Στην παράταση ο Νόμος Κατσέλη: Κερδίζει χρόνο η κυβέρνηση

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην παράταση ο Νόμος Κατσέλη: Κερδίζει χρόνο η κυβέρνηση
«Υπάρχει μεγάλη απόκλιση επί ουσιαστικών θεμάτων», γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια συμβιβασμού στο πλαίσιο της δευτερογενούς νομοθεσίας, επιβεβαιώνουν στο insider.gr ευρωπαϊκές πηγές.

Νέα αναβολή στην ψήφιση του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας δίνει η κυβέρνηση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάθεσης της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ευρωπαϊκές πηγές επιβεβαιώνουν στο insider.gr ότι «υπάρχει μεγάλη απόκλιση επί ουσιαστικών θεμάτων», γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια συμβιβασμού των δύο πλευρών στο πλαίσιο της δευτερογενούς νομοθεσίας. «Το σημαντικό είναι να κατατεθεί μια ολοκληρωμένη πρόταση, η οποία θα αντιμετωπίζει όλα τα επιμέρους ζητήματα», επισημαίνουν.

Σε δηλώσεις του νωρίτερα στον σταθμό Alpha, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αν όχι αργά το βράδυ και επανάλαβε ότι «η πρώτη κατοικία δεν κινδυνεύει στην Ελλάδα για τη μεγάλη πλειοψηφία των νοικοκυριών».

«Υπάρχει μεγάλη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες είναι σε εξέλιξη με την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και βρίσκονται οι χρυσές τομές για τις λεπτομέρειες της διάταξης, για την οποία υπήρχαν ανοικτά ζητήματα. Η κυβέρνηση είναι ανοικτή στο να συζητήσει επιμέρους επιφυλάξεις ή ερωτήματα που μπορεί να τίθενται από τους εποπτικούς θεσμούς του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, από την άλλη μεριά, όμως, είμαστε αποφασισμένοι να μην υπάρξουν αλλαγές σε ό,τι αφορά την βασική συμφωνία, στην οποία είχαμε καταλήξει με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών», δήλωσε ο ίδιος.

Όπως επισήμανε ο κ. Τζανακόπουλος, «στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να νομοθετηθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας και να ολοκληρωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η διαδικασία στο Eurogroup, η οποία εκτιμώ ότι θα καταλήξει στο να δοθεί το πράσινο φως για να υπάρξει επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα».

Δεν θέλουν να... τραβήξουν το σκοινί

Κυβέρνηση και Θεσμοί προσπαθούν να διατηρήσουν χαμηλά τους τόνους, διαμηνύοντας ότι η πρόταση που θα κατατεθεί στη Βουλή δεν σημαίνει ότι θα είναι και η τελική, καθώς αναμένεται κατάθεση τροπολογίας που θα διαμορφώσει τον οριστικό νόμο σύμφωνα με το προϊόν της συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης.

Όπως είχε αναφέρει το insider.gr, έως εχθές το βράδυ η κυβέρνηση δρομολογούσε την κατάθεση του νομοσχεδίου σήμερα, Παρασκευή, προκειμένου να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την επόμενη Τετάρτη. Οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις, όμως, που συνεχίζονται με τους Θεσμούς, και κυρίως την ΕΚΤ, επί των ανοιχτών ζητημάτων φαίνεται πως θέτουν προσκόμματα στη σημερινή κατάθεση του ν/σ.

Είναι λογικό, όμως, ότι η πρωτογενής με τη δευτερογενή νομοθεσία δεν είναι δυνατό να έχουν σημαντική απόκλιση και αυτό φαίνεται πως είναι το «αγκάθι» που επιφέρει νέα καθυστέρηση στην κατάθεση του νομοσχεδίου. Πηγές με γνώση των διαδικασιών έχουν διαμηνύσει ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση νομοθετήσει μια ρύθμιση που αποκλίνει σημαντικά από αυτά που έχουν συμφωνηθεί έως σήμερα, η εκταμίευση του 1 δισ. βρίσκεται «στον αέρα» -μια εξέλιξη που θα έχει ιδιαίτερα αρνητική απόχρωση στις αγορές.

Σημειώνεται δε ότι ο νέος Νόμος Κατσέλη θα πρέπει να περάσει από την έγκριση της DG Comp προκειμένου να αποφανθεί εάν η επιδότηση της δόσης από το Δημόσιο συνιστά κρατική βοήθεια (state aid). Παρότι το ζήτημα θεωρείται τυπικό, ιδίως μετά το «πράσινο φως» που έδωσαν οι Βρυξέλλες στον κυπριακό νόμο ΕΣΤΙΑ, ασφαλείς πηγές αφήνουν να εννοηθεί ότι σε περίπτωση μονομερούς ενέργειας ο νέος νόμος ενδέχεται να «μπλοκαριστεί» στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Συνεπώς, οι ισορροπίες είναι λεπτές και φαίνεται πως δεν είναι προς συμφέρον καμιάς πλευράς να... τραβήξει το σκοινί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider