Κορονοϊός: Ξεπερνούν τις προσδοκίες οι εμβολιασμοί – Έναρξη σήμερα για βρέφη και παιδιά

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός: Ξεπερνούν τις προσδοκίες οι εμβολιασμοί – Έναρξη σήμερα για βρέφη και παιδιά
Ήδη έχει δοθεί εντολή για την επέκταση του ωραρίου των εμβολιαστικών κέντρων.

Αυξημένο είναι το ενδιαφέρον για το επικαιροποιημένο εμβόλιο έναντι του κορονοϊού (BioNTech/Pfizer, Comirnaty, Monovalent XBB1.5) , με τον ρυθμό προγραμματισμού των ραντεβού να υπερβαίνει τις αρχικές εκτιμήσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, το μεσημέρι της Παρασκευής, από τις 16/10 που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί με το επικαιροποιημένο μονοδύναμο εμβόλιο, ήδη 4.912 πολίτες το είχαν λάβει.

Παράλληλα, περισσότερα από 20.000 ραντεβού είχαν προγραμματιστεί, τα οποία αφορούν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα των ραντεβού άνοιξε για όλους την περασμένη Δευτέρα (16/10). Την ίδια ημέρα ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί για τους πολίτες 12 ετών και άνω, ενώ σήμερα Δευτέρα (23/10), ξεκινούν για τα βρέφη και τα παιδιά (6 μηνών – 11 ετών).

«Με βάση συγκεκριμένους παράγοντες η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών υπολόγισε το πόσοι περίπου πολίτες θα προσέλθουν για εμβολιασμό. Αν συνεχίσουμε έτσι, θα διαψεύσουμε τις εκτιμήσεις της Επιτροπής. Προς το παρόν έχουμε αρκετή ζήτηση για ραντεβού. Παρακολουθούμε πώς αυτή διαμορφώνεται σε κάθε περιοχή, ούτως ώστε, αν χρειαστεί να ανοίξουμε επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα», ανέφερε η Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 352 εμβολιαστικά κέντρα, ανά την επικράτεια. Προκειμένου να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση, ήδη από το πρωί της περασμένης Τετάρτης (18/10), η Αναπληρώτρια Υπουργός, έδωσε εντολή να επεκταθεί το ωράριο λειτουργίας τους, από 8 π.μ – 4 μ.μ. σε 8 π.μ. – 8 μ.μ..

Οι ανάγκες παρακολουθούνται και καταγράφονται από τους αρμοδίους συστηματικά. Από τις πρώτες ενδείξεις εκτιμάται ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα θα ανοίξουν επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα, ενώ σε περιπτώσεις περιοχών με χαμηλό ενδιαφέρον, θα ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα των εμβολιασμών κατ’ οίκον.

Η ανάπτυξη νέων εμβολιαστικών κέντρων θα εξελιχθεί σταδιακά, καθώς ο επιχειρησιακός σχεδιασμός με ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο φάρμακο, όπως είναι το εμβόλιο κατά της COVID-19 το οποίο συντηρείται σε συγκεκριμένους βαθμούς ψύξης, απαιτεί προσοχή. Η βεβαιότητα ότι τα ραντεβού θα είναι πράγματι αρκετά, κρίνεται αναγκαία, έτσι ώστε να χορηγηθούν όλες οι δόσεις που περιέχονται σε κάθε ένα φιαλίδιο και να μην υπάρξουν απώλειες.

Ποιοι συστήνεται να εμβολιαστούν

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει για την χρονική περίοδο 2023/24, τον εμβολιασμό έναντι της COVID-19 με το επικαιροποιημένο μονοδύναμο εμβόλιο XBB.1.5, των ατόμων εκείνων που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο λόγω ηλικίας, υποκείμενου νοσήματος ή κατάστασης και συγκεκριμένα:

• Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
• Άτομα ηλικίας 6 μηνών έως 59 ετών με υποκείμενα νοσήματα και καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσου
• Άτομα με ανοσοκαταστολή
• Έγκυες γυναίκες
• Επαγγελματίες υγείας
Το επικαιροποιημένο μονοδύναμο εμβόλιο, σε ανοσοεπαρκή άτομα ηλικίας 5 ετών και άνω χορηγείται σε μία εφάπαξ δόση.
• Το ελάχιστο προτεινόμενο μεσοδιάστημα από προηγούμενο εμβολιασμό ή νόσηση για τον εμβολιασμό με το επικαιροποιημένο μονοδύναμο εμβόλιο για τη χρονική περίοδο 2023-2024 είναι τουλάχιστον 3 μήνες
• Άτομα υγιή ηλικίας μικρότερης των 60 ετών, εφόσον το επιλέξουν, μπορούν να εμβολιαστούν
• Επισημαίνεται ότι η διαθεσιμότητα αποτελεσματικής (επί του παρόντος) αντιϊκής θεραπείας για τη νόσο COVID-19 δεν υποκαθιστά τα οφέλη του εμβολιασμού.

Σημειώνεται ότι ήδη η χώρα έχει προμηθευτεί 1,6 εκατ. δόσεις, μέσω της κοινής ευρωπαϊκής προμήθειας και, όπως διαβεβαίωσε η κ. Αγαπηδάκη σε σχετική συνέντευξη τύπου, θα παραλάβει όσες επιπλέον δόσεις χρειαστούν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κορονοϊός: Αναλυτικές οδηγίες για τον εμβολιασμό – Σε ποιους συστήνεται

Υπ. Υγείας: Νέο πλαίσιο λειτουργίας του προσωπικού γιατρού - Έρχονται κίνητρα για αύξηση παθολόγων και γενικών γιατρών

Πρωτοποριακή έρευνα Ελλήνων επιστημόνων ανοίγει τον δρόμο για εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου

gazzetta
gazzetta reader insider insider