«Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων Ασθενών 2023 -Ετήσια Εκδήλωση της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων Ασθενών 2023 -Ετήσια Εκδήλωση της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας»
Kάθε ασθενής και κάθε λήπτης υπηρεσιών υγείας έχει θεσμοθετημένα και απαράγραπτα δικαιώματα που αξιώνουν σεβασμό και προστασία.

Υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, την Τρίτη 18.04.2023, η εκδήλωση που διοργάνωσε για δεύτερη χρονιά η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων Ασθενών. Η εκδήλωση που έλαβε χώρα στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου και στην οποία παρευρέθηκαν διακεκριμένοι εκπρόσωποι της Πολιτείας, του Ακαδημαϊκού και Επιστημονικού Κλάδου, της Κοινωνίας των Πολιτών και των Συλλόγων Ασθενών, επισφράγισε για ακόμη μια χρονιά ότι κάθε ασθενής και κάθε λήπτης υπηρεσιών υγείας έχει θεσμοθετημένα και απαράγραπτα δικαιώματα που αξιώνουν σεβασμό και προστασία.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, κ. Νίκος Δέδες, προλογίζοντας την εκδήλωση καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους και αναφέρθηκε στην ύψιστη τιμή για την Ένωση Ασθενών Ελλάδας της παραχώρησης της αιγίδας της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Στη συνέχεια επισήμανε τον διττό σκοπό της εκδήλωσης, ο οποίος πέραν της ανάλυσης των 14 δικαιωμάτων τα οποία θεσπίστηκαν το 2002 με την Ευρωπαϊκή Χάρτα Δικαιωμάτων των Ασθενών είναι και η επικαιροποίησή τους εν έτει 2023. Στη συνέχεια ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί.

Ο Υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης, αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικό είναι να βλέπουμε την πρόοδο που έχει γίνει για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ασθενών με βασική στόχευση της πρώτης διακυβέρνησης την πρόληψη και τη δόμηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Ταυτόχρονα, επισήμανε την πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί στο δικαίωμα των ασθενών στην πρόληψη με τα πέντε προληπτικά προγράμματα ενώ αναφέρθηκε και στο δικαίωμα της ισότιμης και χωρίς διάκριση πρόσβασης το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με άλλα δικαιώματα όπως αυτό της πληροφόρησης, της συναίνεσης, της ελευθερίας επιλογής θεραπευτικής μεθόδου, της ποιότητας αλλά και της καινοτομίας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «όταν μιλάμε για δικαιώματα ασθενών μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα, για δικαιώματα δικά μας». Τέλος, ο Υπουργός αναφέρθηκε στη θεσμοθέτηση και την ανάδειξη της σημασίας και του καθοριστικού έργου που επιτελούν οι ενώσεις ασθενών και συγκεκριμένα επεσήμανε ότι πολλά πράγματα που έχουν γίνει στο πεδίο της Υγείας, έχουν τη σφραγίδα της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης, αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης, μια κοινή πρωτοβουλία των Υπουργείων Υγείας και Πολιτισμού και Αθλητισμού. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι στην Επιτροπή η οποία θα συντονίζει, θα επιβλέπει και θα παρακολουθεί όλο αυτό το έργο, θα συμμετέχει και η Ένωση Ασθενών Ελλάδας.

Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Αθανάσιος Δημόπουλος, στον χαιρετισμό που απέστειλε τόνισε πως όλοι μας οφείλουμε να συμβάλλουμε στην εξασφάλιση και τήρηση των δικαιωμάτων των ασθενών και των φροντιστών τους, διασφαλίζοντας έτσι την ποιότητα ζωής τους. Μέλημα του Πανεπιστημίου παραμένει η παροχή Δημόσιας Παιδείας στους μελλοντικούς γιατρούς και η μόρφωση των πολιτών σχετικά με τα δικαιώματά τους.

Η κα. Βασιλική Κούκου, Προϊσταμένη του τμήματος Διασυνοριακής Περίθαλψης, εκπροσωπώντας την Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, κα. Καρποδίνη, μετέφερε τον χαιρετισμό της επισημαίνοντας τη δέσμευση του φορέα για συνεργασία, κινητοποίηση και δράσεις με τους ασθενείς και για τους ασθενείς, προκειμένου να διασφαλιστούν τα θεσμοθετημένα δικαιώματα τους σε ένα πλήρες, ποιοτικό και ασφαλές περιβάλλον συνεργασίας.

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, κα. Μαρία Γαβουνέλη, στον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε μέσω βίντεο, επεσήμανε τον ρόλο της Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ως γέφυρας ανάμεσα στην Πολιτεία και την Κοινωνία των Πολιτών και εξέφρασε την αμέριστη στήριξη της Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στους ασθενείς σε όλες τις εκφάνσεις των δικαιωμάτων τους.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος στην τοποθέτηση του τόνισε τη σημασία της συμμετοχής των ασθενών στο σχεδιασμό των πολιτικών καθώς και την σπουδαιότητα της διαρκούς συνεργασίας γιατρών και ασθενών επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου και της Πολιτείας.

Οι χαιρετισμοί ολοκληρώθηκαν με σύντομες τοποθετήσεις από τη Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κα. Όλγα Κεφαλογιάννη και τη Βουλευτή και Τομεάρχη Υγείας της Ελληνικής Λύσης, κα. Μαρία Ευαγγέλου Αθανασίου. Η κα. Κεφαλογιάννη εστίασε στην ανάγκη εκπαίδευσης των ασθενών και εν γένει των πολιτών για τα δικαιώματά τους, ανάγοντας την τήρησή τους σε ζήτημα πολιτισμού και καταπολέμησης των διακρίσεων. Επαινώντας το έργο της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, τόνισε την ανάγκη συνεχούς στήριξής της από την Πολιτεία. Η κα. Αθανασίου με τη σειρά της ανέφερε ότι η ανεμπόδιστη και άνευ διακρίσεων υγεία για όλους αποτελεί συμφέρον όλης της κοινωνίας και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να πραγματοποιούνται συνεχώς γοργά βήματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πολιτιστική Συνταγογράφηση: Ξεκινά η υλοποίηση του προγράμματος στην Ελλάδα

Άγνωστα και... κρυμμένα τα γραφεία «παραπόνων» στα νοσοκομεία

Ταμείο Ανάκαμψης: Προκηρύχθηκαν διαγωνισμοί για 30 νέες δομές Ψυχικής Υγείας

gazzetta
gazzetta reader insider insider