Κορονοϊός: Αντίθετοι οι γιατροί με τους εμβολιασμούς στα φαρμακεία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός: Αντίθετοι οι γιατροί με τους εμβολιασμούς στα φαρμακεία
Την αντίθεσή τους στην πρόθεση του υπουργείου Υγείας να επεκτείνει τους εμβολιασμούς έναντι της Covid-19 στα φαρμακεία, εκφράζουν οι γιατροί.

Την αντίθεσή τους στην πρόθεση του υπουργείου Υγείας να επεκτείνει τους εμβολιασμούς έναντι της Covid-19 στα φαρμακεία, εκφράζουν οι γιατροί.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), επισημαίνει – μεταξύ άλλων – πως υπάρχει θέμα με την ασφάλεια των εμβολιαζομένων, σε περίπτωση που εκδηλωθεί πρόβλημα κατά τη στιγμή της χορήγησης του εμβολίου.

Με αφορμή την υστέρηση των εμβολιασμών, πρωτίστως κατά της Covid-19, επισημαίνει τα εξής:

  • Η κουλτούρα εμβολιασμού, που οδηγεί στη διαρκή, έγκαιρη και συνεπή εμβολιαστική κάλυψη καλλιεργείται μέσω της σχέσης εμπιστοσύνης ιατρού ασθενούς, κυρίως, και δευτερευόντως, μέσω διαρκών προωθητικών δράσεων στο ευρύ κοινό, σε κατάλληλο χρόνο, με σαφές μήνυμα και επαναληψιμότητα.
  • Οι εμβολιασμοί για Covid-19 έως σήμερα διενεργούνται σε περιβάλλον απόλυτης ασφάλειας εντός δομών (κρατικών και ιδιωτικών) παρουσία ιατρού και μετά τη λήψη ιστορικού.
  • Οι πλέον ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού εμβολιάζονται κατ ́οίκον με πρόγραμμα που ατονεί, ενώ θα έπρεπε να ενδυναμωθεί, ανατρέχοντας το μητρώο εμβολιασμένων προς υπενθύμιση παρότρυνση και διενέργεια αναμνηστικής δόσης.
  • Επιπλέον, μέχρι σήμερα οι εμβολιασμοί για την Covid-19 διενεργούνται με μηδενική οικονομική επιβάρυνση για τους εμβολιαζόμενους.

Ο ΠΙΣ εκτιμά ότι οι σκέψεις που εκφράστηκαν δημοσίως για διενέργεια των εμβολιασμών αυτών, χωρίς τη συμμετοχή του ιατρικού κόσμου και επ’ αμοιβή, θα φέρουν αποτελέσματα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα, εφόσον υλοποιηθούν.

«Και μόνο οι προϋποθέσεις “εκπαίδευσης” προ της διενέργειας εμβολιασμών στα φαρμακεία και νομοθετικής ρύθμισης θα επιδράσουν αρνητικά, καθώς καθίσταται σαφές ότι “οι νέοι επί της σκηνής χρήζουν πρόβα”, για καθήκοντα που δεν προκύπτουν από το γνωστικό αντικείμενο των σπουδών τους και περιλαμβάνουν την εκτίμηση των ασθενών και την αντιμετώπιση τυχόν ατυχών συμβαμάτων», αναφέρει ο ΠΙΣ. Και προσθέτει:

«Είναι βέβαιο ότι στη χώρα μας οι μόνοι εμβολιασμοί που διενεργούνται απρόσκοπτα και επιτυχώς, ως προς την ευρύτητα και την έγκαιρη διενέργεια, είναι όσοι βρίσκονται στην αποκλειστική ευθύνη των ιατρών.

Αλήθεια, που η Πολιτεία παραγνωρίζει από την κατάργηση της συνταγογράφησης του αντιγριπικού εμβολίου το 2022, παρά την αρνητική απόδοση του αντιεπιστημονικού αυτού μέτρου.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας, ώστε τυχόν σχεδιασμοί να αποδώσουν σύμφωνα με τις επιταγές της επιστήμης, επ ́ωφελεία των ασθενών, καθώς η πρόληψη πάντοτε υπερέχει της θεραπείας, τόσο στην ιατρική όσο και την πολιτική».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κορονοϊός: Στο «μικροσκόπιο» ο εμβολιασμός στα φαρμακεία - Οι στόχοι και οι δυσκολίες

ΠΟΥ: Τουλάχιστον 1,4 εκατ. ζωές σώθηκαν στην Ευρώπη χάρη στα εμβόλια κατά της COVID-19

gazzetta
gazzetta reader insider insider