλιστή, ενώ μια προσεκτική έρευνα αγοράς μπορεί να αποφέρει ακόμη καλύτερες ευκαιρίες. 

Χαρακτηριστική εικόνα της κατάστασης δίνει η επεξεργασία των πρόσφατων στοιχείων που ανακοινώθηκαν στην ασφαλιστική αγορά. Μέσα σε ένα εξάμηνο παρατηρούνται μειώσεις ασφαλίστρων που φτάνουν και το 20%, για το ίδιο πακέτο ασφαλιστικών καλύψεων από την ίδια ασφαλιστική. Ενδεικτική είναι η σύγκριση των προσφορών για αυτοκίνητο οχταετίας, 1.600 κυβικών, ο οδηγός του οποίου είναι μεγαλύτερος των 23 ετών, διαθέτει δίπλωμα οδήγησης για περισσότερα από τρία χρόνια και δεν έχει ιστορικό ατυχημάτων.

Μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας γνωστή ασφαλιστική πωλούσε στις 13 Ιουνίου 2014 πακέτο εξάμηνης απλής ασφάλισης αστικής ευθύνης αυτοκινήτου με τρεις επιπλέον καλύψεις στην τιμή των 154,04 ευρώ. Το ίδιο ακριβώς πακέτο, για το ίδιο ακριβώς αυτοκίνητο και τον ίδιο οδηγό είχε τιμή πώλησης στις 30 Δεκεμβρίου 2014 τα 131,75 ευρώ. Παρατηρείται δηλαδή μια μείωση τιμής της τάξης του 16,92%. Επιπλέον, στις 13 Ιουνίου του 2014 η φθηνότερη εξάμηνη ασφάλιση που μπορούσε να εντοπιστεί για το συγκεκριμένο όχημα ξεκινούσε στα 154 ευρώ. Στις 22 Ιανουαρίου 2015 το φθηνότερο πακέτο εξάμηνης απλής ασφάλισης ξεκινούσε στα 129 ευρώ. 

Μειώσεις, όμως, δεν παρατηρούνται μόνο στη διαδικτυακή αγορά. Σύμφωνα με πληροφορίες και δημοσιεύματα του ειδικού ασφαλιστικού Τύπου πολλές ασφαλιστικές εταιρείες χορηγούν σε συνεργάτες τους με υψηλή παραγωγή εκπτώσεις επί των τιμολογίων τους, οι οποίες μεταφέρονται στο τελικό ασφάλιστρο που πληρώνει ο ασφαλισμένος. Ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις, παρατηρούνται στην επαρχία με παράγοντες της αγοράς να κάνουν λόγο για διαφορά τιμών της τάξης του 30% με 35% σε σχέση με το 2012. 

Η έρευνα αγοράς…αξίζει 

Ένα βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από τα παραπάνω στοιχεία, είναι ότι οι εποχές που η ανανέωση του ασφαλιστηρίου συμβολαίου ενός αυτοκινήτου ήταν μια υπόθεση ρουτίνας που γινόταν συνήθως με ένα τηλεφώνημα στον ασφαλιστή, έχουν περάσει στο παρελθόν. Πλέον -αν και άγνωστο για πόσο καιρό ακόμη- τα ασφάλιστρα μειώνονται συνέχεια και μια προσεκτική έρευνα αγοράς τόσο μέσα από το διαδίκτυο όσο και μέσω του ασφαλιστή σας μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση αρκετών ευρώ από τον οικογενειακό προϋπολογισμό. 

Δεν μετράει μόνο η τιμή 

Το ύψος του ασφαλίστρου αποτελεί ένα βασικό κριτήριο αγοράς, αλλά δεν πρέπει να είναι και το μοναδικό. Οι καλύψεις που προσφέρουν οι ασφαλιστικές, αλλά και η ιστορία και η φήμη της ασφαλιστικής εταιρείας που θα επιλέξετε είναι βασικοί παράγοντες που καλό θα ήταν να λάβετε υπόψη πριν την αγορά ασφαλιστηρίου.