Κορονοϊός: Αυξημένα τα κρούσματα στα παιδιά – Οι συστάσεις των παιδιάτρων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός: Αυξημένα τα κρούσματα στα παιδιά – Οι συστάσεις των παιδιάτρων
Οι παιδίατροι συστήνουν στις οικογένειες ψυχραιμία, αλλά όχι εφησυχασμό.

Την… ανιούσα έχει πάρει η διασπορά του κορονοϊού και στα παιδιά, ακολουθώντας την τάση που παρατηρείται την τελευταία περίοδο και στους ενήλικες.

Όπως καταδεικνύει η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση κατά το διάστημα 7 – 13 Αυγούστου, ενώ η νέα υπο – παραλλαγή Eris εξαπλώνεται και στη χώρα μας, αντιστοιχώντας στο 16% των νέων κρουσμάτων, έναντι του 11% που ήταν στην προηγούμενη έκθεση.

Σύμφωνα με την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Θεσσαλονίκης, από την εμπειρία της κίνησης από τα μέσα Ιουλίου στα ιατρεία τους και από την επικοινωνία με τις οικογένειες των παιδιών φαίνεται ξεκάθαρα η αύξηση των περιστατικών Covid-19. Ειδικά εάν ληφθεί υπόψη ο αναπόφευκτος συγχρωτισμός λόγω των καλοκαιρινών μετακινήσεων και της λειτουργίας των κατασκηνώσεων.

Όπως επισημαίνει η Ένωση, τα περιστατικά στα παιδιά έχουν ήπια συμπτωματολογία, όπως χαμηλή πυρετική κίνηση, καταβολή, ρινική συμφόρηση και κεφαλαλγία. Εντούτοις, δεδομένου ότι ακόμη δεν είναι απολύτως γνωστή στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα η ταχύτητα εξάπλωσης των διαρκώς αναδυόμενων (όπως είναι αναμενόμενο) υπο –παραλλαγών, οι παιδίατροι ναι μεν συστήνουν ψυχραιμία στις οικογένειες, αλλά όχι εφησυχασμό, καλώντας όλους να μην ξεχνούν ότι ακόμη ζούμε με τον ιό και – όπως και σε όλες τις λοιμώξεις – είναι αναγκαίο να εφαρμόζονται μέτρα πρόληψης της διασποράς της λοίμωξης.

Τα προληπτικά μέτρα

• Τα παιδιά που εμφανίζουν τα συμπτώματα που προαναφέρθηκαν, και κατόπιν επικοινωνίας με τον παιδίατρο, χρήζουν κλινικής εκτίμησης και διενέργεια rapid test για τη διάγνωση, συμπτωματική αντιμετώπιση με αντιπυρετικά, ανάπαυση , υγρά και παραμονή στο σπίτι για λίγα 24ωρα μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα.
• Αποφυγή επαφής με ευάλωτες ομάδες (βρέφη, ηλικιωμένοι, άτομα με ανοσοκαταστολή ή/και χρόνια προβλήματα υγείας) τις ημέρες που είναι συμπτωματικά.
• Καλή υγιεινή και τακτικό πλύσιμο των χεριών.
• Καλός αερισμός του χώρου.

«Εν αναμονή λοιπόν του νέου τροποποιημένου εμβολίου που θα έρθει τον Οκτώβρη για να καλύψει τα τρέχοντα στελέχη και θα είναι προφανώς όπως το εμβόλιο της γρίπης (σίγουρα θα πρέπει να το κάνουν οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι). Εν αναμονή των αποφάσεων της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών (πάντα σε εναρμόνιση με τις γενικές οδηγίες του ΠΟΥ, του ECDC και του CDC) σχετικά με τις ενδείξεις του νέου εμβολίου για την παιδική και εφηβική ηλικία στη χώρα μας….. προσέχουμε, εφαρμόζουμε τα απλά μέτρα υγιεινής και πρόληψης λοιμώξεων (που έχουμε μάθει τόσο καλά την τριετία της πανδημίας), επικοινωνούμε με τον παιδίατρο μας και ετοιμαζόμαστε με αισιοδοξία για τη νέα σχολική χρονιά… », σημειώνουν οι παιδίατροι Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κορονοϊός: Ελεγχόμενες οι νοσηλείες - Το σενάριο για τον εμβολιασμό το φθινόπωρο

Κορονοϊός: Πώς θα εξελιχθεί με τις νέες παραλλαγές - Το φθινόπωρο τα επικαιροποιημένα εμβόλια στην Ελλάδα

Κορονοϊός: Εξαπλώνεται με γρήγορο ρυθμό η υποπαραλλαγή «Eris»

gazzetta
gazzetta reader insider insider